Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Λίβυων βουλευτών σε Τουρκία: ''Να αποσύρετε άμεσα τον στρατό σας''!

Ο Saeed Imghib, μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τις δυνάμεις και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, εάν επιθυμεί  την  ειρήνη και να επιστρέψει στις οικονομικές και εμπορικές της δραστηριότητες στη Λιβύη.

Σε δηλώσεις του Τύπου, ο Imghib είπε ότι η οικονομία της χώρας του δεν θα σωθεί με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ενδιάμεσης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU Ο Abdel-Hamid Dbaiba  και της υπουργικής αντιπροσωπείας που τον συνόδευσε, στην Τουρκία.

«Αυτό που θα έπρεπε  να κάνει η τουρκική κυβέρνηση, εάν ήθελε πραγματικά την ειρήνη και ήταν σοβαρή η βούλησή της για επιστροφή της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητάς της στη Λιβύη, είναι πρώτα να απομακρύνει τις δυνάμεις και τους μισθοφόρους της  από τη χώρα και  στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό της Λιβύης. Διαφορετικά να θεωρηθεί  ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται μόνο για να επικαιροποιήσουν οι Λίβυοι πολιτικοί ηγέτες τις "αμφιλεγόμενες συμφωνίες μαζί της", που στοχεύουν στην υποκίνηση της βίας και στη διεύρυνση των διχασμών μεταξύ των ανθρώπων», είπε.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, έχει ως στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στενά στη Λιβύη, υποστηρίζοντας την προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στη Βεγγάζη. Η Τουρκία έστειλε στρατιωτικά εφόδια και μαχητές στη Λιβύη, βοηθώντας τον GNA.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης παράνομη  συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης που ορίζει τα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο, πυροδοτώντας αντιδράσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και οι δύο χώρες κατήγγειλαν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που παραβίαζε τα δικαιώματα άλλων μεσογειακών χωρών.

Ωστόσο δεν είναι ο εν λόγω βουλευτής της Λιβύης, ο οποίος  αντιδρά στα τουρκικά σχέδια και την παραμονή των τουρκόφιλων μισθοφόρων στη χώρα του.

 Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης δηλώνει ότι η συμφιλίωση  στη χώρα θα επιτευχθεί μόνο μετά τη λήξη της ξένης παρέμβασης.

Την Τετάρτη, η υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Χαλίμα Ιμπραήμ συμμετείχε σε μια πολυμερή υπουργική συνάντηση για την οικοδόμηση ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας μέσω της διασφάλισης της δικαιοσύνης για όλους. Η συμμετοχή της Halima έγινε μετά από πρόσκληση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας Ανάπτυξης, Sigrid Kaag.

Η συνάντηση στοχεύει στη διαμόρφωση μιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της οικοδόμησης ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών που θα παρουσιαστεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σχηματιστεί ένας διεθνής συνασπισμός δικαιοσύνης που θα βασίζεται στην παροχή και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συνάντηση, η Halima επιβεβαίωσε ότι κοιτάζει το μέλλον με θετικό και αισιόδοξο πνεύμα, μετά την επιτυχία της GNU στην ενοποίηση των διαιρεμένων κρατικών θεσμών της Λιβύης. Τόνισε ότι δεν θα καταβάλει καμία προσπάθεια για να υποστηρίξει το έργο του διεθνούς συνασπισμού για την επίτευξη δικαιοσύνης και ανάπτυξης για όλους και να επιβάλει το κράτος δικαίου ενισχύοντας την κυριαρχία του δικαστικού συστήματος σε εθνικό επίπεδο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και η επίτευξη εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς συμφιλίωσης θα επιτευχθεί μόνο με τη μείωση των κινδύνων των συγκρούσεων, τον τερματισμό της παράνομης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών,την απομάκρυνση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη, τη στήριξη της σταθερότητας, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνών και των κοινωνιών και ενίσχυση των ευκαιριών για ανάπτυξη και ευημερία.

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι για τον Ερντογάν η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και η συνέχιση της παραμονής των μισθοφόρων  της Τουρκίας στη Λιβύη. Οι φωνές  Λίβυων πολιτικών που αντιδρούν στα τουρκικά σχέδια είναι πολλές και στέκονται εμπόδιο στον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ