Κόσμος

Στην δημοσιότητα γαλλικό σχέδιο εκδίωξης των Τούρκων από την Λιβύη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν παρουσίασε ένα σχέδιο για την εκδίωξη της Τουρκίας από τη Λιβύη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των G7. Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, ο Macron παρουσίασε ένα σχέδιο δύο σελίδων στον Τζο Μπάιντεν για την απομάκρυνση της Τουρκίας και της Ρωσίας από τη Λιβύη. Το σχέδιο που παρουσίασε ο Μακρόν προβλέπει την απόσυρση των τουρκικών στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων και των ρωσικών στρατευμάτων εντός έξι μηνών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κορνουάλη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G7. Υποστηρίχθηκε ότι ο Μακρόν παρουσίασε στον Μπάιντεν ένα σχέδιο για την Λιβύη, το οποίο είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Το γαλλικό σχέδιο

Δεν είναι γνωστό εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την τελευταία πρόταση της Γαλλίας. Αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει εάν ο Μπάιντεν θα συζητήσει το σχέδιο με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απόσυρση ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, ο Macron παρουσίασε ένα σχέδιο στον Τζο Μπάιντεν για την απομάκρυνση της Τουρκίας στη Λιβύη. Στο σχέδιο που παρουσίασε ο Μακρόν, προβλέπεται ότι ''οι τουρκικοί στρατιωτικοί πόροι και οι ρωσοι στρατιώτες θα αποσυρθούν εντός περιόδου 6 μηνών''. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η πρόταση δύο σελίδων κυκλοφορεί μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και των διπλωματικών αξιωματούχων για αρκετές εβδομάδες.

Στόχος του Macron είναι να αφαιρέσει τις ''εχθρικές δυνάμεις'' που η Γαλλία δεν θέλει από τη Λιβύη χρησιμοποιώντας την επιρροή των ΗΠΑ. Το σχέδιο του Μακρόν προβλέπει την απόσυρση στρατευμάτων από τη Λιβύη τον Ιούλιο.

Οι Αμερικανοί πάντως από την πλευρά τους, δεν μένουν αμέτοχοι. Φοβούμενοι νέες εξελίξεις, ένα αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο σηκώθηκε από την Σούδα παρακολουθεί την Λιβύη, πραγματοποιώντας αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης έξω από την Τρίπολη.

Κινείται νότια ο Χαφτάρ

Μια στρατιωτική συνοδεία των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ έφτασε την Τετάρτη το απόγευμα στην Αεροπορική Βάση Tamanhat, προερχόμενη από την ανατολική περιοχή, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Μεταξύ της συνοδείας ήταν μια δύναμη από την πολιτοφυλακή Kaniyat που συμμετείχε με τον Haftar στην επίθεση στην Τρίπολη.

Την Τρίτη, η Στρατιωτική Περιοχή της Sabha προειδοποίησε για ύποπτες κινήσεις στη νότια Λιβύη ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κινητοποίησης στη Βάση Τάναχ.

Η δύναμη της Στρατιωτικής Περιοχής της Sabha προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει αδρανής αν ο Χαφτάρ ''επιλέξει να παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός'', καθιστώντας υπεύθυνο το Υπουργείο Άμυνας της χώρας για τυχόν παραβιάσεις στην περιοχή.

https://twitter.com/MLNA2021/status/1405297604490113027

Οι κάτοικοι του Al-Jufra, του Tamanhint, της νότιας Sabha και της Σίρτης υποφέρουν από συνεχιζόμενες παραβιάσεις από τους Ρώσους μισθοφόρους Wagner και τους Janjaweed που είναι συνδεδεμένοι με τον Haftar και έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τις αρχές να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει βίντεο που δείχνουν συχνά ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα να πετούν στον ουρανό της Σίρτης και της Al-Jufra.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Ο Έλληνας επιτετραμένος στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος, συναντήθηκε με την επικεφαλής του Λιβυκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (LBC) Abdalla Fellah την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της LBC στην Τρίπολη.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των ιδιωτικών τομέων και στις δύο χώρες συζητήθηκαν στη συνάντηση, πριν από την επερχόμενη επίσκεψη του Υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Η συνάντηση ασχολήθηκε επίσης με τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ