Ιντσιρλίκ
Ένοπλες Συρράξεις

Απόβαση Τούρκων στη Λιβύη: Σηκώνει αεροσκάφη από το Ιντσιρλίκ η Τουρκία

Κινητικότητα έχουμε και στη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, ενόψει των νέων επιχειρήσεων που ετοιμάζει η Τουρκία στη Λιβύη, αλλά και για την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η Τουρκία στέλνει 8 πολεμικά πλοία και 17 μαχητικά αεροσκάφη ανοιχτά της Λιβύης, στην προσπάθειά της να εγκαθιδρύσει μια μόνιμη ναυτική παρουσία στην περιοχή και να πλήξει ενεργά τα συμφέροντα Γαλλίας και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Βασίλης Νέδος και η "Καθημερινή", τα τελευταία δύο 24ωρα υπάρχει κινητικότητα και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Εικάζεται ότι στην Αγκυρα υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση του σχεδιασμού αεροπορικών επιχειρήσεων αριθμού F-16, τα οποία θα μεταβούν στη Λιβύη συνοδεία των ιπτάμενων τάνκερ. Αυτή η κινητικότητα από πλευράς Αγκυρας προκάλεσε αρχικά αναστάτωση στην Αθήνα και από το βράδυ της Κυριακής διατάχθηκε επίσης αναδιάταξη δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ΜΜΕ της ''γειτονικής'' χώρας αναφέρουν πως ο τουρκικός στόλος θα μεταβεί στα ανοιχτά της Λιβύης για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ασκήσεις θα συμμετέχουν 17 μαχητικά αεροσκάφη και 8 πολεμικά πλοία.

Η κινητικότητα των Τούρκων δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αθήνα, η οποία έχει αναπτύξει μονάδες του Στόλου στο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση.

Επιπλέον, νωρίτερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας, Valery Gerasimov, και ο Τούρκος ομόλογός του, Yasar Guler, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Συρία, καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ των στρατιωτικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Στον απόηχο των διπλωματικών συναντήσεων, είχαμε νέα πτήση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προς τη Λιβύη με ένα Lockheed C-130E (63-13188) και ένα Airbus A400M (16-0055) απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Τρίπολη.

Στηρίζουν επίσημα GNA οι Ιταλοί

Την Τρίτη, η Ιταλική Γερουσία συμφώνησε να αναχρηματοδοτήσει τη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την ακτοφυλακή της Λιβύης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης για να συζητηθεί η επιστροφή των ιταλικών αποστολών στο εξωτερικό για ένα ακόμη έτος. Εγκρίθηκε με 260 ναι, 14 όχι και δύο αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επαίνεσε την ψήφο του Συμβουλίου, λέγοντας ότι η δέσμευση της Ιταλίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον με προτεραιότητα και σαφή σημασία».

Το κίνημα εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συνεργασία με τη Λιβύη θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο διμερώς.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Λιβύη θα πρέπει, ως προϋπόθεση, να διασφαλίσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες, πράγμα μη εφικτό όσο η Τουρκία παρεμβαίνει στη χώρα, αλλά και λόγω των σχέσεων της GNA με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το κίνημα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) συμφώνησε να επανεξετάσει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη το 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ