Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζει αιφνιδιαστική παρέμβαση ο Πούτιν σε Σερβία με στόχο το Κοσσυφοπέδιο-Έξαλλες ΗΠΑ-Ουκρανία με επίσκεψη Σέρβου ΥΠΕΣ σε Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξάνταρ Μποκάν-Καρτσένκο.

«Ενημέρωσα τον Πρέσβη για την κλιμάκωση της βίας και τις βάναυσες διακρίσεις κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Παρά την πιο κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών, η Σερβία θα εργαστεί για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, απαιτώντας την άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων που θα εγγυώνται την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με εκπροσώπους των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι η επίσημη Μόσχα παρακολουθεί τα γεγονότα στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια και θα διαβιβάσει στο υπουργείο Εξωτερικών όλες τις πληροφορίες που έλαβε από τον αρχηγό του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία κατανοεί τη λεπτότητα της κατάστασης και παρατηρεί την αύξηση της επιθετικότητας της Πρίστινα, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στα Βαλκάνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία επέκριναν την επίσκεψη Βουλίν στη Μόσχα

Μετά το τέλος της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στη Μόσχα, οι πρεσβείες της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βελιγράδι επέκριναν τη συμμετοχή στη συνάντηση του επικεφαλής της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών, της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA), Αλεξάντερ Βούλιν.

Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς, πρόεδρος της Επιτροπής Πόλης του Βελιγραδίου του Κόμματος Σοσιαλιστικού Κινήματος του Αλεξάντερ Βουλίν, δήλωσε με την ευκαιρία ότι ο Βουλίν δεν μπορούσε να τρομοκρατηθεί από απειλές από ισχυρές και ισχυρές πρεσβείες.

«Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα που δεν μιλάει τη γλώσσα των απειλών και του εκβιασμού. Η Σερβία είναι μια ελεύθερη χώρα, με επικεφαλής τον τελευταίο ελεύθερο πρόεδρο της Ευρώπης, τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις του και χάρη στον οποίο η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά των αιώνων φίλων της της Ρωσίας, παρά τις συνεχείς πιέσεις", απάντησε ο ίδιος στον Αμερικανό πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ.

"Είναι κρίμα που ο κ. Πρέσβης των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Σερβία δεν κατάλαβε πόσο εκτιμά ο σερβικός λαός την ελευθερία και πόσο το κράτος της Σερβίας ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία του", είπε ο Ίλιτς.

«Αν το καταλάβαινε αυτό, δεν θα του είχε περάσει από το μυαλό να είναι αγενής, να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας και να υποδείξει πού μπορεί και δεν μπορεί να είναι ο διευθυντής της BIA και με ποιους μπορεί να τολμήσει ή όχι να συναντηθεί», τόνισε ο ίδιος.

Υπάρχουν μη επιβεβαιωνόμενες πληροφορίες ότι η Ρωσία, παρόλη την δύσκολη θέση που βρίσκεται λόγω  του πολέμου στην Ουκρανία, θα δράσει αποφασιστικά στην Σερβία με στόχο το Κοσσυφοπέδιο, αν και εφόσον το ζητήσουν οι Σέρβοι, δίνοντας όμως συγκεκριμένες εγγυήσεις.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ