Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ερντογάν στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στην Ουκρανία - Μεγάλη οργή στο Κρεμλίνο

Διπλό παιχνίδι παίζει η Άγκυρα στην Μόσχα και προσωπικά στον Πούτιν, αφού φέρεται να έστειλε Τούρκους αξιωματικούς στο γενικό επιτελείο της Ουκρανίας με την μορφή συμβούλων.   

Την είδηση αναφέρει η ρωσική εφημερίδα "Nezavisimaya Gazeta" και άλλες ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πηγές τους και στο τμήμα πληροφοριών των ρωσόφωνων δυνάμεων του Ντονένσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί παρουσιάζονται ως σύμβουλοι στο γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας, οι οποίοι σχεδιάζουν στρατιωτική επιχείρηση για την επικείμενη κατάληψη της Α.Ουκρανίας, αλλά όχι όμως της Κριμαίας, αφού αυτό θα συνιστούσε καθαρή "αυτοκτονία".

«Ίσως να πρόκειται για δύο σχέδια, τα οποία ενδέχεται να μην ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Συνάμα, «πίσω από τις εχθρικές γραμμές» σχεδιάζεται η ευρεία χρήση τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar TB2 (UAV) σύμφωνα με το σενάριο του πολέμου του Ναγκόρνο», αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.

Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται εδώ και καιρό για μελλοντικές επιχειρήσεις εναντίον των Ρωσόφωνων στα νοτιοανατολικά της χώρας, και ο ουκρανικός στρατός εκτός από τα τουρκικά drone, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον τουρκόφωνο πληθυσμό των Τάταρων της Κριμαίας, αλλά και τους Ουκρανούς της Χερσονήσου για την πρόκληση εξεγέρσεων σε συνδυασμό με σαμποτάζ. Επίσης, δεν αποκλείεται η συμμετοχή των Σύριων μισθοφόρων που απέδειξαν την εμπειρία τους στον πόλεμο του Ναγκόρνο.

Αυτό το σενάριο το αναφέρει ο Ρώσος αμυντικός εμπειρογνώμονας και δημοσιογράφος, Alexander Sladkov, ο οποίος σημείωσε ότι το Κίεβο, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορεί να καυχηθεί ότι έχει σύμμαχο (Τουρκία) που είναι έτοιμη να αγνοήσει την πίεση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

«Το Κίεβο δεν έχει τέτοιο σύμμαχο. Εάν όμως οι Ουκρανοί υποσχεθούν στην Τουρκία να κάνουν ουσιαστικά προτεκτοράτο τους την Κριμαία, σε περίπτωση Ουκρανο-ρωσικής ένοπλης σύγκρουσης, τότε η Άγκυρα μπορεί να παράσχει βοήθεια. Ένα τέτοιο σενάριο αντιστοιχεί στην ουκρανική ιδεολογία που λέει: “είναι καλύτερο να αφήσουμε τους Τούρκους να την αποκτήσουν (Κριμαία) από τους Μοσχοβίτες», λέει ο Σλάντκοφ.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης ε.α. Βλαντιμίρ Ποπόφ, πιστεύει ότι το Κίεβο, είναι εμπνευσμένο από τις επιτυχίες του Αζερμπαϊτζάν, προφανώς, αναμένοντας ότι οι επιθέσεις με τουρκικά UAV θα είναι καταλυτικές στις πιθανές επερχόμενες μάχες των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στους Ρωσόφωνους.

Ο ίδιος επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χασάν Κουκουκάκουζ, επισκέφθηκε την Ουκρανία και ειδικά το γενικό επιτελείο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι συζητήθηκε κατά την παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΑ, "η εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών στα UAV Bayraktar TB2 αλλά και η εμπειρία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ντονένσκ".

«Στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα από ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν μυστικές στρατιωτικές ασκήσεις που σχετίζονται με την «απελευθέρωση» της Κριμαίας και του Ντονένσκ. Είναι πιθανό να συνεχιστούν αυτές οι ασκήσεις και να μετατραπούν κάποια στιγμή σε πραγματικές εχθροπραξίες», δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.

«Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Ruslan Khomchak, τον Ιούλιο του 2020, είχε διατάξει όπως το πρόγραμμα σχετικά με τα Bayraktar TB2 να αποτελεί κύριο μεος της προετοιμασίας των στελεχών του στρατού πριν αυτά αποσταλούν στη ζώνη σύγκρουσης στο Ντονένσκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι ερωτήσεις για την χρήση των τουρκικών drones επιλύθηκαν το καλοκαίρι στον ειδικό χώρο εκπαίδευσης του Rivne, όπου η 14η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ετοιμαζόταν να αποσταλεί στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνόψισε ο Ποπώφ.

Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα της Α. Ουκρανίας αποτελεί εκκρεμότητα η οποία αναζητά λύση.

Οι Ουκρανοί δεν ελέγχουν ολόκληρη την επικράτεια τους, ενώ η κατάσταση παραμένει “παγωμένη” από το 2014 με σποραδικές πολεμικές συγκρούσεις. Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο είναι επίσης αλήθεια ότι παρακίνησε τους Ουκρανούς να κάνουν τα σχέδια τους για την Α. Ουκρανία.

Το μόνο ερώτημα εδώ  σε αυτό το ενδεχόμενο το τι θα πράξει η Ρωσία σε μια πιθανή ουκρανική στρατιωτική επίθεση, με όποια μορφή και αν έχει, για την ανακατάληψη του ουκρανικού εδάφους... τίποτε άλλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ