Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικά μαχητικά σφυροκοπούν στόχους στη Συρία - 4 νέες τουρκικές βάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας

Το λεγόμενο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 25 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των οχυρών θέσεων της Daesh σε όλη την έρημο της Συρίας μέχρι τώρα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι αποτέλεσμα αυτών των αεροπορικών βομβαρδισμών ήταν να προκληθεί άγνωστος αριθμός απωλειών στις τάξεις της Daesh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 55 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Daesh στην ίδια περιοχή, σκοτώνοντας δώδεκα τρομοκράτες και καταστρέφοντας τα οχήματά τους.

Την Τρίτη επίσης σχεδόν 40 ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 130 αεροπορικές επιδρομές στην έρημο της Συρίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες .

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός φέρεται να κατασκευάζει στρατιωτική βάση στα περίχωρα της πόλης Ayn Issa, στην επαρχία της Βόρειας Raqqah της Συρίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Hawar ανέφερε ότι η βάση βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βόρεια του διεθνούς δρόμου M4 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Huoshan.

Η στρατιωτική βάση λέγεται ότι διαθέτει πύργο ελέγχου, εξοπλισμένο με ραντάρ και βαριά όπλα, και περιβάλλεται από υψηλά αναχώματα

Η έκθεση πρόσθεσε ότι η βάση είναι η τέταρτη του είδους της που χτίστηκε από τουρκικές δυνάμεις στα περίχωρα της πόλης Ayn Issa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλες τρεις βάσεις έχουν δημιουργηθεί στις βόρειες, ανατολικές και δυτικές πλευρές της πόλης τους τελευταίους 3 μήνες και απέχουν μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της.

Τοπικές πηγές, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν ότι αντιαεροπορικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί σε δύο από τις παραπάνω τουρκικές βάσεις.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι πυρά προερχόμενα από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους τους εναντίον ορισμένων χωριών στις παρυφές της πόλης Ayn Issa τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 αμάχων και τον τραυματισμό 16 ακόμη.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει τους μαχητές του Ταφίρι από τότε που αναπτύχθηκαν στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια διασυνοριακή εισβολή σε μια δηλωμένη προσπάθεια να απομακρύνει τους μαχητές των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) από τις παραμεθόριες περιοχές.

Η Άγκυρα βλέπει το YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το (PKK).

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψουν τη Συρία και θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη μεταπολεμική Συρία. Το αεροπορικό σφυροκόπημα της Ρωσίας κατά της Daesh έχει αποδέκτες πλήν της Τουρκίας και τις ΗΠΑ-Ισραήλ, θέλοντας να υποδηλώσει τη Ρωσική αεροπορική "περιοχή ευθύνης" στη χώρα.

Από την άλλη η δημιουργία 4 τουρκικών βάσεων στα περίχωρα της πόλης  Ayn Issa υποδηλώνει την βούληση των Τούρκων να ελέγχουν την πολύ σημαντική από στρατηγικής άποψης περιοχή της εν λόγω συριακής πόλης.

Μια ματιά στο χάρτη μας δείχνει τη στρατηγική αξία της εν λόγω πόλης, αφού πλησίον της διασταυρώνονται δύο κύριους οδικούς άξονες, οι οποίοι παράλληλα αποτελούν άξονες επιχειρήσεων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός με κατεύθυνση Βορρά-Νότος και αντίστροφα, κοινώς Τουρκία- Συρία, που στοιχίζεται στον οδικό άξονα  Sanliurfa-Akcacale- Ανατολικά Ayn Issa -Raqqua με τις 2 πρώτες να είναι τουρκικές πόλη και χωριό αντίστοιχα και οι 2 δεύτερες συριακές πόλεις.

Και εκείνος με κατεύθυνση Ανατολή -Δύση και αντίστροφα, εντός Συριακού εδάφους, ο αυτοκινητόδρομος Μ4 Tal Tamr- Ayn Issa-Hmdun και δυτικότερα πρός τον Ευφράτη ποταμό.

Ο μεν πρώτος άξονας χρησιμεύει για τον ταχύ ανεφοδιασμό των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, ο δε δεύτερος για απoκοπή των Κούρδων του YPG στην κατεύθυνση Ανατολής- Δύσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ