Βαλκάνια

Οι Σκοπιανοί θέλουν να πολεμήσουν την Ρωσία μαζί με 5.000 Αλβανούς στην Ουκρανία-Τι θα κάνουν οι Έλληνες στην Μαριούπολη;

Η υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ Slavjanka Petrovska δήλωσε ότι είναι πιθανό ο σκοπιανός στρατός να εμπλακεί σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

“Τα Σκόπια είναι υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί σε πιθανή σύγκρουση, εάν το ΝΑΤΟ ζητήσει κάτι τέτοιο”, δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Slavjanka Petrovska.

Μια τέτοια κίνηση όμως θα ήταν δυνατή μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η Petrovska δήλωσε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πΓΔΜ προετοιμάζουν ήδη αναλύσεις και σχέδια για πιθανή εμπλοκή σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά επεσήμανε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή συμμετοχή Σκοπιανών στρατιωτών.

Αντίθεση του Κροάτη προέδρου που ακολουθεί την πολιτική του Βούλγαρου Ρ.Ράντεφ

Εντελώς αντίθετη θέση με την πΓΔΜ έχει ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος σήμερα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτό.

"Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του, και δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Εάν υπάρξει κλιμάκωση, θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας μέχρι τον τελευταίο Κροάτη στρατιώτη.

Δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία, αλλά με την πολιτική του Μπάιντεν, βλέπω ασυνέπεια και επικίνδυνη συμπεριφορά. Υπάρχουν τρόποι να σωθεί η Ουκρανία, τουλάχιστον κατά 99 τοις εκατό, για να τη βοηθήσουμε οικονομικά.

Όταν έφυγε ο Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τους Δημοκρατικούς με την κατηγορία της φιλικής πολιτικής του έναντι του Πούτιν, η νέα κυβέρνηση, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών γερακιών, άσκησε πίεση στο Πεντάγωνο και τον Μπάιντεν να σταθούν σταθερά ενάντια στη Ρωσία.

Βλέπω ένα ισχυρό ρωσικό ενδιαφέρον, βλέπω την Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ. Είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο.

Το πολιτικό σκηνικό πρέπει να ηρεμήσει και να μην επιτραπεί στους Ουκρανούς εξτρεμιστές να μη συνεχίσουν να ελέγχουν την πολιτική στην χώρα αυτή, γι' αυτό και η Κροατία δεν θα συμμετάσχει εκεί σε τίποτα, δεν θα το επιτρέψω, και ο Πλένκοβιτς ( πρωθυπουργός) μπορεί να συνεχίσει να απειλεί τη Ρωσία όσο θέλει.

Εκτός από το ότι επισκέφτηκε δύο φορές την Ουκρανία, δεν ξέρει τι συνέβη. Η Κροατία πρέπει να ξεφύγει από αυτό, όταν πιάνει φωτιά, πρέπει να κλείνουμε την την πόρτα", πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα κάνουν τα Τίρανα ενώ 5000 Αλβανοί που ζουν στην Ουκρανία είναι έτοιμοι να κτυπήσουν Ρώσους

Σύμφωνα με αλβανικές δημοσιογραφικές πηγές 5000 Αλβανοί που ζουν στην Ουκρανία είναι έτοιμοι να κτυπήσουν Ρώσους.

Μιλούν τα παλιά Τοσκικά Αλβανικά, διατηρούν λαϊκές φορεσιές εκατοντάδων ετών και γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο στη μνήμη του Γεωργίου Καστριώτη ( Έλληνας άρχοντας του Βυζαντίου).

“Πρόκειται για περίπου 5.000 αλβανικής καταγωγής Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι μετανάστευσαν πριν από 300 χρόνια από την περιοχή της Κορυτσάς στην Ανατολική Ευρώπη ακριβώς για να γλιτώσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά βρίσκονται, κατά ειρωνικό τρόπο, και πάλι στη γραμμή της μάχης", αναφέρει το αλβανικό άρθρο.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία βρίσκονται εδώ και μέρες στα πρωτοσέλιδα των παγκόσμιων ΜΜΕ.

Η ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία λόγω της συγκέντρωσης χιλιάδων στρατευμάτων στα σύνορα φαίνεται να οδεύει προς το απροχώρητο, όπου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πολέμου.

Η αλβανική μειονότητα που ζει στην Ουκρανία ανησυχεί για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας όσο και οι υπόλοιποι πολίτες.

Όμως ο εκπρόσωπος της Αλβανικής Ένωσης στην Ουκρανία, Αλεξάντερ Ντερμέντι, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν λίγες μέρες ότι δεν θα παραδοθούν μπροστά σε μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Ο Ντερμέντι δηλώνει ότι "η αλβανική μειονότητα είναι μαχητική και δεν ξεχνούν τις παλιές τους παραδόσεις, απαιτώντας ακόμη και να υπάρχει σχολείο αλβανικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ουκρανία. Τα αλβανικά ομιλούνται σε τέσσερις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, στην Οδησσό, την Γκεοργκίεφκα, την Ντέβνινσκοε και την Γκαμόβκα".

Για το θέμα αυτό και ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε ψελλίσει ότι τα Τίρανα θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ σε ότι τους ζητηθεί.

Οι Έλληνες της Μαριούπολης ανάμεσα σε δύο πυρά

Η αγωνία για τις εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας αποτελεί μείζων θέμα για την ελληνική ομογένεια στη Ουκρανία που αριθμεί πάνω από 90.000 μέλη.

Πολλοί Έλληνες από την Ουκρανία φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν τον εφιάλτη των προηγούμενων πολεμικών αναμετρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας αποφάσισε μετά τη συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Β.Πούτιν, να τηρήσει μια “απομακρυσμένη” από επιθετικές ρητορικές και κινήσεις στάση, έναντι της Ρωσίας, δημιουργώντας μάλιστα και μηχανισμό “επικοινωνίας” με τη Μόσχα.

"Η Ελλάδα τηρεί και θα τηρεί ισορροπημένη στάση στην κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θα δημιουργηθεί  μια “δομή” για την στάση της Ελλάδος από την Α.Μεσόγειο έως την Ουκρανία", είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.

“Η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνίσταται στο γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχέδια κατάληψης της Μαριούπολης και του Μπερντάνσκ”, είχε αναφέρει πριν Οχτώ  μήνες ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Σνεγκίρεφ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Μαριούπολη, ζουν χιλιάδες Έλληνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Στην περιοχή της Ουκρανίας, διαδραματίζεται μια τεραστίων διαστάσεων παγκόσμια γεωπολιτική κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, τα “απόνερα” της οποίας μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο “τσουνάμι” για όλες τις χώρες των Βαλκανίων και την Τουρκία, με απροσδιόριστες διαστάσεις, και αυτό είναι πλέον μια μεγάλη πραγματικότητα που δεν μπορεί αν αμφισβητήσει κανείς.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ