Ένοπλες Συρράξεις

Κινητικότητα στην Α. μεσόγειο: Ρωσικό υποβρύχιο στη Συρία - Τουρκία-Ιράν κατά Ισραήλ

Ρωσικό ντιζελοκίνητο υποβρύχιο Rostov-on-Don, εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ Calibr, διέσχισε το στενό του Βοσπόρου προς την κατεύθυνση της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πηγές στο ρωσικό ΥΠΑΜ, το υποβρύχιο έχει φτάσει στις ακτές της Συρίας, ωστόσο, ο σκοπός της αποστολής του σε αυτήν την περιοχή παραμένει άγνωστος μέχρι τώρα.

"Το υποβρύχιο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας" Ροστόφ Ον Ντον" διήλθε το Στενό του Βοσπόρου με κατεύθυνση προς την Μεσόγειο Θάλασσα", αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, η αποστολή ενός ρωσικού υποβρυχίου στη Συρία είναι ένδειξη επικείμενης έναρξης νέας πολεμικής επιχείρησης, η οποία ανακοινώθηκε τόσο από τα αραβικά όσο και από τα συριακά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης επίσημων ανακοινώσεων από τη διοίκηση του ρωσικού ναυτικού, αυτή η επιλογή δεν είναι παρά μια υπόθεση.

https://twitter.com/YorukIsik/status/1275468794987712514

Τουρκία και Ιράν συνεργάζονται σε Ιράκ και Λιβύη

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Seth J. Frantzman, Ιράν και Τουρκία συντονίζουν όλο και περισσότερο τις πολιτικές τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς συνεργάζονται σε διάφορα θέματα.

Η σχέση τους έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ καθώς και οι δύο αντιτίθενται στον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία, ενώ έχουν και άλλα κοινά συμφέροντα, όπως το μυστικό εμπόριο για την αντιμετώπιση των κυρώσεων των ΗΠΑ καθώς και την καταπολέμηση των κουρδικών ομάδων.

Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι εν μέρει μια κυνική πολιτική ανταλλαγής συμφερόντων, αλλά υπάρχει μια ισχυρή ενότητα στην υποστήριξή τους προς τη Χαμάς και μια μεγάλη αντιπάθειά προς το Ισραήλ, το οποίο μπορεί να φέρει Τεχεράνη και Άγκυρα ακόμα πιο κοντά σε ζητήματα από την Υεμένη έως τη Συρία.

Το Ιράν υποστηρίζει τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει στρατολογήσει Σύριους αντάρτες για να πολεμήσουν στη Λιβύη, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει δικαιώματα εξόρυξης στα ανοικτά των ακτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν επίσης συντονιστεί στην επίθεση κατά Κούρδων μαχητών με τις επιχειρήσεις Eagle Claw και Tiger Claw στο βόρειο Ιράκ στις 17 Ιουνίου. Η Αίγυπτος καταδίκασε έντονα στις 19 Ιουνίου την ιρανικο-τουρκική επίθεση στο Ιράκ.

“Ο ιρανο-τουρκικός άξονας σε βόρειο Ιράκ και Λιβύη στη συνέχεια θα στοχεύσει το Ισραήλ. Το υπουργείο Θρησκευμάτων της Τουρκίας έχει πει στους Παλαιστίνιους ότι θα κινητοποιήσει το «ισλαμικό ummah» για να υπερασπιστεί την Ιερουσαλήμ από την προσάρτηση των Ιρσαηλινών.

Το καθεστώς του Ιράν έχει επίσης δεσμευτεί να συμμετάσχει και αυτό μαζί με τους Παλαιστινίους στην ίδια προσπάθεια της ισλαμικής κοινότητας. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ζήτησε «ένοπλη αντίσταση» κατά των Ισραηλινών στις 21 Μαΐου. Ο ανώτατος δικαστής του Ιράν και ο Ιμάμης Ebrahim Raisi έχουν αναγάγει την Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστινίους σε ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα", γράφει ο ίδιος.

Όλα αυτά προμηνύουν πολύ απλά ότι η Τουρκία δεν στοχεύει μόνο στη Σύρτη, το Αιγαίο ή την Α.Μεσόγειο αλλά θέλει τον έλεγχο όλων των πρώην Οθωμανικών εδαφών, βάζοντας στο παιχνίδι Ιρανούς, Καταριανούς, Πακιστανούς.

Χοντρό παιχνίδι από την Άγκυρα με σοβαρότατες συνέπειες για την ίδια μετά την επερχόμενη ήττα της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...