Βαλκάνια

Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει τεράστια “φωτιά” μέχρι τα Σκόπια-Βομβιστικές επιθέσεις στο Βόρειο Κόσοβο από Σέρβους

Η πληγή που άνοιξε στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και ένα μήνα δεν πρόκειται να κλείσει όπως φαίνεται, ενώ Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει ήδη αγγίξει στα Δυτικά Βαλκάνια και υπάρχει φόβος εθνοτικών εκρήξεων που θα φτάσει μέχρι τα Σκόπια, στα βόρεια των ελληνικών συνόρων.

Επεισόδια και βομβιστικές επιθέσεις σε συνδυασμό με το τεταμένο κλίμα θα επιφέρουν πολύ άσχημες εξελίξεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αντιμετώπισε διάφορες βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον Κοσσοβάρο υπουργό Εσωτερικών, Xhelal Sveçla.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για πρώην μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τη σερβική κοινότητα, που παραιτήθηκαν πρόσφατα.

«Έχουμε ήδη τα πρώτα δεδομένα που συλλέγονται από το πεδίο, είτε από την αστυνομία είτε από τις πληροφορίες, που μας λένε ότι ορισμένοι από αυτούς που τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προέρχονται από τις τάξεις πρώην μελών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η αστυνομία μας κάνει εντατικές έρευνες σε συνεργασία με την ειδική εισαγγελία, τώρα όπως είπατε έχουμε τις πρώτες πληροφορίες που επαληθεύονται από περισσότερα από ένα κανάλια, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες είτε βίντεο είτε αυτόπτες μάρτυρες για αυτές τις δραστηριότητες για αυτά τα άτομα που ήταν πρώην μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ( Σέρβοι)", δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών.

Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε ακόμη και τον Σέρβο πρόεδρο, Aleksandër Vucic για το ίδιο θέμα.

«Οι σερβικές ομάδες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ούτε διαπραγματεύεται μαζί τους ούτε τους ανέχεται. Οι βόμβες που ρίχνουν, οι σφαίρες που ρίχνουν και οι μάσκες που φορούν είναι μια πρόκληση.

Με αυτές τις κινήσεις και τις ένοπλες επιθέσεις βόρεια του Ίμπρι, θα έχουμε σίγουρα περισσότερη αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εκεί», έγραψε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι για να δικαιολογήσει την παρουσία των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στην Μιτρόβοτσα, κατά παράβαση των νόμων.

Δηλώσεις για τις σχέσεις της χώρας του με το Κοσσυφοπέδιο έκανε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και του Κοσσυφοπεδίου, ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Βούτσεβιτς είπε: «Μία σπίθα αρκεί για να ανάψει τα πάντα και να κινηθεί προς μια ανεπιθύμητη κατεύθυνση».

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι τεταμένη, ο Βούτσεβιτς ισχυρίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι έκανε "κινήσεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Σέρβοι θα έχουν πρόβλημα. Πρόκειται για μια νέα οργανωμένη εθνοκάθαρση», είπε ο ίδιος.

Ο Σέρβος υπουργός Βούτσεβιτς συνεχίζοντας είπε: "Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις στους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ότι, ενώ είναι ταπεινωμένοι και αποδυναμωμένοι, θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να μην κάνουν προκλήσεις. Ο μεγαλύτερος στόχος του Κούρτι είναι να τρομάξει τους Σέρβους".

Οι δυνάμεις που συνδέονται με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (EULEX) έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, η οποία συνδέει τη νότια και τη βόρεια πλευρά της πόλης της Μιτρόβιτσα.

Αξιωματούχοι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου (KQZ) πήγαν στα γραφεία τους στην βόρεια Μιτρόβιτσα, συνοδευόμενοι από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν σε αυτά λόγω των Σέρβων.

Έρχεται μεγάλη ένταση και διάχυση του πολέμου της Ουκρανίας έως τα Σκόπια

Αμερικανικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων μας δίνει το στίγμα των πιθανών εξελίξεων στα Βαλκάνια, μιλώντας για " ανέμους του πολέμου".

Το ίδιο ανέφερε ότι μακριά από τα ουκρανικά πεδία μαχών, οι άνεμοι του πολέμου έχουν φτάσει ήδη στην βαλκανική αυλή του ΝΑΤΟ, όπου οι προσπάθειες που υποστηρίζονται από την Ρωσία για αποσταθεροποίηση της περιοχής, αποδεικνύονται επιτυχείς και απειλούν να αναζωπυρώσουν την σύγκρουση σε μια περιοχή που εξακολουθεί να ανακάμπτει από έναν άγριο πόλεμο που είχε λάβει χώρα πριν από τρεις δεκαετίες.

«Το ΝΑΤΟ τα πάει καλά στην περιοχή, αλλά τώρα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα ειδικά σχεδιασμένη για να το σταματήσει», δήλωσε ο Βέσκο Γκαρτσέβιτς, πρώην πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και τώρα καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ο Γκαρτσέβιτς είπε ότι η Σερβία είδε την Ρωσία να διεκδικεί «μεγαλύτερη έκταση εντός Ουκρανίας», εισβάλλοντας στην Ουκρανία, και αυτό έκανε τους Σέρβους πιο σίγουρους για τη διεκδίκηση των δικών τους αξιώσεων σε περιοχές εκτός των συνόρων της που κατοικούνται από Σέρβους.

«Η Σερβία έχει γίνει πιο έντονη σχετικά με αυτό, βλέποντας την ευκαιρία να αντιγράψει τη στάση της Ρωσίας», είπε ο ίδιος.

Ο πρώτος που απειλείται κατά το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων είναι η γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου απειλείται τώρα μια προσεκτικά ισορροπημένη συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ εθνοτικών κοινοτήτων που συνήφθη μετά τον πόλεμο του 1995.

Η δημοκρατία με τη σερβική πλειοψηφία, γνωστή ως Δημοκρατία Σέρπσκα, η οποία υποστηρίζεται από τη Σερβία, απειλεί με απόσχιση.Η Ρωσία αναλαμβάνει επίσης έναν ρόλο, εκπαιδεύοντας την αστυνομική δύναμη της σερβικής δημοκρατίας.

Η ειρηνευτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 1.000 στρατιώτες, αλλά ο Τσάνσαρ αμφέβαλλε ότι αυτό θα κάνει τη διαφορά.

«Γνωρίζουν [στην ΕΕ] ότι ο αριθμός των ειρηνευτικών δυνάμεων δεν θα ήταν αρκετός εάν υπάρξει πρόβλημα.Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενθάρρυνε το σχέδιο στην Δημοκρατία της Σέρπσκα για απόσχιση και διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», είπε ο Τσάντσαρ.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Σερβία για να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια.
Μια κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο ή τα Σκόπια»,
τόνισε ο πρώην πρέσβης του Μαυροβουνίου Β. Γκαρτσέβιτς.

Σέρβοι και Αλβανοί δεν έχουν λύσει σε καμία περίπτωση τα "προβλήματα" τους από το 1999, με τους μεν Σέρβους να επιζητούν την ρεβάνς μέσω Ρωσίας, ενώ οι Αλβανοί θέλουν διεθνή αναγνώριση, την οποία δύσκολα θα την λάβουν από την διεθνή κοινότητα για πολλούς λόγους.

Το κομβικό σημείο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει οτιδήποτε μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είναι το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ρητά ότι το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια ανήκει στην σερβική επικράτεια,...ακόμη, για αυτό Βερολίνο και ΕΕ ζητούν απαλοιφή του Κοσσυφοπεδίου ως σερβικού εδάφους από το σερβικό σύνταγμα, κάτι που δεν θα πράξει κανένας Σέρβος πρόεδρος.

Εκτιμάται ότι  πραγματικά η "φωτιά" στην Ουκρανία, πολύ πιθανό να μεταδοθεί στα Βαλκάνια ( Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία) και μια πιθανή τρομερή πολεμική σύγκρουση να ξεκινήσει πάνω από τα ελληνικά βόρεια σύνορα, σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ