Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικοί θερμοβαρικοί πύραυλοι που «εξαερώνουν ανθρώπινα σώματα» ρίχνονται στην Ουκρανία-Έχει ξεφύγει η κατάσταση

Θερμοβαρικοί πύραυλοι που μπορούν να «εξαερώσουν ανθρώπινα σώματα» χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις, και αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με ειδικούς.  

Το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες προέρχονται από τον Ρώσο ομόλογο του υπουργείου, ο οποίος επιβεβαίωσε την ανάπτυξη του οπλικού συστήματος TOS-1A, το οποίο χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, δημιουργώντας τρομερά επρηστικά και εκρηκτικά φαινόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα με την ανακοίνωση της χρήσης των όπλων από τη Ρωσία, το βρετανικό υπουργείο δημοσίευσε ένα επεξηγητικό βίντεο που περιγράφει το TOS-1A ως ένα «θωρακισμένο εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών που μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με θερμοβαρικές κεφαλές».

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1501621370614173701

Τα θερμοβαρικά όπλα λειτουργούν αναρροφώντας οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσουν μια έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας. Με τη σειρά της, αυτή η έκρηξη μπορεί να δημιουργήσει ένα τρομερό ωστικό κύμα που διαρκεί σημαντικά περισσότερο από μια “τυπική” έκρηξη, και το οποίο είναι ικανό να "εξαερώσει" ανθρώπινα σώματα.

Το ρωσικό σύστημα εκτοξευτών πολλαπλών πυραύλων TOS-1A είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Τσετσενία, με διεθνείς ειδικούς να περιγράφουν την επίδραση του όπλου ως εντελώς «καταστροφική».

«Μπορεί να καταστρέψει υποδομές και να προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε εσωτερικά όργανα ανθρώπων, ενώ τα  εγκαύματα που προκαλεί στα θύματα είναι τρομακτικά, και έχουν ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο όλων των εκτεθειμένων», αναφέρει στρατιωτικός ειδικός.

Ο ίδιος τονίζει ότι “ τα όπλα αυτά δεν είναι παράνομα, αλλά η χρήση τους «ρυθμίζεται αυστηρά από το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων».

Οι φόβοι για τη χρήση τέτοιων όπλων από τη Ρωσία αυξήθηκαν όταν ο Ουκρανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ είπε ότι μια θερμοβαρική βόμβα, είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Δρ Μάρκους Χέλιερ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν «θέμα χρόνου» πριν οι ρωσικές δυνάμεις αρχίσουν να αναπτύσσουν αυτού του είδους τα οπλικά συστήματα.

Ο Hellyer σημείωσε ότι τα όπλα ήταν αποτελεσματικά για «συγκεκριμένο σκοπό», που αφορά την ολοκληρωτική καταστροφή κατά κύριο λόγο αμυντικών θέσεων.

Σύμφωνα με ξένες πηγές τα όπλα αυτά δεν είναι παράνομα, παρόλο που τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι πολύ φρικτά, εξαιτίας του αποτελέσματος της δημιουργίας τρομακτικής έκρηξης και απορρόφησης του οξυγόνου του περιβάλλοντος χώρου.

«Είναι σαφές ότι οι Ουκρανοί πετυχαίνουν μικρές νίκες σε μερικές από τις πόλεις τους κατά των ρωσικών δυνάμεων...και  καθώς αυτό συνεχίζεται, οι Ρώσοι θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη χρήση... όποιων όπλων έχουν στο οπλοστάσιο τους, συμπεριλαμβανομένων των θερμοβαρικών όπλων σε κατοικημένες αστικές περιοχές», δήλωσε ο ίδιος αναλυτής.

Έχουν αναφερθεί αρκετές εκρήξεις θερμοβαρικών πυραύλων στην Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης, και τα αποτελέσματα τους είναι τουλάχιστον τρομερά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ