Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Σίσι έστειλε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών στην Λιβύη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ-Χαμίντ Νταμπάιμπα δέχθηκε τον Αιγύπτιο Αρχηγό Πληροφοριών, Στρατηγό Αμπάς Κάμελ και τη συνοδευτική υπουργική του αντιπροσωπεία. 

Όλα αυτά, την στιγμή που σύμφωνα με το Al-Arabiya, η Αίγυπτος ακυρώνει μελλοντικές συναντήσεις με την Τουρκία, λόγω του ότι αγνόησε τους όρους και τα αιτήματά της. Οι πηγές ανέφεραν επίσης, ότι "η Τουρκία απορρίπτει τα αιγυπτιακά αιτήματα για απόσυρση των των τουρκικών δυνάμεών από τη Λιβύη."

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Dbaiba δήλωσε ότι η συνάντηση αφορούσε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς,  όπως ανοικοδόμησης της χώρας, οικονομικών και ασφάλειας

Ο Αιγύπτιος Στρατηγός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη τον Μάιο και για τον μηχανισμό συντονισμού για την ενεργοποίηση των κοινών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισήμαναν τον «θετικό ρόλο» της Αιγύπτου στην προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ των κομμάτων της Λιβύης, με τρόπο που ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές συντονίστηκαν επίσης στην επερχόμενη επίσκεψη του Νταμπάι στην Αίγυπτο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Μικτή Ανώτατη Επιτροπή Λιβύης-Αιγύπτου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αρχηγός πληροφοριών της Λιβύης, Στρατηγός Hussein Al-Aib και ο υπουργός Εσωτερικών, Khaled Mazen.

Ωστόσο ο  Διευθυντής της Αιγυπτιακής Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Αμπάς Κάμελ, εκτός από τους παραπάνω συνάντησε και τον Διοικητή του Λιβυκού Στρατού Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Ο Αμπάς Κάμελ δήλωσε ότι η Αίγυπτος εκτιμά τις θυσίες που έκανε ο Λιβυκός Στρατός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, επιβεβαιώνοντας στον Στρατάρχη Χαφτάρ τη σημασία του Λιβυκού Στρατού στην εξασφάλιση των επερχόμενων εκλογών.

Στη συνέχεια ο Διοικητής του στρατού της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, απάντησε στον Αιγύπτιο Στρατηγό λέγοντας: "Εκτιμούμε τον θετικό ρόλο του Προέδρου Ελ-Σίσι στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη".

Παράλληλα οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Λιβύης τόνισαν επιτακτικά την αναγκαιότητα άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Των παραπάνω είχε προηγηθεί η τουρκική "απόβαση" Υπουργών και Ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων στη Λιβύη, με σκοπό η Τουρκία να προκαταλάβει εξελίξεις δημιουργώντας άσχημα και επικίνδυνα  τετελεσμένα στη χώρα, αφού παραμονές της διάσκεψης Βερολίνο 2, σπεύδει να κατοχυρώσει με συμφωνίες και υπομνήματα με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης τα ακόλουθα:

  • Την παραμονή της στη Λιβύη για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στον υπό σύσταση Λιβυκό στρατό, όπως και στην αστυνομία σε θέματα ασφαλείας
  • Την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τις εκλογές, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο τους
  • Την παροχή βοήθειας και συνεργασίας μεταξύ της ΜΙΤ και της νέας Υπηρεσίας Πληροφοριών της Λιβύης
  • Τέλος την διαμόρφωση πλαισίου συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Λιβύης  

Συνεπώς αν οι τουρκικές σχεδιασμοί  υλοποιηθούν, τότε πάμε σε πολύ αρνητικές εξελίξεις για Αίγυπτο και Ελλάδα, αφού φυσικά ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την νέα κυβέρνηση της Λιβύης που θα εκλεγεί στο τέλος του χρόνου, για την οποία φροντίζει από τώρα  η Τουρκία να έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω ώθησαν την Αίγυπτο να αντιδράσει άμεσα, στέλνοντας τον Αρχηγό Πληροφοριών Στρατηγό Αμπάς Κάμελ και τη συνοδευτική υπουργική του αντιπροσωπεία στη Λιβύη, με διττή αποστολή.

Από τη μία να επισκεφθούν τον Πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, προσφέροντας του συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως ανοικοδόμησης της χώρας, οικονομικών και ασφάλειας προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την επίσκεψη του Λίβυου αξιωματούχου στην Αίγυπτο, από την άλλη να δούν τον Στρατηγό Χαφτάρ επαληθεύοντας για μια ακόμη φορά τη στήριξη στο πρόσωπό του και πως τον υπολογίζουν σοβαρά ως ρυθμιστή των εξελίξεων στη Λιβύη

Ουσιαστικά το Βερολίνο ΙΙ είναι εκείνο που θα χαράξει τον "οδικό χάρτη" προς τις εκλογές στη Λιβύη κα μένει  να δούμε σε ποιό βαθμό θα εξυπηρετεί τους παραπάνω τουρκικούς  και Αιγυπτιακούς σχεδιασμούς.

Κλείνουμε λέγοντας ότι το αρνητικό για Ελλάδα και Αίγυπτο είναι ότι δεν μετέχουν στο Βερολίνο ΙΙ και συνεπώς η φωνή τους δεν θα ακουστεί στο εν λόγω Συνέδριο, εν αντιθέσει με την Τουρκία η οποία με την στήριξη της Γερμανίας θα είναι παρούσα.
 

https://twitter.com/MLNA2021/status/1405605859284107265

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...