Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

“Τα Βαλκάνια θα αλλάξουν σύνορα λόγω Ρωσίας-Σερβίας”-Ξεκίνησε σφοδρό πρέσινγκ στην Αθήνα για αναγνώριση του Κοσσόβου

Έρχεται μεγάλη πίεση στην Αθήνα για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσόβου ενώ οι εξελίξεις "τρέχουν" στην γειτονιά μας παράλληλα με την Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Donika Gervala-Schwartz είχε στις 20 Ιανουαρίου συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Telegrafi, η επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την ετοιμότητά της να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με την Ελληνική Δημοκρατία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.

Από την άποψη αυτή, η επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το Κοσσυφοπέδιο ανησυχεί για την επιλογή της βέλτιστης ενεργειακής στρατηγικής.

Η υπουργός του Κοσσυφοπεδίου τόνισε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα είναι ένα τολμηρό βήμα προς τη σταθερότητα στην περιοχή και θα δώσει νέα ώθηση στην επίλυση μακροπρόθεσμων προβλημάτων στα Βαλκάνια.

Σχέδιο αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια αποκαλύπτει Αμερικανός καθηγητής λόγω Ρωσίας-Σερβίας

Ο Αμερικανός καθηγητής και αναλυτής για τα Βαλκάνια, Daniel Serwer προειδοποίησε ότι τα Βαλκάνια θα αλλάξουν σύνορα, γιατί αυτό θέλουν η Μόσχα και το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι πού θα τοποθετηθούν οι νέες γραμμές.

«Η Συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027 στο ΝΑΤΟ.Αλλά η ιδέα ότι η αναγνώριση ή η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αναιρέσει κατά κάποιο τρόπο την εσωτερική και διεθνή στροφή της Σερβίας.

Η Ευρώπη ολόκληρη είναι ένα νεκρό γράμμα αυτή τη στιγμή, το  ίδιο και τα «πλήρη και ελεύθερα» Βαλκάνια.
Τα Βαλκάνια θα διχαστούν γιατί έτσι θέλουν η Μόσχα και το Βελιγράδι, και το  μόνο ερώτημα που υπάρχει είναι, το πού θα τραβήξουν τις γραμμές τους»,
είπε ο Αμεριικανός ειδικός.

Από την άλλη πλευρά, έτερος ειδικός, με το όνομα Έντουαρντ Τζόζεφ πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν την ευκαιρία και τις πιθανότητες να αναγκάσουν τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ ή πέντε χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, και αυτή η αναγνώριση θα οδηγήσει αυτόματα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει το Βελιγράδι να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, αποφεύγοντας τη διχοτόμησή του. Αυτή είναι η αλήθεια! Είναι όμως έτοιμες οι ΗΠΑ και η ΕΕ, πιο συγκεκριμένα η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία κ.λπ., να ασκήσουν διπλωματική πίεση στην Αθήνα, τη Μαδρίτη, το Βουκουρέστι, την Μπρατισλάβα και τη Λευκωσία για να τις αναγκάσουν να αναγνωρίσουν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου». είπε ο Αμερικανός καθηγητής.

“Η αντιαλβανική πολιτική τους έχει πάρει τη μορφή ενός είδους ουδετερότητας απέναντι στην ανεξαρτησία του. Ρουμανία και  Σλοβακία από την αρχή δεν είχαν εχθρική θέση με το Κόσοβο, αλλά οι τέσσερις αυτές χώρες ( Ελλάδα-Κύπρος μέσα), κατά τη γνώμη μου, έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο σημείο να αναγνωρίσουν, ή τουλάχιστον να μην χρησιμοποιήσουν το βέτο για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και την ένταξη στην ΕΕ”, τονίζει ο ίδιος.

Ο Daniel Serwer πιστεύει διαφορετικά και δηλώνει ότι “αυτή η επιλογή που προτείνει ο Τζόζεφ δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Σερβία και τη Ρωσία.

Η Ρωσία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου λόγω της φιλίας της με τη Σερβία, αλλά και τον δικών της σχεδίων.

Η Σερβία δεν έχει χερσαία ή θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία. Περιβάλλεται από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει αυτή η πολιορκία με τη βία, παρόλο που η χώρα βασίζεται στον εθνικισμό.

Σε τελική ανάλυση, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται μια χώρα που έχει φιλοδοξίες να επεκτείνει την επικράτειά της.

Η Σερβία δεν έχει αυτή την ευκαιρία, διότι θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη Βοϊβοντίνα στο βορρά που κατοικείται από Ούγγρους και το Σαντζάκ που κατοικείται από Μουσουλμάνους και Αλβανούς!

Σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης θα υπάρξουν προβλήματα και με τους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο. Σε καιρό ειρήνης αυτά φαίνονται απλά, αλλά σε μια σύγκρουση, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο”, τονίζει ο ίδιος.

Τα Βαλκάνια ευρίσκονται στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία, και σε πολύ ταχύ διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα μία από τα ίδια, σε Κοσσυφοπέδιο και σερβοβοσνιακή δημοκρατία, με ΗΠΑ και Ρωσία.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ