H Άγκυρα χρησιμοποιεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Τούρκοι αξιωματούχοι αποκαλούν συστηματικά τη μειονότητα «τουρκική» αντί για «μουσουλμανική» (όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης), προωθώντας παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει συχνά σε εμπρηστικές αναρτήσεις και δηλώσεις, ενώ προωθεί χάρτες και αφηγήματα που αμφισβητούν εμμέσως τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Ομέρ Τσελίκ (Εκπρόσωπος Κόμματος ΑΚΡ), διατηρεί ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα, εξαπολύοντας ρητορικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας και της ΕΕ για δήθεν «καταπίεση» της μειονότητας.
Το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, εκδίδει τακτικά επίσημες ανακοινώσεις που μιλούν για παραβιάσεις δικαιωμάτων, συντηρώντας ένα κλίμα διπλωματικής έντασης. Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής: Λειτουργεί ως ο βασικός βραχίονας άσκησης επιρροής, καθοδηγώντας τοπικούς παράγοντες, ψευδομουφτήδες και μειονοτικά κόμματα (όπως το ΚΙΕΦ).
Ο λόγος είναι το νέο άκρως επικίνδυνο σχέδιο της Τουρκίας με αρχή το Κόσσοβο
Ο Μουσταφά Ντεστιτζί, ηγέτης του τουρκικού Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας, επισκέφθηκε το Πρίζρεν και τη Μαμούσα στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνάντηση με τους αδελφούς και τις αδελφές μας στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού».
Ο Ντεστιτζί, ο οποίος πραγματοποίησε πολυάριθμες συναντήσεις, τόνισε επίσης στις δηλώσεις του την ανάγκη η Τουρκία να χορηγήσει δικαιώματα διπλής υπηκοότητας στους ομογενείς της.
«Η Τουρκία θα πρέπει να χορηγήσει δικαιώματα διπλής υπηκοότητας στους συμπατριώτες μας που ζουν κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια, και ως περαιτέρω βήμα, σε όλα τα «τουρκικά κράτη».
Ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες εργασίες για να διασφαλίσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας για τους πολίτες της Ένωσης Τουρκικών Κρατών», δήλωσε ο Ντεστιτζί.
Το σχέδιο των Τούρκων και η εμμονή τους με την " τουρκική ταυτότητα" των Μουσουλμάνων σε όλα τα Βαλκάνια και την Δυτική Θράκη φυσικά, αφορά την απαίτηση σε δεύτερο χρόνο τρης χορήγησης διπλής υπηκοότητας για την δημιουργία Εθνικών τουρκικών θυλάκων εντός κυρίαρχων χωρών.
Οι θύλακες αυτοί, με την συνδρομή της Άγκυρας μελλοντικά, θα ζητήσουν την αυτονομία τους και μετά την ανεξαρτησία τους, για ένωση με την μητέρα Τουρκία.
Η Τουρκία εφαρμόζει μια συστηματική στρατηγική «ήπιας ισχύος» (soft power) στα Βαλκάνια, παρακάμπτοντας τους νομικούς περιορισμούς της Συνθήκης της Λωζάνης, με στόχο να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Εκμεταλλεύεται το γεωπολιτικό κενό που αφήνει η καθυστέρηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Άγκυρα χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής, όπως αεροδρόμια (Σκόπια, Οχρίδα) και εθνικά δίκτυα μεταφορών.
Οι τουρκικές επενδύσεις ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία και το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ στα Σκόπια, ενώ αξιοποιεί αγωγούς όπως ο TAP (Διαδριατικός Αγωγός) για να λειτουργεί ως απαραίτητος ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.
Μέσω της τουρκικής κρατικής υπηρεσίας Diyanet, χρηματοδοτεί εμβληματικά τζαμιά, όπως το μεγάλο τέμενος στα Τίρανα.
Η τουρκική υπηρεσία TIKA αναστηλώνει οθωμανικά μνημεία, γέφυρες και αγορές, προβάλλοντας ένα κοινό ιστορικό παρελθόν.
Τα τουρκικά ιδρύματα Yunus Emre και Maarif προσφέρουν υποτροφίες, διδάσκουν την τουρκική γλώσσα και ιδρύουν σχολεία.
Οι τουρκικές σειρές (σήριαλ) προωθούν τον τουρκικό τρόπο ζωής και την κουλτούρα σε εκατομμύρια τηλεθεατές στα Βαλκάνια.
Η Άγκυρα προωθεί πρωτοβουλίες όπως η Πλατφόρμα Ειρήνης των Βαλκανίων, εμφανιζόμενη ως εγγυητής της σταθερότητας, ενώ διατηρεί σχέσεις ταυτόχρονα με το Κόσοβο και τη Σερβία, παίζοντας τον ρόλο του ουδέτερου διαιτητή.
Η Άγκυρα αυτοπαρουσιάζεται ως «προστάτιδα δύναμη» των μουσουλμανικών και τουρκογενών πληθυσμών στη Βοσνία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, ενώ το ίδιο επιχειρεί και στην Ελλάδα.
Έτσι οραματίζεται τα " σύνορα της καρδιάς" ο Ερντογάν, σε μια επανάληψη της ελληνικής " Μεγάλης Ιδέας" από την ανάποδη αυτήν την φορά, με την κατάληξη όμως να είναι η ίδια.