Ένοπλες Συρράξεις

Ανεπιθύμητοι οι Τούρκοι από τους Ταλιμπάν- ''Να φύγετε από το Αφγανιστάν''!

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2020 για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναφορά έγκριτου διεθνούς ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Reuters ρώτησε τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν  στην Ντόχα του Κατάρ, Suhail Shaheen, εάν οι Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τις δυνάμεις στην Καμπούλ για να φρουρούν και να διευθύνουν το διεθνές αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση άλλων ξένων στρατευμάτων  από τη χώρα.

«Η Τουρκία ήταν μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσυρθούν οι δυνάμεις της από το Αφγανιστάν βάσει της Συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, προσθέτοντας  επίσης, ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη ισλαμική χώρα. Το Αφγανιστάν είχε ιστορικές σχέσεις με αυτό. Ελπίζουμε να έχουμε στενές και καλές σχέσεις μαζί της, καθώς μια νέα ισλαμική κυβέρνηση θα δημιουργηθεί στο μέλλον στη χώρα μας.»

Αυτή η εξέλιξη  ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση της Άγκυρας, για φύλαξη και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

Επίσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, που έχουν στρατιωτικές και λοιπές αποστολές στην Καμπούλ, σχετικά με το πώς να εκκενώσουν με ασφάλεια το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι μάχες απειλήσουν την πρωτεύουσα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος Ταξίαρχος Στρατσούκ Γιουρτσίζογλου ανέλαβε πρόσφατα τη Διοίκηση της Μονάδας παροχής εκπαίδευσης, στρατιωτικών συμβούλων και βοήθειας άσκησης διοίκησης (TAACC), υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης, ο Γιουρτσίζογλου είπε ότι η Μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού στρατιωτικού τμήματος, "θα συνεχίσει να υπηρετεί σε στενή συνεργασία με τους Αφγανούς ομολόγους του, όπως πάντα"

Το TAACC είναι ένας πολυεθνικός σχηματισμός που ασχολείται με την εκπαίδευση και τη βοήθεια στην αφγανική αστυνομία και τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας. Περιλαμβάνει μονάδες από την Τουρκία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιουρτσίζογλου αντικατέστησε τον Τούρκο Ταξίαρχο Αχμέτ Γιασάρ Ντένερ στη Διοίκηση της εν λόγω Μονάδας.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί υπό την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2003, αλλά δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνουμε ότι τον Ιανουάριο 2021, η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Κοινής Δύναμης Άμεσης  Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ, θέτοντας 6.400 στρατιωτικούς  σε ετοιμότητα για ταχεία ανάπτυξη.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία ασκεί στρατιωτική διπλωματία μέσω ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους, προκειμένου να "πείσει "τις ΗΠΑ ότι είναι πιστός και υπολογίσιμος σύμμαχος, ο οποίος προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στις ίδιες όσο και στη συμμαχία.

Στόχος της Τουρκίας είναι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα και να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος τους λόγω των S-400. Αυτό όμως είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας.

Ο μακροπρόθεσμος είναι να πείσουν τις ΗΠΑ ότι προτίθενται να παίξουν το ρόλο τους στην " νότια αυλή της Ρωσίας", αλλά και να εμποδίσουν την προέλαση της Κίνας προς Δυσμάς  μέσω  του Αφγανιστάν αλλά και των χωρών πέριξ της Κασπίας, Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Τουρμενιστάν-Κιργιζίας-Τατζικιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Τούρκοι προτάσσουν επίσης ως επιχείρημα ότι σε περίπτωση πλήρους αποχώρησης όλων των δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν θα επικρατήσουν των κυβερνητικών δυνάμεων και θα καταληφθεί η χώρα από αυτούς.

Έτσι τόσο η πρωτεύουσα Καμπούλ όσο και το αεροδρόμιό της θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Το τελευταίο είναι το σημαντικότερο από όλα, αφού αυτό αποτελεί την πύλη εισόδου στη χώρα, οπότε αν έστω αυτό διατηρηθεί υπό τουρκικό έλεγχο, τότε ακόμη και εάν οι Ταλιμπάν επικρατήσουν παντού, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα για να επιβληθεί η τάξη.

Επίσης οι Τούρκοι προτάσσουν ότι σε περίπτωση επικράτησης των Ταλιμπάν, την προοπτική ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν που θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό προσφύγων που θα  κατευθυνθούν προς τα δυτικά.

Η Τουρκία είναι ήδη ένας σημαντικός προορισμός για τους Αφγανούς, με περισσότερους από 200.000 να προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία μόνο το 2019, ανέφερε σχετική έκθεση του ΟΗΕ

Το 2020, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ,έδειξαν ότι οι Αφγανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που διακινδύνευαν να περάσουν μέσω του Αιγαίου Πελάγους, από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η αποφυγή μιας περαιτέρω προσφυγικής κρίσης, καθώς η Τουρκία ήδη φιλοξενεί πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω εμπλοκή της Άγκυρας στο Αφγανιστάν.

Ο Τουρκικός σχεδιασμός

Η Τουρκία θα "παίξει δυνατά το χαρτί" της πρότασής της, για να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, στις συνομιλίες Μπάϊντεν-Ερντογάν, σε μια προσπάθεια της να καταδείξει τον ηγετικό ρόλο της εντός ΝΑΤΟ αλλά και το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει.

Ευελπιστεί ο Τούρκος Πρόεδρος ότι χρησιμοποιώντας το Αφγανιστάν και εξυπηρετώντας τις ΗΠΑ εκεί, θα  "πέσει στα μαλακά" σε όλα τα υπόλοιπα  Διεθνή θέματα που διαφωνούν ΗΠΑ-Τουρκία, τα οποία είναι πολλά και σοβαρά και θα αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Επιπλέον το θέμα του Αφγανιστάν ο Ερντογάν θα το πάει ως "πακέτο συνεννόησης" με το θέμα των S-400, όπου θα υπαναχωρήσει εγκαθιστώντας τους στην Αμερικανική βάση του Ινσιρλίκ, υπό τον έλεγχο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Έτσι  η Τουρκία δείχνοντας με τις δύο αυτές κινήσεις δείγματα υποταγής και ικανοποίησης προς τις ΗΠΑ, θα επιχειρήσει να αποκομίσει οφέλη σε Συρία, Λιβύη, ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτός είναι ο τουρκικός σχεδιασμός 

Ωστόσο η θέση των Ταλιμπάν , ότι δεν επιθυμούν η Τουρκία να παραμείνει στο έδαφός της χώρας τους, ανατρέπει εν μέρει τα παραπάνω, αφού η Τουρκία θα γνωρίζει ότι δεν είναι καλοδεχούμενη και πως οι δυνάμεις της στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα δεχθούν επιθέσεις στο μέλλον, γεγονός που θα συνεπάγεται απώλειες προσωπικού της.

Αυτό η Τουρκία εκτιμούμε, ότι εάν τελικά οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Τουρκία να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, θα το διευθετήσει μέσω μισθοφόρων της SADAT, οι οποίοι με την επίφαση ότι είναι ιδιωτική εταιρεία, θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, χωρίς να "ματώσου" οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ