Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ξαφνική κλιμάκωση: Η Αρμενία κατέρριψε Αζέρικα UAV

Νέα ένταση έχουμε στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις 28 Ιουλίου, τρεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, σε ένα ξέσπασμα εχθροπραξιών στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα σύμφωνα με δελτίο τύπου, που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, βεβαιώνει ότι οι μάχες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμένιων στρατευμάτων συνεχίζονται στα σύνορα. 

Από τις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους, υπήρξε σοβαρή ένταση μεταξύ Αρμενίων και Αζερμπαϊτζάν στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι εντάσεις ξέσπασαν στα μέσα Μαΐου, αφού ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εισήλθε στην αρμενική επικράτεια, δικαιολογώντας τις ενέργειές του «οριοθετώντας τα νέα σύνορα», που προέκυψαν μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ τους μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εισήλθε 3,5 χιλιόμετρα στο έδαφος της Αρμενίας.   

 

Κατάρριψη Αζέρικων UAV  

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα συστήματα αεράμυνας της Αρμενίας εγκλώβισαν και κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Αζερμπαιτζάν.

Φαίνεται ότι η Αρμενία, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο με το Αζερμπαιτζάν έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της και τα συστήματα αεράμυνας, καθώς μέχρι πρότινος, μη επανδρωμένα ιπτάμενα οπλισμένα οχήματα του Αζερμπαϊτζάν, διέσχιζαν ελεύθερα τα σύνορα του εναέριου χώρου του γειτονικού κράτους.

Εχθές εν μέσω της κλιμάκωσης της κατάστασης στα σύνορα, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τα αρμενικά συστήματα αεράμυνας χτύπησαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία παραβίασαν τα σύνορα του εναέριου χώρου της χώρας. 

"Η Αεροπορική Άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, απέτρεψε τις προσπάθειες διείσδυσης UAV στον εναέριο χώρο της χώρας: Στις 29 Ιουλίου, το Υπουργείο Άμυνας της RA, ξεκινώντας στις 23:00, μονάδες της Αεροπορικής Άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων, σταμάτησαν τις προσπάθειες UAV να διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Αρμενίας στο τμήμα Gegharkunik των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Από τις 07:00 στις 30 Ιουλίου, η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι σχετικά σταθερή και τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας",  αναφέρει σε δήλωση το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας. 

Είναι γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιεί μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αναγνώριση, πιθανώς για να πραγματοποιήσει περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Αρμενίας.

Ταυτόχρονα αρμενικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε, ότι ο Πρόεδρος της Αρμενίας Πασινιάν, έχει ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης. 

Έτσι λοιπόν, ο Πούτιν αποφάσισε να μετακινήσει τη ρωσική 102η μεραρχία που σταθμεύει στην περιοχή Syunik της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στις συνοριακές περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον φόβο μιας απότομης κλιμάκωσης στην περιοχή, έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, για να ελέγξουν την κατάσταση. 

Ο λόγος για την αποστολή του ρωσικού στρατού στην περιοχή, ήταν μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, και την αποφυγή  τακτικών βομβαρδισμών τόσο από το έδαφος της Αρμενίας των θέσεων του Αζερμπαϊτζάν, όσο και από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν  των θέσεων της Αρμενίας.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχονται από το "Times.am", σήμερα η κατάσταση είναι κρίσιμη στην περιοχή του οικισμού Sotq. Από χθες, αυτή η περιοχή απομονώθηκε, ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχωρά ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, σκοπεύοντας να αναλάβει τον έλεγχο σημαντικού τμήματος του εδάφους της Αρμενίας.

«Η περιοχή του χωριού Kut είναι κλειστή για δημοσιογράφους για λόγους ασφαλείας. Ο κυβερνήτης του Gegharkunik Gnel Sanosyan,  δήλωσε σήμερα σε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά από κυβερνητική συνάντηση. «Ο εχθρός προχώρησε στην περιοχή του χωριού Kut, έτσι λήφθηκε αυτή η απόφαση( να κλείσει η περιοχή), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός του  συνοριακού περιστατικού»

Μεταξύ άλλων, το Times.am αναφέρει ότι ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται στα σύνορα για να ελέγξουν την κατάσταση και να αποτρέψουν νέες στρατιωτικές συγκρούσεις, αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημα σχόλια για αυτό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ