Λιβυκές φυλές
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Λιβυκές φυλές: "Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Τουρκία"

Ο Σεϊχης Σενούσι αλ-Χάλεϊκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων Σεϊχηδων, είπε στο Σπούτνικ ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων από τις λιβυκές φυλές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να ριχτούν σε μάχες εάν η Τουρκία προχωρήσει για τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν προωθηθούν προς τις πετρελαιοπηγές (οι Τούρκοι), σας διαβεβαιώνω ότι θα κατευθυνθούμε σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές», είπε ο Αλ-Χάλεϊκ.

Ο Σεΐχης Σενουσί αλ-Χάλεικ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τη δυνατότητα του Καΐρου να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τις φυλές της Λιβύης για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Τουρκίας. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχει συντονισμός [μεταξύ της Λιβύης και της Αιγύπτου] από την πλευρά της κινητοποίησης, ο οποίος συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθορίσει την ώρα ή τον τόπο για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την παγίδα εξάπλωσης του πολεμικού χάους στις πετρελαιοπηγές. Η ειδική δύναμη έχει κινηθεί για να αυξήσει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών και των λιμένων, και σε αυτή συμπεριλαμβάνετε και ένας μεγάλος αριθμός μαχητών από τις φυλές μας", πρόσθεσε ο Al-Haleeq, όταν ρωτήθηκε για τον συντονισμό Αιγύπτου-Λιβύης.

Ο Αχμέντ Χούμα, ο δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει την πιθανή παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Χούμα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η χώρα είχε νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές δυνάμεις. Ο Σίσι προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει τις φυλές της Λιβύης να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα την Ανατολή, Aguila Saleh, δήλωσε ότι ο νομοθέτης θα μπορούσε επίσημα να ζητήσει από την Αίγυπτο να παρέμβει εάν η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας καταλάμβανε τη Σύρτη και την αεροπορική βάση Al Jufta.

Οι φυλές της Λιβύης επιθυμούν να πραγατοποιηθούν συνομιλίες σχετικά με την επανέναρξη των πετρελαιοπηγών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, δήλωσε ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χάλεκ, προσθέτοντας ότι η Λιβύη θα καλωσορίσει τη χορηγία της Ρωσίας στη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζεται από τις φυλές της Λιβύης, άρχισε να περιπολεί τα αποθέματα πετρελαίου και τα λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσει τη λεγόμενη ημισέληνο πετρελαίου από τυχόν επιθέσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένοπλες ομάδες που λειτουργούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ μετέπειτα τον έλεγχο ανέλαβαν πάνοπλοι Ρώσοι μισθοφόροι.

"Οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια παραμένουν κλειστά, και σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το κλείσιμο. Ελπίζουμε ότι ο διακανονισμός θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν αυτά τα πεδία και τα λιμάνια και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία παραγωγής, ελπίζω υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. και εκπρόσωπος των φυλών.

Το άνοιγμα των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας είναι η προτεραιότητα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε ο al-Haleeq.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η κύρια προϋπόθεση είναι η απέλαση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και η δεύτερη είναι ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο [έσοδα] θα διαχειρίζονται οι Λίβυοι. Ο τρίτος όρος είναι μια αλλαγή στην ηγεσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου [NOC] και την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Εάν οι όροι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη διαχείριση των NOC και της Κεντρικής Τράπεζας και ίση κατανομή του πλούτου, πληρούνται, θα ανοίξουμε όλα τα πεδία και τα λιμάνια", πρόσθεσε ο al-Haleeq.

Ωστόσο, εάν η διεθνής κοινότητα ή άλλα κόμματα της Λιβύης δεν λάβουν μέτρα για το θέμα, οι φυλές θα συνεχίσουν να τις κρατούν κλειστές, συμπλήρωσε.

Ο Σεϊχης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι οικονομικοί πόροι που προέρχονται από την παραγωγή πετρελαίου "δεν θα πάνε στην αγορά τεθωρακισμένων, αεροσκαφών και πυραύλων για να καταστρέψουν τη Λιβύη και να σκοτώσουν τους ανθρώπους της, καθώς αυτό μας έκανε να σταματήσουμε τη διαδικασία παραγωγής και να κλείσουμε όλα τα πεδία και λιμάνια".

Καταλήγοντας, οι λιβυκές φυλές φαίνεται πως έχουν τον πιο ώριμο λόγο στη σύγκρουση της βορειοαφρικανικής χώρας και γι' αυτό ακριβώς θα διακιωθούν στο τέλος, καθώς μάχονται για τα νόμιμα δικαιώματά τους και την ελευθερία τους, και όχι για την επιβολή ή διατήρηση μιας παράνομης κατοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ