Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τι σημαίνει η κατάρρευση της Evergrande για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις;

Το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε τη Δευτέρα την εκκαθάριση της Evergrande , του υπερχρεωμένου κινεζικού γίγαντα ακινήτων. Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά την πτώχευση της εταιρείας, προκαλώντας οικονομική κρίση και προσθέτοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο αγοραστές ακινήτων έχουν προπληρώσει συνολικά ποσό ύψους 90 δισεκατ. δολάρια για ακίνητα που δεν έχουν κατασκευαστεί, όπως αναφέρει η New York Times.

Η δικαστής Linda Chan είπε: «Τα πράγματα πρέπει να σταματήσουν εδώ» αφού ο κατασκευαστής ακινήτων απέτυχε επανειλημμένα να καταλήξει σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότερα από δύο χρόνια αφότου δεν εξόφλησε τις υποχρεώσεις του. Ο γενικός διευθυντής της Evergrande, Siu Shawn, δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία θα διασφαλίσει ότι τα στεγαστικά έργα θα ολοκληρωθούν, παρά την απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες των τμημάτων εσωτερικού και εξωτερικού της Evergrande.

«Αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας παρατεταμένης διαδικασίας εκκαθάρισης, που θα κάνει τις καθημερινές λειτουργίες της Evergrande ακόμα πιο δύσκολες. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται στην Κίνα, υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τον τρόπο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων από τους πιστωτές και η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους μετόχους», δήλωσε ο Gary Ng, οικονομολόγος της Natixis.
 

Η διάλυση της εταιρείας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη για τους πιστωτές του εξωτερικού — κάτι που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Πώς έπεσε η Evergrande: Η εταιρεία θεωρήθηκε κάποτε πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει , συσσωρεύοντας χρέος για να επεκταθεί κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης ακινήτων που έκανε τον τομέα των ακινήτων βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Αλλά καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε, οι πωλήσεις ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα και οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να περιορίζουν την υπερβολική μόχλευση και την κερδοσκοπία. Η Evergrande αγωνίστηκε να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της, τα οποία είχαν εκτιναχθεί σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, και επανειλημμένα αναζήτησε περισσότερο χρόνο για να συνάψει συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης πτώχευσης της Evergrande ζήτησε τώρα χρόνο μετά από δύο χρόνια συνομιλιών. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Evergrande, οι οποίες συνέχισαν να διαπραγματεύονται παρά τις διαδικασίες πτώχευσης, υποχώρησαν περισσότερο από 20 τοις εκατό πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση, αποτιμώντας τον προγραμματιστή σε μόλις 275 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιστωτές είναι πιθανό να μην να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές των ακινήτων της Κίνας θα ανακάμψουν σύντομα ή ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν όπως έκαναν κάποτε. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν 6 τοις εκατό πέρυσι, σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2016.

Οι διαδικασίες θα δοκιμάσουν τα μέτρα προστασίας για τους επενδυτές στο εξωτερικό. Ο δικαστής του Χονγκ Κονγκ όρισε τη δυτική εταιρεία αναδιάρθρωσης Alvarez & Marsal να εκκαθαρίσει την Evergrande. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι εκκαθαριστές που διορίστηκαν από τα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ δεν είχαν ιστορικά τη δυνατότητα να αναλάβουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων.

Η μοίρα της Evergrande έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις διεθνείς επιχειρήσεις στην Κίνα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσπάσει δισεκατομμύρια από τη χώρα, καθώς ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σφίγγει τον έλεγχο της οικονομίας, παρόλο που οι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν δημόσια ότι η Κίνα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις.

Με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η Evergrande μπορεί να εξελιχθεί στη «Lehman της Κίνας», καθώς, όπως η πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008 προκάλεσε κρίση στην αμερικανική -και παγκόσμια- οικονομία, έτσι και η κατάρρευση της Evergrande μπορεί να παρασύρει στο χάος τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο, οι ειδικοί της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών China Beige Book, αναφέρουν ότι "η μετάδοση της κρίσης είναι σχεδόν αδύνατη". Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, το Πεκίνο διατηρεί αυστηρό έλεγχο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και θα αναλάβει το ίδιο τα ημιτελή και προπληρωμένα έργα της failed εταιρείας.

«Οι άνθρωποι θα παρακολουθούν στενά για να δουν αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πιστωτών», δήλωσε στους Times ο Dan Anderson, συνεργάτης και ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης στη δικηγορική εταιρεία Freshfields Bruckhaus Deringer. «Το αν θα γίνουν σεβαστά θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις επενδύσεις στην Κίνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δραματικές ώρες- Πλακώθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ Στρατηγό Α. Σίρσκι για την κατάρρευση του μετώπου (Βίντεο)

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει από τουλάχιστον 11 οικισμούς-Οι Ρώσοι προελαύνουν από Χάρκοβο έως Λιμάν­-Δύο...