Αλεξάντερ Μποτσάν
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσος Πρέσβης: Αυθαίρετοι οι νόμοι των ΗΠΑ-Αμετάβλητη η Μόσχα στη Σερβία!

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Μποτσάν, δήλωσε πως κυριαρχεί στην Σερβία η άποψή πως η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε την "μοναρχία" του Κοσόβου.

"Είμαι σίγουρος πως αυτό έχει μόνο ένα σκοπό - να φέρει προβλήματα στις σχέσεις μας με την Σερβία. Αλλά η προσέγγισή μας είναι δίκαιη και ανοιχτή," δήλωσε ο Μποτσάν σε άρθρο για την ρωσική Politika.

Ο Ρώσος πρέσβης είπε πως οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δείχνουν πως η κρατική ηγεσία βάζει την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας και την ασφάλεια της ενδοχώρας πάνω από όλα, ενώ παράλληλα ακολουθεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο στις ενέργειές της.

Ο Μποτσάν σημείωσε πως στο πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος στο Κόσοβο, οι Ρώσοι συνεχίζουν "εκεί που το άφησαν". Η στάση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη: η λύση πρέπει απλά να βρεθεί σε διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, εντός πάντα του διεθνούς νομικού πλαισίου, το οποίο καθορίζεται από το Άρθρο 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρέσβης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Παρελθόν και οι Κατηγορίες Έναντι των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρέσβης θεωρεί πως το Κόσοβο είναι εύστοχο παράδειγμα ενός αυτοαποκαλούμενο ανεξάρτητου κράτους. 

"Στην περίπτωση του Κοσόβου, δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κράτησαν την νόμιμη στάση που έπρεπε. Οι ΗΠΑ ήθελαν στο παρελθόν να αντιμετωπίσουν το Κόσοβο ως μία 'ιδιαίτερη' περίπτωση, παραβλέποντας τους κανονισμούς και τους νόμους που ίσχυαν. Αυθέραιτοι κανόνες που θεσπίζονται από την Δύση," τονίζει ο Ρώσος πρέσβης. 

Συμπερασματικά

Όπως και να έχει, οι νεότερες φήμες στην Σερβία δεν αναμένεται να ζημιώσουν τις στρατηγικές σχέσεις που έχει το Βελιγράδι με την Μόσχα. Η Ρωσία, βασιζόμενη στην Ορθοδοξία, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναταραχή στα Βαλκάνια.

Η Δύση από την άλλη, με πρωταγωνιστή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησε αγώνα δρόμου έναντι του αντίπαλου στρατοπέδου, για να διασφαλίσει πως όλα τα βαλκανικά κράτη θα είναι ενωμένα και με το μέρος των Βρυξελλών. 

Ο Πούτιν μπορεί ακόμη να μην έχει πάρει τα ενεργά μέτρα που πολλοί περίμεναν, αλλά υπενθυμίζουμε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Το επόμενο διάστημα σίγουρα θα δούμε σημαντικές εξελίξεις, με πολλούς ειδικούς να περιμένουν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, αλλά και Αλβανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ