Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Η “φωτιά” της Ουκρανίας θα φτάσει στην Βοσνία-Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων δήλωσε περί ανεξαρτησίας του σερβικού τμήματος

Η επερχόμενη αναμέτρηση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια με επίκεντρο πιθανότατα το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, προκαλεί άσχημους συνειρμούς στους ειδικούς, λόγω άσχημου παρελθόντος (πόλεμοι 1995-1999).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η διαδικασία φαίνεται ότι υλοποιείται στο παρασκήνιο και εν μέσω του ουκρανικού πολέμου, προκαλώντας επικίνδυνες ισορροπίες στα Βαλκάνια.

“Η σερβική οντότητα της Βοσνίας θα είναι ανεξάρτητο κράτος”, δήλωσε χθες ο ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία.

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων, μιας από τις Τρεις πολιτικές οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε την Παρασκευή ότι η περιοχή θα γίνει ανεξάρτητη.

"Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα γίνει ανεξάρτητο κράτος επειδή, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να μας φανούν χρήσιμες", δήλωσε ο Σέρβος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Ντόντικ υποστήριξε ότι “η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε γίνει «πεδίο εκπαίδευσης» για τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Σεράγεβο και κατηγόρησε το μέλος του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας, Ντένις Μπεσίροβιτς, ότι μισεί τους Σέρβους”.

"Μόλις ξύπνησε ο Ντένις Μπεσίροβιτς, και δείχνει το μίσος του αμέσως στους Σέρβους. Ζούμε σε μια αδύνατη χώρα όπου μερικές πρεσβείες μας διοικούν, αλλά και αυτό θα περάσει μια μέρα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι το πεδίο εκπαίδευσης του Αμερικανού πρέσβη, αλλά θα φύγουν και αυτοί», είπε ο Ντόντικ.

Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνέκρινε την πρόσφατη πολιτική στάση του Ντόντικ με εκείνη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ντόντικ είπε ότι σύντομα θα ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει στα μέλη της LGBT κοινότητας να εισέρχονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η απόφαση βασίστηκε στο ότι οι τοπικές αρχές ήθελαν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες του λαού της Δημοκρατίας Σέρπσκα, είπε ο ίδιος.

Ο Ντόντικ τόνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετέτρεψε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε μια «καταραμένη» χώρα και στοχεύει στη διάλυση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ενώ οι δύο χώρες δεν είναι φιλικές απέναντί τους.

Βαλκάνιοι πολιτικοί επιστήμονες υποψιάζονται την ίδια στιγμή το άνοιγμα ενός νέου «δεύτερου μετώπου» μεταξύ ΗΠΑ και  Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι μέσα στα σχέδια της Μόσχας.

Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και χει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ