Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία

Το YPG ελέγχει μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και τα εδάφη που ελέγχει, αποτελούν φυσική συνέχεια των εδαφών του Β. Ιράκ όπου ελέγχουν οι Κούρδοι Pesmerga, τους οποίους εξοπλίζουν οι ΗΠΑ. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία φοβάται τυχόν ένωση των Κούρδων και τη δημιουργία Κουρδικού κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, προκαλώντας τον θάνατο 14 Κούρδων κατά τη διάρκεια δύο επιχειρήσεων.

Η Τουρκία ανέφερε ότι όλοι οι νεκροί ήταν YPG ή PKK, οι οποίοι "προσπάθησαν να διαταράξουν την ειρήνη και εξουδετερώθηκαν" από τις ΤΕΔ (τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις).

Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέει το YPG και το PKK, ταυτοποιώντας τα επί της ουσίας.

Ο λόγος προφανής, αφού το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση, η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να γίνει το ίδιο με το YPG.

Το YPG ελέγχει μέρος της βορειοανατολικής Συρίας και τα εδάφη που ελέγχει αποτελούν φυσική συνέχεια των εδαφών του Β.Ιράκ όπου ελέγχουν οι Κούρδοι Pesmerga, τους οποίους εξοπλίζουν οι ΗΠΑ.

Μάλιστα οι Κούρδοι Pesmerga έχουν δημιουργήσει τακτικό στρατό, ο οποίος αποτελείται από δύο Ταξιαρχίες με κανονική δομή, οργάνωση και εξοπλισμό.

Η Τουρκία φοβάται την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, αφού κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την απόσχιση εδαφών της από τη ΝΑ Τουρκία στα οποία ζούν κατά συντριπτική πλειοψηφία Κούρδοι.

Τυχόν ένωση του Κουρδικού ημιανεξάρτητου κρατιδίου του Β. Ιράκ  με τους YPG της Βορείου Συρίας, θα αποτελούσε μια λίαν άσχημη εξέλιξη για την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό και οι ΤΕΔ εδώ και 40 χρόνια διεξάγουν έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας, της Συρίας, αλλά και του Β. Ιράκ, εντός του οποίου διατηρούν και πολλές στρατιωτικές βάσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ