Βαλκάνια

Γεωστρατηγικό παζλ στα Βαλκάνια! Η Ρωσία "βλέπει" πολεμική αναμέτρηση, εμπλέκει την Μ. Βρετανία-Τι θα γίνει με την "Συμφωνία των Πρεσπών"

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα Βαλκάνια αποτελούν το μαλακό υπογάστριο και την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, ενώ από εδώ δόθηκε η αφορμή και ξεκίνησε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος.

Συνεπώς κάθε αποσταθεροποιητική τάση είναι πολύ εύκολο να εκτραπεί και να δώσει νέες πολεμικές αναμετρήσεις στην πολύπαθη Βαλκανική χερσόνησο.

Αυτό επισημαίνει το Ρωσικό ΥΠΕΞ το οποίο διά μέσου της εκπροσώπου του  Μαρίας Ζαχάροβα, επισημαίνει ότι  οι Αλβανοί ριζοσπάστες "προσπαθούν επίμονα να απαλλαγούν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου".

Η Δύση είναι συνένοχη στην έξαρση των πρόσφατων εξελίξεων στα Βαλκάνια, και λόγω αυτού, οι εξτρεμιστές του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να πυροδοτήσουν μια σύγκρουση εκεί ανά πάσα στιγμή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα  στο Telegram την Τετάρτη.

«Η κατάσταση στα Βαλκάνια χειροτερεύει με αποτέλεσμα, η βαλκανική πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης να  μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή από Κοσοβάρους ριζοσπάστες με τη συνεννόηση ή την άμεση υποκίνηση των δυτικών προστάτων τους», σημείωσε επίσης η  Ρωσίδα διπλωμάτης.

https://www.youtube.com/watch?v=GXSJVHWs2MA

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι Αλβανοί ριζοσπάστες «προσπαθούν επίμονα να απαλλαγούν από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου», υπενθυμίζοντας  ότι οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου εισέβαλαν δύο φορές το τρέχον φθινόπωρο σε περιοχές με σερβικούς πληθυσμούς, οι οποίες «παρέμειναν αυτόνομες εντός της Σερβίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η πηγή των προβλημάτων είναι οι Αλβανοί υπερεθνικιστές, που κατέλαβαν το Κοσσυφοπέδιο και διεκδικούν την εξουσία τους την παραμονή των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου.

Βοηθούνται και υποκινούνται από τα δυτικά κράτη, ειδικά από εκείνους που εξαπέλυσαν την επόθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 με στόχο να χωρίσει το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία ανεξάρτητα από τις πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες», είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης. Τόνισε επίσης ότι η Δύση προσπαθεί να κάνει τη Σερβία να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα και την ιστορική μνήμη της.

Επιπλέον, επικαλούμενη αξιωματούχους του Βελιγραδίου, η διπλωματική εκπρόσωπος κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την πυροδότηση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως δήλωσε η Ζαχάροβα, Βρετανοί εκπαιδευτές εκπαίδευαν το προσωπικό της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, «ενώ μυστικοί πράκτορες παρακολουθούσαν την κατάσταση στους βόρειους δήμους, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο των Σέρβων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κλιμακώθηκε δραματικά δύο φορές το φθινόπωρο λόγω των πολεμικών ενεργειών των αρχών της Πρίστινα, οι οποίες χρησιμοποιούν μονάδες ΜΑΤ. Ως αποτέλεσμα της τελευταίας έξαρσης των εντάσεων, αρκετές δεκάδες Σέρβοι τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά από όπλο.

Η Αυτόνομη Επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008 και προσπαθεί ενεργά να ενταχθεί σε παγκόσμιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO και της Interpol, τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 60 χώρες, ιδίως η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, καθώς και τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, αντιτίθενται στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

 Εμείς επισημαίνουμε  ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί  με ενσωμάτωση στη Σερβία του βόρειου τμήματός του που κατοικείται από Σέρβους. Το ίδιο ισχύει και για το ασταθές  κράτος στη Βοσνία, όπου το σερβικό τμήμα της προσβλέπει σε ένωση με τη Σερβία. 

Η Αλβανία, που επίσης θα επωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη, δεν θα συμφωνήσει εύκολα με τους Σέρβους, τόσο για το Κόσοβο, όσο και για περιοχές που κατοικούν Αλβανοί στο Σαντζάκ.

Οι αλλαγές συνόρων δεν γίνονται ποτέ  ειρηνικά, ενώ  υπάρχει σοβαρή προοπτική αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Αλβανός Πρωθυπουργός διευκρίνησε ότι επιθυμεί πρώτα την ενσωμάτωση του Κοσόβου στη χώρα του και στη συνέχεια την ένταξη των Τιράνων στην ΕΕ.

Διαφορετικά αν πρώτα η Αλβανία ενταχθεί στην ΕΕ, μετά αποκλείεται κατά τον ίδιο η ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανική επικράτεια.

https://www.youtube.com/watch?v=SpzSSu1wqVI

Η "Μεγάλη Αλβανία" απειλεί ξανά την ειρήνη 

Το Κόσοβο ωστόσο δεν είναι η μόνη πηγή απειλής για την σταθερότητα στα Βαλκάνια, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων πνέει άνεμος αποσταθεροποίησης και ευρύτερων ανακατατάξεων και συσχετισμών δυνάμεων, που λόγω εδαφικής γειτνίασης με την ΕΕ, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα  κατ' επέκταση για  την Ελλάδα , την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ.

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε τονίσει τη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης εκτός των άλλων και για τυχόν αμερικανική παρέμβαση σε περιοχές της Βαλκανικής εφόσον αυτό απαιτηθεί

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες  δεν επιθυμούν αποσταθεροποίηση  στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί αυτό θα αποτελούσε δυνατότητα επέμβασης  Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας στην αυλή της ΕΕ, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα τόσο για τις ΗΠΑ που επιθυμούν να προσανατολιστούν στην Κίνα και τον Ινδοειρηνικό, όσο  και στην ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει πολλά ήδη προβλήματα στην εγγύς περίμετρό της, όπως στην Ουκρανία, στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία.

Τα μέτωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν  οι ΗΠΑ -ΕΕ είναι οι κλυδωνισμοί στα Σκόπια, αλλά και η διαχείριση της συμφωνίας του Ντέιτον (1995), η οποία τερμάτισε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά έχει πλέον φθαρεί ανεπανόρθωτα, αλλά και το Κόσσοβο  όπως προαναφέραμε,το οποίο θέλει να εντάξει η Αλβανία στο έδαφός της δημιουργώντας το πρόπλασμα της "Μεγάλης Αλβανίας", η οποία περιλαμβάνει και όλη την Ήπειρο μας, συμπεριλαμβανομένων των Ν. Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας-Άρτας και Πρέβεζας!!

Η Τουρκία κάθε άλλο παρά τυχαία ενοχλήθηκε από τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αφού βλέπει όχι μόνο τη δυνατότητα ελέγχου των στενών  της από τις ΗΠΑ, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό της προκειμένου μέσω του "μουσουλμανικού τόξου" να κυκλώσει την Ελλάδα από τα βόρεια σύνορά της, εντάσσοντας τα Βαλκάνια στη σφαίρα επιρροής της να πηγαίνουν περίπατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια με την  παραίτηση Ζάεφ μετά την  ήττα στις δημοτικές εκλογές, σε συγκερασμό  με την παράλληλη ενίσχυση των εθνικιστικών δυνάμεων του VMRO, δρομολογούν πιθανές εξελίξεις ενάντια τη στρατηγική των ΗΠΑ  στα Βαλκάνια ,την οποία επέβαλαν με τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Το βέτο της Βουλγαρίας έχει μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων , οπότε ο ασκός του Αιόλου είναι πολύ πιθανόν να ανοίξει, αφού εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα σπεύσει να ενισχύσει στρατιωτικά  τους Εθνικιστές του VMRO, οι οποίοι  θα καταργήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε περίπτωση νίκης τους στις προσεχείς εκλογές.

Φυσικά, στο όλο ζήτημα εμπλέκεται και η Ελλάδα, η οποία θα έχει κάθε λόγο να προβεί σε αναθεώρηση της στάσης της αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού αυτή δεν θα είναι σεβαστή από τους Σκοπιανούς

Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τα Σκόπια, που είναι αυτός της διάλυσής τους με τις Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία να προσπαθούν να την διαμοιράσουν, ενώ για τη χώρα μας εκτιμούμε ότι δε θα εμπλακεί σε τέτοια διαδικασία, τουλάχιστον όπως είναι τώρα οι πολιτικοί συσχετισμοί, αφού τη συμφωνία των Πρεσπών την υπέγραψε η νυν αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θεωρητικά την προστατεύει και από το σενάριο διάλυσης, ή από εκτενή αιματοχυσία μεταξύ των τριών παραπάνω χωρών αλλά και στο εσωτερικό της.

Η Τουρκία τέλος  κατάφερε όχι μόνο να διεισδύσει  σε βάθος με όπλο τη θρησκεία στα Βαλκάνια , αλλά και  να συμμετάσχει τόσο σε οικονομικά προγράμματα όσο και σε αναπτυξιακά προγράμματα των περισσότερων βαλκανικών χωρών, τόσο χάρη στις μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής σε κρατικό επίπεδο, όσο και με τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της, οι οποίες διακρίνονται από την ικανότητά τους να να προσαρμόζονται  αποτελεσματικά στις τρέχουσες συνθήκες σε Σκόπια, Σερβία, Αλβανία και  Μαυροβούνιο.

https://www.youtube.com/watch?v=sT95xxVTLCE

Ο ρόλος της Μ. Βρετανίας

Κλείνοντας  με αφορμή των όσων η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ κ. Ζαχάροβα ανέφερε για  την πρόσφατη εμπλοκή της Μ. Βρετανίας  στο Κόσοβο, επισημαίνουμε ότι σε άρθρο μας με τίτλο, "Ξεψάχνισμα" της συμφωνίας με την Βρετανία! Δεν υπεγράφη τίποτε σχετικό με αμυντική συνεργασία-Ποιες οι δικλείδες ασφαλείας είχαμε αναφερθεί στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων που περιλαμβανόταν  στο κείμενο της  συμφωνίας Ελλάδας- Μ. Βρετανίας, στο οποίο για την συγκεκριμένη περιοχή γινόταν ειδική μνεία αναφορικά με την συνεργασία των 2 χωρών σε θέματα όπως το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά και οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...