Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει "φωτιά" η Λιβύη-ΗΠΑ: "Να φύγουν Τούρκοι & Ρώσοι"-Θα γίνει η χώρα σύντομα στόχος του ΝΑΤΟ;

Περίπλοκη και λίαν επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση στη Λιβύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία. Οι Αμερικανοί όπως έχουμε προβλέψει πιθανον να επιχειρήσουν ένα σενάριο “Ιράκ” στην χώρα αυτή, για πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε την απαίτηση της πλέον (αίτημα ήταν πριν 20 ημέρες) σε Τουρκία και Ρωσία, να αποσύρουν άμεσα τα στρατεύματα τους από τη Λιβύη.

«Η κενή λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης απέτυχε. Έχει περάσει πολύς καιρός για ορισμένες ξένες χώρες που στέλνουν μισθοφόρους και όπλα, τα οποία σκοτώνουν αθώους Λίβυους», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σουλίβαν.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία σε όλες τις περιοχές της χώρας στις 23 Οκτωβρίου, φέρνοντας πιθανό τέλος σε μια μακροχρόνια διένεξη για την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρεται στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι θα αποσύρονταν από τη Λιβύη εντός τριών μηνών, πράγμα το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ.

Οι ΗΠΑ αρχικά στα τέλη Ιανουαρίου, ζήτησαν την άμεση απόσυρση ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη.

Τον Φεβρουάριο, σε απάντηση στην Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη θα συζητηθεί μόνο εάν αποσυρθούν τα υπόλοιπα ξένα στρατεύματα από τη χώρα.

Σύμφωνα με άρθρο μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα για ΗΠΑ, Γαλλία κά στην Μεσόγειο, είναι η παρουσία Τουρκικών αεροναυτικών βάσεων και δυνάμεων μαζί με τους 17 χιλιάδες Τζιχαντιστές στο λιβυκό έδαφος.

Η  Mary Fitzgerald, ειδική επί θεμάτων Λιβύης και συνεργάτιδα του ινστιτούτου ICSR, ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει σχέδιο “εξανδραποδισμού” Τούρκων και Τζιχαντιστών από την Λιβύη, με την στήριξη όμως των ΗΠΑ.

Αυτό το σχέδιο σύμφωνα με ειδικούς θα πάρει “σάρκα και οστά” πολύ σύντομα, αφού η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια για την Λιβύη και την ειρήνη στην περιοχή, πριν αρχίσουν να “τρυπάνε” οι ενεργειακοί κολοσσοί την Μεσόγειο με τα τεράστια κοιτάσματα και δημιουργηθεί ο East Med.  

Σε αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η λιβυκή ΑΟΖ κατέχει δεσπόζουσα θέση με δύο από μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Απώτερο σχέδιο των Τούρκων είναι να μείνουν για πάντα στην χώρα αυτή, “αρμέγοντας” τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης για πολλά πολλά χρόνια. ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ όμως έχουν άλλα σχέδια για την χώρα αυτή και πιθανότατα να ετοιμάζουν να επέμβουν δυναμικά εφόσον το απαιτήσουν οι κατάστάσεις.

Αν ρωτούσε κανείς από που θα μπορούσε να ξεκινούσε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και δύσης, η απάντηση θα ήταν σχεδόν σίγουρα η Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο θα ήταν ένα πιθανό σενάριο για την Λιβύη

Ένα πιθανό σενάριο για την εκδίωξη Τούρκων και Τζιχαντιστών από το λιβυκό έδαφος θα ήταν μια επέμβαση ΝΑΤΟ-ΕΕ από κοινού με την Γαλλία “μπροστάρισα” για αυτονόητους λόγους. 

Μια ήττα των Τούρκων στην χώρα αυτή θα οριοθετούσε το τέλος της τουρκικής παρουσίας και σε άλλες χώρες όπως την Σομαλία, την Συρία αλλά και το Ναγκόρνο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ