Ένοπλες Συρράξεις

Η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στα υψώματα του συριακού Γκολάν - Πώς θα αντιδράσουν οι Ισραηλινοί

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών και του ρωσικού υπουργείου άμυνας, η Μόσχα απέστειλε επίλεκτα στρατεύματά της στα υψώματα του Γκολάν, θέτοντας τις ισραηλινές δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα περιπολούν μαζί με συριακές δυνάμεις στην οριογραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από την Συρία για πρώτη φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρώσος ανώτερος αξιωματικός δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ότι επί του παρόντος πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις μεταξύ του ρωσικού και του συριακού στρατού στην περιοχή.

Ο πρωταρχικός σκοπός αυτών ασκήσεων είναι η εκπαίδευση εκκένωσης και η απόκρουση εχθρικών επιθέσεων.
«Αποστολή μας είναι να παρακολουθούμε την κατάπαυση του πυρός, να κάνει επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και να προστατεύσουμε τον ρωσικό στρατό», είπε ο ίδιος τηρώντας την ανωνυμία του.

Ρώσοι και Σύριοι έχουν αναλάβει και εκτελούν ένα νέο σχέδιο, το οποίο αφορά την εξουδετέρωση όλων των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών που είναι πιστές στην Τουρκία.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία ανέλαβε τον έλεγχο όλων περιπολιών, ενώ επί του παρόντος έχουμε πέντε στρατιωτικούς σταθμούς παρατήρησης στην περιοχή, που παρακολουθούνται και από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στις ρωσικές ενέργειες στην περιοχή και εάν αυτό δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικές ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σε αυτήν την περιοχή της Συρίας δρουν φιλοϊρανικές δυνάμεις και οι υποστηρικτές τους.

Ωστόσο, η Μόσχα αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στην περιοχή, με στόχο να επιδείξει την δική της παρουσία ως ρυθμιστή στην περιοχή, ενώ θέλει να διακόψει κάθε ισραηλινή επιχείρηση σε συριακό έδαφος, τονίζουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ισραηλινός στρατός επιδιώκει να εκδιώξει τα ιρανικά στρατεύματα και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που ελέγχονται από την Τεχεράνη το συντομότερο δυνατό, ή τουλάχιστον να τους προκαλέσει σοβαρά πλήγματα.

Υπενθυμίζουμε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε θέσεις του συριακού στρατού και των ιρανικών ειδικών δυνάμεων Al-Quds στην περιοχή της Συρίας σχετικά πρόσφατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙ Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η ιρανική δύναμη Al-Quds, η οποία είναι μια ειδική μονάδα του ιρανικού στρατού, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις του Ιράν εκτός της χώρας, ετοιμάζει κτύπημα κατά του Ισραήλ μετά την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Το Ισραήλ δεν επιθυμεί στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία, αλλά στοχεύει ξεκάθαρα στην ιρανική παρουσία.

“Η Μόσχα δεν ενήργησε αρκετά λογικά έως τώρα και επέτρεψε στους περιφερειακούς ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν πολύ πιο μακριά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Νετανιάχου. Ο στρατός του οποίου κάνει ό,τι θέλει στη Συρία, και μερικές φορές αυτό δημιουργεί ένταση στις σχέσεις μας με τους Συμμάχους.

Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε καλά ότι το Τελ Αβίβ έχει το ελεύθερο να επιτεθεί σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία που έχουν να κάνουν με την Τεχεράνη.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σχεδόν σε κάθε σημείο της δυτικής Συρίας χωρίς συνέπειες. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αντιαεροπορικά αμυντικά μας συστήματα ελέγχουν πολύ καλά αυτήν την περιοχή.

Όλα εξηγούνται πολύ απλά εδώ, θα αρχίσουμε να αναχαιτίζουμε τους Ισραηλινούς, διότι θα υπάρξουν περισσότερα προβλήματα.

Εκτός από τον Νετανιάχου, θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι φαίνεται να θεωρούνται ως ο κύριος σύμμαχος του εβραϊκού κράτους.

Η πιθανότητα οι Ισραηλινοί να θέλουν να διακόψουν πάση θυσία την μεταφορά  ιρανικού εξοπλισμού ή όπλων στην Khmeimim είναι πολύ μεγάλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα στείλει άμεσα τα F-16 του να βομβαρδίσουν τους Ρώσους. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή ως κατάλληλη δράση  μετά από μια τέτοια απόφαση. Όχι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολυάριθμα ισραηλινά drone, για αυτήν την δουλειά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός Zaur Karaev.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία, Ισραήλ, Ιράν και ΗΠΑ έχουν μπλέξει σοβαρά στην Συρία, μιας και τα συμφέροντα τους είναι απλά τεράστια. Η περίπτωση μιας παγκόσμιας διένεξης με αφορμή την χώρα αυτή ίσως να είναι πιο πιθανή τώρα από ποτέ και για αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι που αφορούν γεωπολιτικά, ενεργειακά, και στρατιωτικά σχέδια για την Συρία τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν από όλους, αλλιώς γαία πυρί μιχθήτω.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...