FSB
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προς κλιμάκωση Ρωσία-Τουρκία: Εκτελέστηκαν τέσσερα μέλη της FSB στη Συρία

Πηγές του συριακού παρατηρητηρίου αναφέρουν ότι ένα τουρκικό drone συνετρίβη σήμερα στο χωριό Ammarat Tahtani στην περιοχή al-Jawadiya στην ανατολική ύπαιθρο του Καμισλί.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις απέσυραν κακήν κακώς μονάδες του βαρέως πυροβολικού τους, λόγω της ταχείας προελάσεως των συριακών "Τίγρεων" του Άσαντ στην περιοχή Άιν Ίσα βόρεια της Ράκκα.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 73 αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδίζοντας τις περιοχές από το Atarib και τα περίχωρα της Anjara στα δυτικά του Χαλεπίου, έως τις περιοχές: Al-Qanater, Al-Kammar, Taftanaz, Saraqeb, Sarmin, Al-Nayrab, Binnish, Al-Mastuma, όλες όμως στην περίμετρο του Ιντλίμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 31 Ιαν και 01 Φεβ. 2020, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 απογειώθηκαν από μια από τις αεροπορικές βάσεις τους στη Συρία (πιθανώς την Χμέιμμιμ), για να  αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F -16, που παραβίασαν τα συριακά σύνορα με σκοπό να βομβαρδίσουν τις θέσεις του συριακού στρατού, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιθετικής επιχείρησης των φιλότουρκων τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι.

Τα ρωσικά Su-35S αφού κατάφεραν να πάρουν την ουρά ( όπως αναφέρεται στην ορολογία των πιλότων)  με επιτυχία στα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, μετά τους  «έδειξαν την πόρτα» προς το τουρκικό εναέριο χώρο, ενεργώντας όπως η ελληνική πολεμική αεροπορία στο Αιγαίο.

Χθες το βράδυ όμως,η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εισήλθε ξανά στον εναέριο χώρο της Συρίας, ωστόσο, πριν τα τουρκικά μαχητικά προλάβουν να φτάσουν στο στόχο τους, αναχαιτίστηκαν εκ νέου από ρωσικά μαχητικά Su-35S. Ως αποτέλεσμα, τα τουρκικά αεροσκάφη υποχώρησαν ξανά με την ουρά στα σκέλια. Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές σήμερα σε πολλά αραβικά και ρωσικά ΜΜΕ.

“Με την σειρά τους και για τους δικούς τους λόγους, Μόσχα και Άγκυρα προσπάθησαν να αποκρύψουν τα περιστατικά, ενώ οι διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές αρνούνται να σχολιάσουν", ανέφερε η ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα Military-industrial courier.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 29 Ιανουαρίου υπήρχαν επίσης πληροφορίες ότι τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν τα συριακά σύνορα, σε μια προσπάθεια να επιτεθούν στις θέσεις του συριακού στρατού, γεγονός που δείχνει προφανώς ότι, η Τουρκία ετοιμάζεται να επιδείξει πολύ σοβαρή κλιμάκωση στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχοι της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμμιμ, ανέφεραν επίσης την εξουδετέρωση δεκάδων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, τα οποία απογειώθηκαν  από το έδαφος της ελεγχόμενης από τους Τούρκους αντάρτες, ζώνης απαγόρευσης κλιμάκωσης του Ιντλίμπ, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Μπόρενκοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των αντιτιθέμενων πλευρών στη Συρία.

"Στις 1 μ.μ. ώρα Μόσχας στις 1 Φεβρουαρίου, η αντιαεροπορική άμυνα της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμμιμ, εξουδετέρωσε ένα στόλο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που έστειλαν οι δυνάμεις των Σύριων ανταρτών του FSA, από το ελεγχόμενο από τους μαχητές έδαφος της ζώνης απαγόρευσης κλιμάκωσης του Ιντλίμπ.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου της βάσης ανέλαβαν τον έλεγχο των UAV και απενεργοποίησαν τα συστήματα ελέγχου τους», είπε ο Ρώσος στρατηγός αποκαλύπτοντας κάτι τρομερά σημαντικό (ειδικά για την Ελλάδα), με την αναφορά της χρήσης ηλεκτρονικών όπλων κατά των τουρκικών drone.

Σύμφωνα με τον Μπόρενκοφ, κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε είχαμε καμία σοβαρή ζημιά στη βάση, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι παράνομες αυτές ένοπλες ομάδες συνεχίσουν να παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στη ζώνη απαγόρευσης κλιμάκωσης του Ιντλίμπ.

Εκτέλεση τεσσάρων πρακτόρων της FSB

Ενώ όλα αυτά λάμβαναν χώρα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την σημερινή δράση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ήταν η εκτέλεση τεσσάρων Ρώσων αξιωματικών της FSB, για τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος τρέφει απεριόριστη εκτίμηση λόγω της προηγούμενης θητείας του στην υπηρεσία αυτή.   

Ρωσικά ΜΜΕ, παρά την απουσία επίσημων ανακοινώσεων των εκπροσώπων του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας, ανέφεραν τις πληροφορίες για τους θανάτους τουλάχιστον τεσσάρων αξιωματικών του FSB σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με πηγές, εξαιτίας του βομβαρδισμού με όλμους από φιλότουρκους τρομοκράτες, τέσσερις πράκτορες του Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων της FSB σκοτώθηκαν στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους νεκρούς είναι ο Λοχαγός Ντμίτρι Βασίλιεβιτς Μίνιοφ, του οποίου ο θάνατος επιβεβαιώθηκε ότι έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου του 2020. Οι ταυτότητες των άλλων θυμάτων δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι επίθεση πυροβολικού και όλμων από τους φιλότουρκους αντάρτες,καταγράφηκε πράγματι στη συριακή επαρχία του Χαλεπίου.

Ταυτόχρονα αργότερα, ο χώρος από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση κατά των Ρώσων αξιωματικών, κονιορτοποιήθηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει έμμεσα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με το θάνατο των Ρώσων αξιωματικών.

Με δεδομένο ότι οι φιλότουρκοι μαχητές βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, ειδικοί αναλυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση και σοβαρή επιπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως ενόψει της ετοιμότητας της Άγκυρας να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσουν τους φιλότουρκους μαχητές σε Χαλέπι και Ιντλίμπ.

Ισραηλινοί ειδικοί αναρωτιούνται όμως για τα αλλεπάλληλα περιστατικά τονίζοντας ότι, η Ρωσία τώρα προμηθεύει την Τουρκία με πυραύλους τύπου S-400.

Επίσης, φαινομενικά η Μόσχα μπορεί να ελέγξει τον συριακό εναέριο χώρο, έχοντας την δυνατότητα να εμποδίσει οποιεσδήποτε τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, αλλά αν το πράξει αυτό η Μόσχα, τότε τι θα γίνει με τα δισεκατομμύρια των ρωσο-τουρκικών εμπορικών συμφωνιών (S-400,  πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου και αγωγός TurkStream);

Με λίγα και απλά λόγια ο Τούρκος πρόεδρος εκβιάζει τον Πούτιν, σε Λιβύη και Συρία, όπως έπραξε και με τις ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στις ίδιες περιοχές.

Το μόνο ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής: "Τόσο σημαντικός και ισχυρός είναι ο Ερντογάν, για να προκαλεί εφθαρσώς Πούτιν και Τραμπ ή υπάρχει κάτι “άλλο” από πίσω;

Νομίζουμε ότι στο γεωπολιτικό μπραντεφέρ Ρωσίας και ΗΠΑ, η Τουρκία κατέχει μια κομβικά σημαντική γεωγραφική και στρατιωτική θέση και για αυτό της συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.     

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ