Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Λευκός Καπνός" από τη Μόσχα: Εκεχειρία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Αρτσάχ

Μετά από μία μαραθώνια συνάντηση, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός, με έναρξη εφαρμογής της σήμερα Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Οι Αζέροι συνεχίζουν με σφοδρότητα τις επιθέσεις με drone

Μετά την ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η χρήση UAV από τον εχθρό προς τη νότια κατεύθυνση εντατοποιήθηκαν, γράφει η ΥΠΑΜ Σουσάν Στεπανιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μονάδες του αμυντικού στρατού ανταποκρούν όλες τις επιθέσεις του εχθρού, προκαλώντας μεγάλες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού.

Ο εχθρός προσπαθεί έξυπνα να παρακάμψει το καθεστώς εκεχειρίας, και να μεταβάλλει την κατάσταση μέχρι και τη έναρξη της εκεχειρίας, στις 12 το μεσημέρι.

 

EKTAKTO Όπως μεταδίδουν τα Αρμενικά μέσα ενημέρωσης εντάθηκαν αυτή την ώρα οι επιθέσεις στο Αρτσάχ. Λίγο πριν τις 12...

Posted by Krikor Tsakitzian on Friday, October 9, 2020

Οι ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της κατάπαυσης του πυρός μπορεί να είναι πολύ έντονες και αιματηρές. Ιδιαίτερα οι Αζέροι, μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "ζημιά" προτού αναγκαστούν να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Ειδικά επειδή το Αζερμπαϊτζάν είναι ο ξεκάθαρος επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο και θέλει να ισοπεδώσει πάση θυσία τους Αρμένιους στο Αρτσάχ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ