Ένοπλες Συρράξεις

Από τον Νότιο Καύκασο θα ξεκινήσει η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας για να φτάσει σε Στενά και Αιγαίο

Μόσχα και Άγκυρα κινούνται σε ένα μακρύ και “σκοτεινό μονοπάτι” εδώ και μεγάλο διάστημα, έχοντας σχέσεις που “κρέμονται” κυριολεκτικά μόνο σε συμφωνίες που αφορούν αγορά όπλων (S-400)  και στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.    

Οι πρόσφατες συγκρούσεις του Ιουλίου ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, αλλάζουν ξανά αυτές τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, αφού έχουν αναγάγει τον Νότιο Καύκασο σε ένα ακόμη σημείο ανάφλεξης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε σύγκρουση σε Συρία και Λιβύη, γράφει ο Turan Gafarli για το TRT World.

“Η Μόσχα πιθανότατα δεν περίμενε την αποφασιστική υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν, μετά την αποστολή οπλικών συστημάτων, αποδεικνύοντας ότι το Μπακού δεν είναι μόνο του στην περιοχή”, τονίζει ο ίδιος.

Τον Ιούλιο, περισσότεροι από δώδεκα στρατιώτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών, μετά από μια πολεμική σύγκρουση για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε άμεσα τη Ρωσία ότι προμηθεύει την Αρμενία με όπλα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, την προμηθεύει όπλα και θεωρεί τη χώρα αυτή  ως στρατηγικό εταίρο της στην περιοχή.

Μετά τις συγκρούσεις του Ιουλίου, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας δύο εβδομάδων με τη συμμετοχή χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων και από τις δύο χώρες, ενώ Τούρκοι στρατιωτικοί μετακινήθηκαν στην χώρα.

Αυτήν την στιγμή έχουμε μια τεράστια στρατιωτική και πολιτική προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, η οποία μπορεί να ωθήσει περαιτέρω την Αρμενία στο να προσκολληθεί ακόμα περισσότερο προς τη Ρωσία.

Το θέμα  της ενέργειας έφερε τη Μόσχα στην περιοχή, έγραψε ο αναλυτής, επισημαίνοντας την τοποθεσία των τελευταίων συγκρούσεων που αφορά την πόλη Tovruz του Αζερμπαϊτζάν, αφού αυτή βρίσκεται κοντά σε αγωγούς που διέρχονται και από τη Γεωργία στην πορεία τους για την Τουρκία.

«Για το Κρεμλίνο, η εμφάνιση μιας ακόμη περίπτωσης που θα μοιάζει με τον πόλεμο στην Γεωργία ( 2008) είναι αδιαμφισβήτητη», έγραψε ο αναλυτής, σε μια προφανή αναφορά στην  σύγκρουση των χωρών της περιοχής μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Ενώ το Μπακού προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις εξωτερικές σχέσεις του, διατηρώντας την ίδια απόσταση έναντι της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, οι Ρώσοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν είναι απολύτως ικανοποιημένοι», τονίζει ο ίδιος.

Το Μπακού που υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, από την πλευρά του, δεν θέλει να πυροδοτήσει μια σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θα το κάνει έμμεσα αν ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Αρμενίων, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Τουρκίας και ενδεχομένως και των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που θα άλλαζε τα πάντα.

Αυτό που φοβούνται οι Ρώσοι είναι ότι οι Τούρκοι θα φέρουν με την σειρά τους τους Αμερικανούς στην περιοχή, και τότε η κρίση μπορεί να μεταλλαχθεί σε και πολύ χειρότερο και άκρως επικίνδυνο.

Έτσι μια κρίση στον Καύκασο θα “κατέβει” ταχύτατα στα Στενά, το Αιγαίο και θα φτάσει στην Μεσόγειο σε χρόνο μηδέν. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ