Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Βούτσιτς: «Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Κόσοβο - Πρέπει να ενισχύσουμε δραστικά τον στρατό μας»

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί εξαιρετικά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται την επιχείρηση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι για το λόγο αυτό η Σερβία πρέπει να ενισχύσει δραστικά τον στρατό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στις λεγόμενες Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έως το 2027 και 20.000 επιπλέον στρατιώτες σε στρατιωτικές εφεδρείες», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (VBA).

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στο Κοσσυφοπέδιο έχει προέλθει από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και από τη γειτονική Κροατία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού η Σερβία περικυκλώνεται από κράτη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα των οποίων στάθμευαν επίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρόλο που η Βοσνία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο Βούτσιτς τόνισε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι η παρουσία και οι ενέργειες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών και άλλων ξένων υπηρεσιών έχουν ενταθεί στη Σερβία, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των κρατικών δαπανών θα διατεθεί για τον σερβικό στρατό φέτος.

 

Υφυπουργός Άμυνας Σερβίας: «Αστείο» να λέμε ότι οι νέες επενδύσεις στον Στρατό συνδέονται με πώληση αμερικανικών αντιαρματικών συστημάτων

Ο υφυπουργός Άμυνας της Σερβίας Nemanja Starović δήλωσε ότι είναι «αστείο  να ισχυριστεί κανείς» ότι η ανακοίνωση νέων επενδύσεων στον Σερβικό Στρατό συνδέεται με την πώληση αμερικανικών αντιαρματικών συστημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα πουλήσει συστήματα Javelin αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι ο Σερβικός Στρατός θα εξοπλιστεί φέτος με στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 740 εκατομμυρίων ευρώ.

“Όταν εργαζόμαστε για τον εκσυγχρονισμό του Σερβικού Στρατού εδώ και 10 χρόνια, δείχνει έλλειψη σοβαρότητας να ισχυριστεί κάποιος ότι οι επενδύσεις στον στρατό σχετίζονται με τον οπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου”, δήλωσε ο Στάροβιτς στη διάσκεψη «Η έννοια της στρατιωτικής ουδετερότητας και οι σχέσεις Σερβίας – ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι είναι «ακριβό, αλλά απαραίτητο».

«Ως κράτος που στηρίζει την εξωτερική του πολιτική και την πολιτική ασφάλειας σε δύο πυλώνες – την πολιτική της ανεξαρτησίας και την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας, πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, κάτι που κάνουμε», είπε ο Στάροβιτς.

https://www.youtube.com/watch?v=5i4-YI10lqg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...