Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μετά τις Πρέσπες θα κάνουμε νέα οπισθοχώρηση; Κοσοβάρος ΥΦΕΞ: Η Ελλάδα κινείται για αναγνώριση του Κοσόβου”

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσόβου, Κρέσνικ Αχμέτι, αναφέρει την Ελλάδα ως ευκαιρία αναγνώρισης του Κοσόβου, καθώς τονίζει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει πολύ στενές.

«Η δέσμευση είναι καθημερινή προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σαφές ότι οι νέες αναγνωρίσεις ( του Κοσόβου από χώρες) δείχνουν εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να έρθουν κατά κύματα όπως ήρθαν αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, για ήδη γνωστούς λόγους, αφού 117 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Εξελίξεις υπάρχουν σε αρκετές χώρες, εκτός από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερις εκ των οποίων είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά γιατί οι πολυμερείς στόχοι δίνουν προτεραιότητα και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Με την Ελλάδα είχαμε την πιο σημαντική εξέλιξη, όταν αναβαθμίσαμε το καθεστώς του γραφείου μας στην Αθήνα από γραφείο οικονομικών θεμάτων σε γραφείο θεμάτων ενδιαφέροντος για το Κοσσυφοπέδιο», τονίζει ο Κοσοβάρος υπουργός.

Επιπλέον, ο Αχμέτι είναι αισιόδοξος ότι το 2024 θα υπάρξουν θετικές κινήσεις σχετικά με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η έκθεση των επιφανών νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο ήταν θετική και ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον διάλογο με τη Σερβία.

Τι θα κάνει η Αθήνα;

Εάν, πάντως, η Αθήνα προβεί σε κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια κίνηση η οποία -στο γεωπολιτικό επίπεδο της Βαλκανικής, και ειδικότερα των ελληνικών συμφερόντων- θα προσομοιάζει σε βαρύτητα με αυτήν της επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Που πάμε όμως να μπλέξουμε ενώ οι Σέρβοι ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν αφού η Πρίστινα ψήφισε την στρατιωτική θητεία για όλους;

Ο επικεφαλής της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Πρίστινα επισπεύδει τη διαδικασία εισαγωγής της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

«Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια είναι το γεγονός ότι το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα του 2028 για την εισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας έχει προωθηθεί σημαντικά και ότι, φέτος, σχεδιάζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και να τους υποβάλει σε πρόσθετη πίεση είτε να αποχωρήσουν, είτε να υπηρετήσουν στον αποκαλούμενο στρατό του Κοσσυφοπεδίου, τον κύριο παράγοντα που απειλεί την ασφάλειά τους”, είπε ο Ντρετσούν.

Σχολιάζοντας μια επίσκεψη στην Πρίστινα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Σέρβος αξιωματούχος είπε ότι ο βασικός στόχος των Βρετανών ήταν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στους Αλβανούς στο  Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κάμερον είπε στην Πρίστινα ότι η Βρετανία θα βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει περισσότερες αναγνωρίσεις και είσοδο σε διεθνείς θεσμούς.Ο Ντρετσούν είπε ότι το Λονδίνο προσπαθεί να επιδείξει την παρουσία του στην περιοχή.

"Οι Βρετανοί δεν θέλουν να είναι περιθωριακός γεωπολιτικός παίκτης σε αυτήν την περιοχή, στην οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών τους είναι ιδιαίτερα ενεργές.Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ εντατικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή", σημείωσε ο ίδιος.

«Η επίσκεψη δείχνει ότι ο βασικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, στην πραγματικότητα, να βοηθήσει το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο στη στρατιωτική σφαίρα, και αυτή είναι η ουσία όλων αυτών των συζητήσεων, παρόλο που έχουμε πολύ λίγες λεπτομέρειες για αυτό, εκτός από κάποιες γενικές δηλώσεις», είπε ο Σέρβος πολιτικός.

Η Βοσνία κινείται σε πιθανή ανάφλεξη και αποχώρηση των Σερβοβόσνιων με προτροπή και των Ρώσων, το Κοσσυφοπέδιο βράζει και κάθε απόφαση ή κίνηση των Αλβανών είναι ικανή να πυροδοτήσει ακόμα και ένοπλα επεισόδια. Δεν έχουμε καμία  πρεμούρα να εμπλακούμε ξανά σε μια περιοχή που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα φτάνουν μέχρι τα Σκόπια και τα Βόρεια σύνορα μας.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ