Ενώ η Βουλγαρία πληρώνει αδρά την Τουρκία για το LNG που δεν έχει η ίδια , τουρκική εταιρεία ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα αερίου κοντά στην βουλγαρική ΑΟΖ.
Ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, έθεσε το ζήτημα της σύμβασης μεταφοράς φυσικού αερίου στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπορίσοφ προέτρεψε τον Ερντογάν να εργαστεί για αμοιβαία επωφελείς όρους που θα επιτρέψουν την ακύρωση της συμφωνίας με την Botas.
Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, προειδοποίησε τους Τούρκους ομολόγους του ότι εάν η Άγκυρα δεν δείξει καλή θέληση στην επίλυση του ζητήματος, η Βουλγαρία θα θεωρήσει ότι οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας έχουν παραβιαστεί.
«Αυτή η σύμβαση είναι εξαιρετικά δυσμενής για τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει ήδη πάνω από μισό δισεκατομμύριο λέβα. Πρόσθεσε ότι η ευθύνη βαρύνει πλέον και τις δύο πλευρές να βρουν μια διέξοδο.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία υπογράφηκε στις αρχές του 2023 μεταξύ της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και της τουρκικής Botas, η οποία διαχειρίζεται τις υποδομές φυσικού αερίου της χώρας και εμπορεύεται φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τους όρους της, η Βουλγαρία δεσμεύεται να καταβάλλει στην Τουρκία σχεδόν ένα εκατομμύριο λέβα ημερησίως σε τέλη μεταφοράς, ακόμη και όταν η υπηρεσία δεν αξιοποιείται πλήρως.
Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα έχει δυσαρεστήσει τους Βούλγαρους πολιτικούς.
Από τη μία πλευρά, η Σόφια εξαρτάται από τις εισαγωγές καυσίμων και αναζητά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο η Τουρκία το έχει κάνει αυτό, ακριβώς στα σύνορα της βουλγαρικής οικονομικής ζώνης.
Από την άλλη πλευρά, ένα σκάνδαλο σχετικά με τη 13ετή σύμβαση μεταξύ της τουρκικής Botas και Bulgartransgaz δεν δείχνει να φτάνει στο τέλος στην Βουλγαρία.
Ο βουλγαρικός φορέας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, πρέπει να πληρώνει μισό εκατομμύριο δολάρια ημερησίως για την ενοικίαση υποδομών, ενώ δεν τα χρησιμοποιεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου.
Το 2022, η Bulgargaz δεν άλλαξε τον μηχανισμό πληρωμής της για το ρωσικό φυσικό αέριο και η Gazprom σταμάτησε τις προμήθειες.
Το 2023, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz υπέγραψε 13ετές συμβόλαιο με την τουρκική Botas για τη μίσθωση χωρητικότητας τερματικών σταθμών LNG και αγωγών φυσικού αερίου για την προμήθεια εναλλακτικού φυσικού αερίου.
Η δυσάρεστη πλευρά της συμφωνίας ήταν ότι οι βουλγαρικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν τη διαδρομή, αλλά ο φορέας εκμετάλλευσης είναι υποχρεωμένος να την πληρώνει με βάση την αρχή «αντλία ή πληρωμή», ανεξάρτητα από την πραγματική χρήση.
Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ζέτσο Στάνκοφ δήλωσε ότι η Bulgartransgaz είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 550.000 δολάρια ημερησίως (200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) και μπορεί να τερματίσει τη συμφωνία μόνο εάν καταβάλει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση.
Όπως ανέφερε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES, επικαλούμενο τον υπουργό, οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των όρων της σύμβασης με την Botas βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφέρει αποτελέσματα.
«Αυτή η σύμβαση συσσωρεύει κόστος για μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο Ζέτσο Στάνκοφ: «Δεν τη χρειαζόμαστε σήμερα ούτε στα επόμενα 13 χρόνια».
Αυτό σημαίνει ότι Βουλγαρία και Τουρκία πολύ σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπες στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία η Τουρκία ως γνωστόν, ετοιμάζει μια νέα ναυτική βάση στην Τραπεζούντα, ενώ έχει σχέδια κυριαρχίας στα 2/3 της θαλάσσιας περιοχής.
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν στην περιοχή της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”
Η τουρκική TPAO ανακάλυψε ένα ακόμη κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, και πάλι ακριβώς κοντά στη βουλγαρική οικονομική ζώνη.
“Ανακαλύψαμε 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα. Αυτή η ποσότητα θα είναι αρκετή για να καλύψουμε τις ανάγκες των σπιτιών μας για τρεισήμισι χρόνια", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν πρόσφατα.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι το κοίτασμα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ερευνητικής γεώτρησης από το σκάφος Abdulhamid Khan.
«Επιθεωρήσαμε το έργο του σκάφους, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του ερευνητική γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα στο πηγάδι Goktepe-3, 165 χλμ. από την ξηρά. Έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο των εργασιών γεώτρησης, οι οποίες ξεκίνησαν σε βάθος 2.154 μέτρων και έχουν προχωρήσει σε περίπου 3.500 μέτρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε δήλωση στο κοινωνικό δίκτυο Χ.
Νωρίτερα, η Τουρκία ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος Sakarya, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 2023.
Μαζί με τη νέα ανακάλυψη, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα εκτιμώνται πλέον σε 785 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη επιτύχει σημαντική ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα. Οι υπάρχουσες δυνατότητες και υποδομές μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε νέες δομές αρκετά εύκολα», δήλωσε ο Ογκουχάν Ακιενέρ, πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Ενεργειακών Στρατηγικών και Πολιτικής (TESPAM).
Η ημερήσια παραγωγή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα ανέρχεται σήμερα σε 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα (3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως), αλλά τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδιάζεται να αυξηθεί στα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι το 30% της τρέχουσας κατανάλωσης της χώρας.
Η νέα ανακάλυψη θα καταστήσει δυνατή την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.
Η δυσάρεστη στιγμή για τη Βουλγαρία είναι ότι η χώρα εξαρτάται επίσης από τις εισαγωγές και σχεδιάζει να βρει τα δικά της αποθέματα στη Μαύρη Θάλασσα.
Αλλά στην πράξη, αυτό γίνεται από την Τουρκία, ακριβώς δίπλα στην οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε αντίθεση με την γειτονική χώρα, οι βουλγαρικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει, και μόνο φέτος θα κάνουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο Khan Asparuh.
Αυτό το έργο θα γίνει με την βοήθεια της ισραηλινής εταιρείας NewMed Energy και της αυστριακής OMV, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός μεγάλου κοιτάσματος στην Ρουμανία στον τομέα της Μαύρης Θάλασσας.
Η Βουλγαρία συνεχίζει να λέει ότι η πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να είναι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με κατανάλωση 3-4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά η χώρα συγκλονίζεται από άλλα νέα για το φυσικό αέριο.
Πρόκειται σαφώς για πεδίο δόξης λαμπρό, της ανασύστασης μιας βαλκανικής ενεργειακής συμμαχίας έναντι της Τουρκίας, που επιχειρεί να μονοπωλήσει και να κυριαρχήσει από την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ.
Αυτό το ενεργειακό σχέδιο θα στηρίξει την αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας του Ερντογάν, αλλιώς όλα θα πάνε περίπατο κυριολεκτικά, αφού δεν αφορούν μόνο την εσωτερική κατανάλωση αλλά και τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.