Ένοπλες Συρράξεις

Συνάντηση Ερντογάν- Ζελενσκί στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω εντάσεων στον Ντομπάς

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκι πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών  ξεκίνησε στις 3:45 μ.μ. τοπική ώρα (12:45 μ.μ. GMT) 

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παρευρεθεί στην 9η σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας. Η συνεργασία στον αμυντικό κλάδο, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) και ο τουρισμός αναμένεται να είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης.

Στο Κίεβο έχει προκαλέσει ανησυχία η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και η αύξηση της βίας κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα ουκρανικά στρατεύματα και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Donbass.

Το γραφείο του Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Ουκρανίας και τα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας θα συζητηθούν στη συνάντηση.

"Περιφερειακά και διεθνή θέματα θα βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, βάσει της κατανόησης ότι θα πρέπει  να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα", ανέφερε σε δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από οποιαδήποτε φορά  από το 2014 και εντεύθεν, όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους  αυτονομιστές στο Ντομπάς.

Την Παρασκευή, η Τουρκία δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα.

Η Τουρκία η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ έχει σφυρηλατήσει στενή συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία, καθώς και στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Ωστόσο, η Τουρκία επέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας και υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενώ  πούλησε drone στο Κίεβο.

Πρίν την άφιξη του Ουκρανού Προέδρου στην Τουρκία , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν  κατηγόρησε την Ουκρανία για "επικίνδυνες και  προκλητικές ενέργειες" στο Ντόνμπάς.

Ο ΥΠΑΜ της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα  η Ουκρανία μπορεί να προκληθεί από τη ρωσική επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπας.

"Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ. "Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία με τη Ρωσία και άλλες παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας χωρίς να προκαλέσουμε κρίση", πρόσθεσε.

Αυτό  που δήλωσε ο Ακάρ είναι που συμφέρει την Τουρκία. Αναρρωτιόμαστε όμως τι θα κάνει η Τουρκία αν η κρίση μεγαλώσει μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας γιατί αυτή τη φορά δεν θα μπορεί να είναι "η επιτήδεια ουδέτερη".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ