Τουρκία, Αφρική
Ένοπλες Συρράξεις

Αιγύπτιος στρατηγός ξεσκεπάζει το σχέδιο για τις τουρκικές βάσεις στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και στρατηγός ε.α. Samir Ragheb σχολίασε την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει πολλές στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη καθιστώντας την χώρα ουσιαστικά προτεκτοράτο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εμπειρογνώμονας από το Κάιρο είπε σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι "Russia Today" ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να επενδύσει στα εδαφικά κέρδη της στη δυτική Λιβύη, μετά την τακτική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Κύριο μέλημα της Άγκυρας είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας για να υπερασπιστεί τις αποκτηθείσες περιοχές για να εργαστεί στην συνέχεια να καταλάβει  νέους άξονες, ιδίως στον ανατολικό άξονα προς την Σύρτη, καθώς και στον ΒΔ άξονα προς τη βάση Al-Jufra, ενισχύοντας τις περιοχές με Τούρκους επιτελικούς αξιωματικούς, μονάδες αναγνώρισης και πράκτορες της ΜΙΤ και της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό γίνεται μέσω της στρατιωτικής βάσης Al-Watiya, στην οποία αυτήν την στιγμή δημιουργούνται αίθουσες αεροπορικών επιχειρήσεων, κέντρα επικοινωνίας για τους Τούρκους πιλότους.

Στην συνέχεια θα έχουμε την μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 με την την παροχή κατάλληλης αντιαεροπορικής άμυνας όπως το σύστημα Hawk και άλλα συστήματα.

Κύριος στόχος της Άγκυρας η δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης του πολεμικού αεροδρομίου για την υποδοχή μεταγωγικών αεροσκαφών που θα μεταφέρουν μισθοφόρους και όπλα.

Πρόσθεσε επίσης: «Από την πλευρά της θάλασσας, η τουρκική πλευρά εργάζεται για να ενισχύσει την δημιουργία ναυτικής βάσης στην οποία θα ελλιμενίζονται πέντε φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης, αποτελώντας μια ναυτική δύναμη η οποία μπορεί να ενισχύεται κατά καιρούς, για να εξασφαλίσει την τουρκική παρουσία και τις στρατιωτικές προμήθειες μέσω της στρατιωτικής βάσης στη Misurata, ενώ θα συμμετέχει στην παροχή υποστήριξης στην μάχη της Σύρτης".

Όλα αυτά φέρονται κατά τον Αιγύπτιο να υλοποιούνται ήδη έχοντας σκοπό την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας πολλών λιβυκών στρατιωτικών, αεροπορικών και ναυτικών βάσεων για να ενισχυθεί η τουρκική παρουσία στη νότια Μεσόγειο, που είναι ο κύριος στόχος της τουρκικής επέμβασης στη χώρα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κύριο σχέδιο του Ερντογάν είναι να θέσει εκτός μάχης την Αίγυπτο και την Ελλάδα, για αυτό ετοιμάζει την αεροπορική βάση στην Αλ Βατίγια κατά του Καϊρου, ενώ ετοιμάζεται για σεισμικές έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο θέλοντας να "κτυπήσει" καίρια και τη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα υπάρχει η αντίληψη πως οι χώρες που βρίσκονται νοτίως της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα συνεργασίας προκειμένου να κυριαρχήσουν στην περιοχή και να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Η Άγκυρα εκτιμά την πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία ως εχθρικές ενέργειες σε βάρος της, τις οποίες, σύμφωνα με την ίδια, "θα πρέπει να αντικρούσει". Ο μοναδικός τρόπος σύμφωνα με τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου να αντικρουστεί η «αντιτουρκική συμμαχία» είναι να εισέλθει δυναμικά η χώρα σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να συμφωνήσουν ανεπιτυχώς σε κάτι, ενώ ο Ερντογάν υλοποιεί κατά γράμμα και ανόχλητος τα σχέδια του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ