Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικά ΜΜΕ: «Κούρδοι κατέρριψαν τουρκικό μαχητικό F-16;» - Συγκεχυμένες πληροφορίες & πανικός στην Τουρκία

Πιθανή κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, η συριακή κρατική τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα των κουρδικών δυνάμεων, μετά την χθεσινή τουρκική αεροπορική επιδρομή και την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι μάχες με αμείωτη ένταση.  

Έγκυρες πηγές πιστοποιούν ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία όντως επανέλαβε τον βομβαρδισμό στην περιοχή Serekaniye (Ρας αλ Αίν - παραμεθόρια συριακή πόλη) παρά την κατάπαυση του πυρός.

https://www.youtube.com/watch?v=LwgFMuX-SDI

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1184954303649329152

Τουλάχιστον τέσσερα με έξι τουρκικά αεροσκάφη F-16C Block 50 + της 181 Πτέρυγας μάχης με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ κτύπησαν από αέρος της δυνάμεις των Κούρδων του SDF κινούμενα στα όρια του εναέριου χώρου της Συρίας, προκειμένου να αποφύγουν τα ρωσικά μαχητικά Su-35.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και η παρουσία αναγνωριστικών αεροσκαφών στην περιοχή της Ρας αλ Αίν, συνεχιζόταν μέχρι πριν λίγο, όπου όπως ανακοίνωσε ο SDF, 13 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

https://twitter.com/NPA_English/status/1185291001042276352

Πριν από λίγες ώρες, εμφανίστηκαν πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα και σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τις οποίες μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη ως pentapostagma.gr), σύμφωνα με τις οποίες, «οι Κούρδοι φέρονται κατάφεραν καταστροφικό πλήγμα σε μαχητικό αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τύπου F-16. Οι πληροφορίες για το θέμα αυτό δημοσιοποιήθηκαν τόσο από τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις όσο και από τη Συρία, και όχι λιγότερο απροσδόκητα, αλλά έμμεσα, και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές,  φέρεται να «κτυπήθηκε από πύραυλο και να καταρρίφθηκε» (ή πιθανώς να έπαθε μεγάλη ζημιά). Οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το γεγονός αναφέρθηκαν τόσο από τη κρατική τηλεόραση της Συρίας (βραδινό δελτίο ειδήσεων), καθώς και από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αν και πολύ έμμεσα.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, είχαμε πληθώρα εκτοξεύσεων πυραύλων (πιθανότατα Stinger που διαθέτουν οι Κούρδοι), κάτι που υποδηλώνει τις αυξημένες πιθανότητες ένας τουλάχιστον πύραυλος να μπορούσε να κτυπήσει κάποιο τουρκικό μαχητικό», καταλήγει το ρωσικό άρθρο.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει αλλά σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας οι Σύροι Κούρδοι όντως διαθέτουν μεγάλη ποσότητα πυραύλων Stinger.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Yeni Şafak στις 30 Απριλίου 2019, πολλοί οι Κούρδοι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Stinger με εκπαιδευτές που ήρθαν από το Ισραήλ για να στηρίξουν τους Κούρδους, εμπλέκοντας και τον Ισραηλινό στρατό και υπηρεσίες στην όλη επιχείρηση σύμφωνα πάντα με τουρκικές πηγές.

Όσο για το αναφερόμενο περιστατικό εκτιμάται από ειδικούς αμυντικούς αναλυτές ότι «καπνός χωρίς φωτιά, έστω και μικρή δεν υπάρχει».

Κάτι έγινε χθες βράδυ στην περιοχή του βομβαρδισμού στα τουρκικά αεροσκάφη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι Κούρδοι θα είχαν λογικά «ειδοποιηθεί» από τα ρωσικά ραντάρ ότι επίκειται αεροπορική επιδρομή στα όρια των τουρκο-συριακών συνόρων και πιθανόν οι Κούρδοι να τους έστησαν «παγίδα» εντός των κτιρίων της Serekaniye με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Οι Ρώσοι έχουν προσωπικό στην περιοχή και σίγουρα δεν ήθελαν να έχουν απώλειες σε καμία περίπτωση.

Το τι ακριβώς έγινε στην πραγματικότητα θα το μάθουμε πιθανότατα μετά από πολλές ημέρες...

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ