Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Εμπρηστική δήλωση του ηγέτη των Σερβοβόσνιων περί “εξέγερσης” κατά ΗΠΑ-Ινστιτούτο FDD: Ο Πούτιν θέλει πόλεμο στα Βαλκάνια

Νέα δήλωση του ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ στην Βοσνία σε συνδυασμό με έκθεση “ φωτιά” από αμερικανικό ινστιτούτο περί πρόθεσης του Ρώσου προέδρου να ξεκινήσει πόλεμο στα Βαλκάνια, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της μικρής απόστασης της Ελλάδος από την εν λόγω περιοχή.

Ο Μ. Ντόντικ δήλωσε: "Μας έχουν χορτάσει με την παρουσία τους Αμερικανοί και Βρετανοί εδώ. Μακάρι να είχα γεννηθεί πριν από 100 χρόνια για να ξεσηκώσω μια ένοπλη εξέγερση εναντίον τους".

Δεν είναι τυχαία δήλωση, και δεν γίνεται απλά για να ακουστεί αυτή η δήλωση, η οποία πίσω της έχει σίγουρα την βοήθεια της Μόσχας.

Ο Σέρβος ηγέτης της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ παραμένει βασικός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ταξιδεύει συχνά στη Μόσχα.

Καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, μια άλλη σύγκρουση ετοιμάζεται στην Ευρώπη. Τρεις δεκαετίες μετά την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν αναζωπυρώσει συνεχιζόμενες εθνοτικές συγκρούσεις. Ενώ η Σερβία οδηγεί τα γεγονότα στο έδαφος, η Μόσχα ανάβει τις φλόγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινστιτούτο FDD: Ο Πούτιν θέλει πόλεμο στα Βαλκάνια  

Το γνωστό ινστιτούτο αναφέρει ότι “ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ειλικρινής σχετικά με την επιθυμία του να αποδυναμώσει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης και να επαναφέρει τη Ρωσία στα ιστορικά της σύνορα.

Όμως, με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται απώλειες στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει πολλά να κερδίσει προκαλώντας προβλήματα σε άλλα μέρη της ηπείρου.

Η σωστή περιφερειακή κρίση θα έδινε στο Κρεμλίνο την ευκαιρία να αποκτήσει τοπική επιρροή μέσω διαπραγμάτευσης όπλων και μεσολάβησης, αποσπώντας ταυτόχρονα την προσοχή από την Ουκρανία και δίνοντας στη Ρωσία μόχλευση έναντι των δυτικών ηγετών, και αυτή είναι πλέον η περιοχή των Βαλκανίων".

Ο Πούτιν υποκινεί την αυτονομία των Σερβοβόσνιων αναζητώντας βάση του ρωσικού Στρατού στα Βαλκάνια

Οι ενέργειες της Ρωσίας με φυσική παρουσία Ρώσων στρατιωτικών και κατασκόπων στην σερβική Βοσνία, προεετοιμάζει  την αυτονομία της Σερβοβοσνιακής οντότητας, με στόχο την δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης της Μόσχας στα Βαλκάνια.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου της πολέμου, η Βοσνία παραμένει διασπασμένη κατά μήκος εθνικών γραμμών, με στρατεύματα του ΝΑΤΟ και αργότερα Ευρωπαίους ειρηνευτές να σταθμεύουν στη χώρα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης.

Η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς σε όλα τα Βαλκάνια, εν μέρει χάρη στους κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τις σλαβικές κοινότητες της περιοχής.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση στα Βαλκάνια;

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπάρχουν φόβοι ότι η ενδο-εθνική βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτη πιθανότητα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Δημοκρατία Σρπσκα. Αυτές οι ανησυχίες είχαν τροφοδοτηθεί από επανειλημμένες απειλές από την πολιτική ηγεσία της σερβικής οντότητας της χώρας να διαχωριστεί από τους υπόλοιπους κρατικούς θεσμούς του έθνους, φιλοδοξίες που έχουν επανειλημμένα υποστηριχθεί από τη Ρωσία.

Για πολλούς, τα προαναφερθέντα μοιάζουν τρομακτικά με το σενάριο που ξεκίνησε τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-1995 και έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα σύγκρουση στη χώρα.

Η πρόσφατη ιστορία της Βοσνίας σημαδεύτηκε από έναν αιματηρό πόλεμο που είχε 100.000 θύματα, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να γίνονται είτε πρόσφυγες είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι σε μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων.

Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει τρομακτικά εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν η περιοχή βυθίστηκε σε μια σφοδρή εθνοτική σύγκρουση στην οποία η Γιουγκοσλαβία διαμελίστηκε σε έξι νέες χώρες σε εθνοτικές γραμμές. Ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός για τη Βοσνία, λόγω της περίπλοκης δημογραφίας της που περιελάμβανε Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους.

Ο ρόλος των Τούρκων στην περιοχή μας

Τον πιο ύπουλο ρόλο όμως στην περιοχή παίζει η Τουρκία, η οποία επιχειρεί ενεργά να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την επιρροή της και να επεκτείνει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή.

Καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί σε "προστάτη" των απανταχού μουσουλμάνων, οι εθνοτικές, εμφύλιες και κάθε είδους συγκρούσεις στα Βαλκάνια ευνοούν τα σχέδια του και δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για παρέμβαση με τη βιτρίνα του ειρηνοποιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ