Τούρκοι, Συρία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Τουρκίας στη Συρία - Ετοιμάζονται για επίθεση οι Τούρκοι

Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε δεκάδες οχήματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας, τις τελευταίες δύο ημέρες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ενώ εδώ και μέρες οι Τούρκοι "φορτώνουν" εξοπλισμό και πυρομαχικά για την επικείμενη μάχη για την Ιντλίμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 29 Απριλίου, μια τουρκική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 25 στρατιωτικά οχήματα μπήκε στην επαρχία Ιντλίμπ. Μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή, αποτελούμενη από 35 οχήματα, αναπτύχθηκε στην περιοχή στις 30 Απριλίου.

«[Τα τουρκικά στρατιωτικά οχήματα] μετέφεραν στρατιωτικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό», ανέφερε στην έκθεση η ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Λονδίνο.

Και τα δύο κομβόι εισήλθαν στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω της συνοριακής διέλευσης Kafr Lusin, η οποία έχει γίνει η κύρια οδός εφοδιασμού των τουρκικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με το SOHR, η Τουρκία έχει αναπτύξει 2.925 οχήματα στην Ιντλίμπ από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 5 Μαρτίου. Εκτός από τον προηγουμένως ανεπτυγμένο εξοπλισμό, συνολικά 6.330 τουρκικά οχήματα βρίσκονται επί του παρόντος στην περιοχή της Συρίας.

Τα οχήματα που αναπτύσσονται στην Ιντλίμπ είναι κυρίως φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα (APC), άρματα μάχης, αυτοκινούμενα Howitzers και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων. Εκεί αναπτύχθηκαν επίσης ραντάρ και συστήματα άμυνας.

Η Άγκυρα λαμβάνει τώρα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 5ης Μαρτίου με τη Ρωσία. Ωστόσο, η στρατιωτική της κινητοποίηση στην Ιντλίμπ φαίνεται να στρέφεται εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και όχι των τρομοκρατικών ομάδων που καταλαμβάνουν την περιοχή.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παρουσία της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για κατάπαυση του πυρός στη συριακή κυβέρνηση του Ιντλίμπ, καθώς και στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την τουρκική στρατιωτική δράση. Υποστηρίζουμε επίσης σθεναρά την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τζέφρι σε διαδικτυακή διάσκεψη με το ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να δούμε τους Τούρκους να συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί. Υπήρξε κάποια ανταλλαγή πυρών, και επίσης κάποια πίεση προς αυτές. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία. Η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές περιπολίες στην περιοχή αρκετές φορές από τον Μάρτιο, ολοκληρώνοντας την 7η την Τετάρτη.

Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την τουρκική παρουσία, η συριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη Συρία για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, με την Ουάσιγκτον να προσθέτει ότι παίρνει τον έλεγχο του πετρελαίου της χώρας, για να "μην πέσει στα χέρια εξτρεμιστών".

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία έχει υποστηρίξει εμπράκτως τις τρομοκρατικές ομάδες της Συρίας που "πλασσάρονται" ως ένοπλη αντιπολίτευση, ενώ οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη των τουρκικών επιχειρήσεων, επιτρέπουν στην Άγκυρα να επεκταθεί περαιτέρω στη Συρία, πραγματοποιώντας παράλληλα μια εθνοκάθαρση στο βόρειο κομμάτι της χώρας από τους κουρδικούς πληθυσμούς.

ΗΠΑ και Τουρκία μένουν παράνομα στη Συρία, επικαλούμενοι τη διεθνή ασφάλεια, υποστηρίζοντας στην πραγματικότητα τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντας σε βάρος των Σύριων και των Κούρδων που μάχονται ολόκληρα χρόνια για το αυτονόητο δικαίωμα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ