Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

"Φωτιά" στα Βαλκάνια βάζει η Τουρκία! Υπέγραψε Στρατιωτική συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο- Οι στόχοι Ερντογάν και ο κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια

Το γεγονός ότι υπάρχει υποβόσκουσα μεγάλη αστάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια με τάσεις δημιουργίας νέων εστιών στρατιωτικών αναμετρήσεων στην περιοχή, είναι γνωστό.

Η πολιτική ΕΕ-Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική στα Βαλκάνια

Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΕ πριμοδοτεί την ένταξη  των χωρών της Βαλκανικής στους κόλπους της, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και οι εντάσεις μεταξύ των πολλών Εθνοτικών διαφορών και να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Η Ελλάδα από την πλευρά της βοηθάει στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών αυτών με την πολιτική  της, όχι όμως και η Τουρκία η οποία βλέπει τις χώρες της Βαλκανικής στην πλειονότητά τους ως υποτελείς της, επιχειρώντας να αναβιώσει την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή στα πρότυπα του παρελθόντος.

Κοσσυφοπέδιο -Βοσνία Ερζεγοβίνη και Αλβανία είναι οι τρείς (3) χώρες της Βαλκανικής, εφαλτήρια για τους Τούρκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραφή Στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου

"Σε μια σημαντική κίνηση που αντανακλά το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο στα Βαλκάνια, ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Ejup Maqedonci, υπέγραψε μια κομβική στρατιωτική συμφωνία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και ευρύτερων περιφερειακών αβεβαιοτήτων.

Η υπογραφή της Στρατιωτικής Συμφωνίας Πλαισίου με την Τουρκία από τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορες πτυχές στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής στρατιωτικού προσωπικού, της κοινής εκπαίδευσης ,των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία και της ιατρικής περίθαλψης για μέλη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (FSK) στην Τουρκία.

Ο Υπουργός Μακεντόντσι τόνισε τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία επεκτείνει τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Η συμφωνία είναι ένα στρατηγικό βήμα για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η Τουρκία σε ρόλο μεσάζοντα για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως των πρόσφατων κλιμακώσεων στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Η Σερβία, υπό τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει εντείνει τη στρατιωτική της στάση, περηφανεύεται πρόσφατα για το οπλοστάσιο των αρμάτων της και επικρίνει την υποστήριξη των ΗΠΑ για αμυντικές αναβαθμίσεις του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Javelin.

Η άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και η ευθυγράμμισή της με τη Ρωσία έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για στρατιωτική συνεργασία, αποτελεί σαφή ένδειξη των προσπαθειών του να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιστορικές συγκρούσεις και τρέχουσες εντάσεις.

Η συμφωνία με την Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο ενισχύει τη στρατιωτική ισχύ του Κοσσυφοπεδίου αλλά σηματοδοτεί επίσης την ευθυγράμμισή του με τα δυτικά αμυντικά πρότυπα, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για στενότερη ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση παρουσιάζει μια περίπλοκη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους κλιμάκωσης σε μια περιοχή που έχει βιώσει σημαντικές αναταράξεις στο παρελθόν. Η εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ προσθέτει ανησυχίες στην ήδη περίπλοκη πολιτική και στρατιωτική δυναμική στα Βαλκάνια.

Αυτή η συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας είναι μια εξέλιξη που υπογραμμίζει τις μεταβαλλόμενες εξισώσεις ισχύος στην περιοχή και τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Ενισχύεται η άμυνα του Κοσσυφοπεδίου έναντι της Ρωσικής απειλής και της αβεβαιότητας των ΗΠΑ λόγω εκλογών

Η σημερινή στρατιωτική συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας, με φόντο τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης να ενισχύσει την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, έχει σημαντικές επιπτώσεις για το Κοσσυφοπέδιο.

Οι αυστηρές εκτιμήσεις από Πολωνούς και Γερμανούς ειδικούς, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις προθέσεις του Κρεμλίνου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μικρότερα έθνη όπως το Κοσσυφοπέδιο να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και συμμαχίες.

Η κίνηση του Κοσσυφοπεδίου να εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα προληπτικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή απειλή που θέτει η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι φιλοδοξίες του Πούτιν να αποκαταστήσει το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Ρωσίας και η πρόσφατη αύξηση των αμυντικών δαπανών του, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής δημοσιονομικής ενίσχυσης για στρατιωτικές δαπάνες, αποτελούν ανησυχητικά σημάδια για τα ευρωπαϊκά έθνη.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την αβέβαιη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα υπό μια πιθανή μελλοντική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιθυμία έναντι της Συμμαχίας.

Για το Κοσσυφοπέδιο, μια χώρα που εξακολουθεί να αγωνίζεται για ευρεία διεθνή αναγνώριση και να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τη Σερβία, ένα έθνος στενά ευθυγραμμισμένο με τη Ρωσία, η ενίσχυση της άμυνάς του είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γεωπολιτικής αναγκαιότητας."

Οι επιδιώξεις-στόχοι Ερντογάν στα Βαλκάνια

Κατόπιν των ανωτέρω θα λέγαμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία, αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και την ευθυγράμμιση με ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις, την ώρα που  η Ρωσική απειλή μεγαλώνει για την Ευρώπη.

Ωστόσο γνωρίζοντας καλά ότι οι  όλες οι κινήσεις Ερντογάν γίνονται αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το τουρκικό και όχι το Συμμαχικό συμφέρον, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί μέσω της αμυντικής συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο να "ρίξει στάχτη στα μάτια του ΝΑΤΟ" ότι τάχα μέσω αυτής προωθεί την ανάσχεση της Ρωσικής απειλής μέσω της Σερβίας στα Βαλκάνια.

Στην πραγματικότητα προωθώντας ο Ερντογάν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ επιχειρεί να βάλει όντως φρένο στη Ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, αλλά για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των στόχων της Τουρκίας , τα οποία θέλει να έχει κάτω από τη σφαίρα επιρροής της εκπαραθυρώνονταν ΕΕ-Ελλάδα από αυτήν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ