Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται συνάντηση των επικεφαλής CIA-MOSSAD - Σε έξι μήνες “έτοιμη” η Τεχεράνη με πυρηνικά

Ο Yossi Cohen, διευθυντής του Mossad, αναμένεται να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ημέρες, για να παρουσιάσει τις απαιτήσεις του Ισραήλ σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν και στον διευθυντή της CIA. 

Τα αιτήματα του Ισραήλ περιλαμβάνουν την άμεση παύση του  εμπλουτισμού και την παραγωγή προηγμένων φυγοκεντρωτών, την παραίτηση της Τεχεράνης από κάθε υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ ζητά την απόσυρση των ιρανικών πολιτοφυλακών σε Συρία,Υεμένη και Ιράκ. 

Ως γνωστόν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κάλεσε τον Μπάιντεν να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 : "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ τώρα. Εάν η Ουάσιγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, θα σεβαστούμε  πλήρως τις δεσμεύσεις μας βάσει του συμφώνου", δήλωσε ο Ρουχάνι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιρανική κυβέρνηση απέκλεισε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της πυρηνικής συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή συζητήθηκε πλήρως και λεπτομερώς πριν από πέντε χρόνια και δεν χρειάζεται επαναδιαπραγματεύσεις.  

 

Ραγδαίες εξελίξεις και νέα από το Ισραήλ 

 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να παράγει η Τεχεράνη αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα μόνο πυρηνικό όπλο, ένα χρονοδιάγραμμα σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναμενόταν από ένα ανώτερο μέλος της κυβέρνησης Μπάιντεν. 

Το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό για την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επανέλθει στην ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 και έχει από καιρό αντιταχθεί στη συμφωνία. 

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η απόσυρση της κυβέρνησης Τραμπ από τη συμφωνία προκάλεσε το Ιράν να ξεκινήσει ξανά τις πυρηνικές του δραστηριότητες. 

Μιλώντας μια ημέρα πριν αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Antony Blinken είπε ότι ο λεγόμενος «χρόνος ξεμπλοκαρίσματος», στον οποίο το Ιράν μπορεί να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου αφορά περίοδο ε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ "προκάλεσε ζημιά στο πυρηνικό σχέδιο του Ιράν και σε ολόκληρη τη συσσώρευση δύναμης. Όσον αφορά τον εμπλουτισμό, [οι Ιρανοί] βρίσκονται σε κατάσταση εξάντλησης», είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Kan. 

«Όσον αφορά τον πυρηνικό εξοπλισμό των Ιρανών, αυτό αφορά περίοδο  περίπου ένα ή δύο χρόνια’, κατέληξε ο ίδιος. 

Το Ιράν, το οποίο αρνείται την κατασκευή πυρηνικών όπλων, πρόσφατα επιτάχυνε τις διαδικασίες ως απάντηση στην απόσυρση και την επανέναρξη των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. 

Οι τελευταίες τριμηνιαίες εκτιμήσεις του  ΟΗΕ τον Νοέμβριο δείχνουν ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είχε αυξηθεί σε 2,4 τόνους, περισσότερο από 10 φορές από το επιτρεπόμενο ποσό βάσει της συμφωνίας.

Από τότε το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερη καθαρότητα, επιστρέφοντας στο 20% που είχε πετύχει πριν από τη συμφωνία του 2015.

Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αν αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, μαζί με την Τουρκία, τότε κινδυνεύει όχι μόνο η Μέση Ανατολή αλλά και η Μεσόγειο αλλά και η ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...