Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκική οπτική για την υποστήριξη των Αζέρων στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου με τη Ρωσία οδηγεί την Τουρκία στον Καύκασο. Η οπτική που η Τουρκία θέλει να περάσει αναφορικά με την άμεση εμπλοκή της παρά τους Αζέρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι ότι έτσι αντιστρατεύεται τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα και πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι σύμμαχος της σε αυτό.

"Αν θέλεις να νικήσεις τον εχθρό, θα πρέπει να τον γνωρίζεις πολύ καλά". Αυτή είναι σε ευρεία έννοια η ερμηνεία του αρχαίου Κινέζου πολεμολόγου Σούν-Τσού, αναφορικά με την καλή γνώση του αντιπάλου, που σε οδηγεί στη νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκειμένου να επιβληθούμε στην Τουρκία, θα πρέπει να την γνωρίζουμε καλά και συνεπώς να γνωρίζουμε πως σκέφτεται και λειτουργεί η ηγεσία της.

Αυτός είναι ο λόγος που θα αποτυπώσουμε το γιατί η Τουρκία εμπλέκεται άμεσα υπέρ των Αζέρων και κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η θέση της Άγκυρας, όσο και αν ακούγεται αιρετική αναφορικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι ότι "οι σύμμαχοι της ΕΕ που επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το ρωσικό αέριο, πρέπει να δουν τις εχθροπραξίες του Καραμπάχ ως έκκληση αφύπνισης".

Η υποστήριξη της Τουρκίας στον πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν στρατηγικό ορεινό θύλακα με «θέα» σε δύο τουρκικούς αγωγούς, ενισχύεται από τον ανταγωνισμό φυσικού αερίου με τη Ρωσία.

"Η Ρωσία δεν είναι ούτε σύμμαχος, ούτε εχθρός, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε εάν είμαστε πολύ εξαρτημένοι από αυτούς, ειδικά όταν πρόκειται για ενέργεια", δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας ότι "έχουμε ζωτικά συμφέροντα να προστατέψουμε, όπως και κάθε άλλη μεγάλη χώρα",

Στον Νότιο Καύκασο, στην κορυφή της λίστας των τουρκικών προτεραιοτήτων υπάρχουν δύο αγωγοί, ένας εκ των οποίων, αναμένεται να ξεκινήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ηπειρωτική Ευρώπη εντός εβδομάδων.

Αυτή η κρίσιμη υποδομή βρίσκεται στη "σκιά" του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός αρμενικού θύλακα που διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ ένα άλλο τμήμα περιβάλλεται από τη βορειοανατολική επαρχία Tavush της Αρμενίας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εν λόγω περιοχή είδε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.

Ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησαν εισβολή στην Αρμενία, επιδιώκοντας να καταλάβουν μια στρατηγική κορυφή του Tavush. Η επιχείρηση απέτυχε, αλλά φαίνεται να ήταν ο πρόδρομος του τρέχοντος πολέμου, αυτή τη φορά με τη στήριξη της Τουρκίας.

Ο ανώτερος σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας δεν αρνήθηκε την ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων, παρά το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να χάσουμε την προσοχή μας για το τι συμβαίνει γύρω από τους αγωγούς μας στον Καύκασο, ειδικά στην περιοχή Tavush, όπου υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωγοί σε κίνδυνο

Η χρονική στιγμή του πολέμου για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να χρησιμεύσει, κατά την άποψη της Άγκυρας, ως έκκληση αφύπνισης στην Ευρώπη, για κοινά οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Hajiyev, δήλωσε ότι βομβαρδισμοί της Αρμενίας είχαν σημειωθεί μόλις δέκα μέτρα από ένα τμήμα του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Σεϊχάν (BTC), τους οποίους χαρακτήρισε ως "απελπισμένες απόπειρες της Αρμενίας να επιτεθούν σε ενεργειακές υποδομές".

Ο χερσαίος αγωγός BTC, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία στη Μεσόγειο, έχει την ικανότητα να εξάγει ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η πλειονότητα των μετοχών (30,1%) ανήκει στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP, ενώ το κρατικό πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας κατέχουν από κοινού πάνω από το 31,5%. Επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες κατέχουν μερίδια.

Παράλληλα περνάει ο αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCP) που λειτουργεί με την BP, ικανός να παρέχει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, εξάγοντας το σε πελάτες στη Γεωργία, την Τουρκία και σύντομα στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε ο Διαδριατικός Αγωγός, ο ελλειπόμενος σύνδεσμος μεταξύ του SCP, του Τουρκικού Trans-Ανατολικού αγωγού και της ηπειρωτικής Ευρώπης  όπως ανακοινώθηκε στις 12 Οκτωβρίου.

"Αυτό θα επιτρέψει στην κοινοπραξία Shah Deniz να ολοκληρώσει τα τελικά βήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσει η εικοσιπενταετής προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε πελάτες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπως είχε προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2020", δήλωσε η BP.

Την ίδια ημέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η Αρμενία θέτει σε κίνδυνο σχέδια διαφοροποίησης φυσικού αερίου από την αντίπαλη Ρωσία.

"Η Αρμενία έθεσε σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης επιτιθέμενη στην πόλη Ganja του Αζερμπαϊτζάν, μαζί με την περιοχή Tovuz, όπου βρίσκονται οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου και οι γραμμές μεταφοράς", ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης.

Ενώ η Άγκυρα συνεργάστηκε με τη Μόσχα στους αγωγούς Turkstream 1 και 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ανατολική Ευρώπη, τα έργα αυτά απολαμβάνουν μόνο οριακά κέρδη και έχουν επηρεαστεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αυτό έχει αυξήσει "το στοίχημα" για το σύμμαχο της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν, να ανταγωνιστεί τη Ρωσία για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στις 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, έκανε αναφορά παρόμοια με εκείνη του Τούρκου ομολόγου του, λέγοντας ότι "η Αρμενία προσπαθεί να επιτεθεί και να πάρει τον έλεγχο των αγωγών μας" στο τουρκικό Haberturk.

Στις 19 Οκτωβρίου, τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι ο περιφερειακός πρόεδρος της BP Γκάρι Τζόουνς, είχε γράψει στον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν για να εκφράσει την υποστήριξή του στο Μπακού εν μέσω εχθροπραξιών.

"Το προσωπικό της BP κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή της τρέχουσας διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία είναι εξαιρετικής σημασίας για το Αζερμπαϊτζάν", ανέφερε.

Φυσικοί σύμμαχοι

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τουρκία, της οποίας η οικονομία αγωνίζεται εν μέσω επιδεινούμενης νομισματικής κρίσης, ανησυχίας για τα ξένα αποθέματά της, και  επιπτώσεων του Covid-19, λένε ότι είναι εντυπωσιασμένοι για το γιατί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν παίρνουν τη θέση τους στον Καύκασο.

"Η Τουρκία θα πρέπει να είναι ένας φυσικός σύμμαχος", δήλωσε ο Enes Bayraklı, διευθυντής ευρωπαϊκών σπουδών στο SETA, το οποίο είναι το  μεγαλύτερο think tank της Τουρκίας, που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα εξοργισμένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν για την αντιληπτή του υποστήριξη προς την Αρμενία.

"Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον ακτιβισμό της Γαλλίας στο αρμενικό ζήτημα, καθώς δεν έχει καν κίνητρο στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η Αρμενία δεν βρίσκεται στη ζώνη επιρροής της Ευρώπης, είναι μια μετασοβιετική περιοχή. Η βοήθεια της Αρμενίας βοηθά τον Πούτιν", δήλωσε ο Μπαϊράκλι.

Από την έναρξη του νέου πολέμου στο Καραμπάχ, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, αναλυτές και σύμβουλοι κοντά στην προεδρία δεν έχουν χάσει την ευκαιρία να επισημάνουν γεωοικονομικά ζητήματα και αντιπαλότητες με τη Ρωσία.

"Η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, προσπαθεί να διαταράξει τις εκλογές, ξεκινά κυβερνοεπιθέσεις στα δυτικά δίκτυα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί πάντα σαν η Τουρκία να είναι εχθρός", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ", είπε, καταγράφοντας τη μετανάστευση και την αντιτρομοκρατική πολιτική μεταξύ των βασικών τομέων συνεργασίας.

Ακούγοντας τους υποστηρικτές του Ερντογάν, είναι σαφές πως αναμένουν ότι αυτό το νέο μέτωπο στον Καύκασο θα τραβήξει την προσοχή των Ευρωπαίων.

"Ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καμπαράκ πρέπει να είναι μέρος της ίδιας συζήτησης με την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, τη Λιβύη, τη Συρία, ακόμη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", δήλωσε ο Σόλι Οζέλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων που συνδέεται με το γαλλικό φιλελεύθερο think-tank, Institut Montaigne.

Για την Τουρκία, είπε , "τίποτα δεν επιλύεται μέχρι να λυθούν όλα".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ