Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Der Spiegel : Η Βοσνία "θα τινάξει στον αέρα" τα Βαλκάνια-Ολοταχώς προς “έκρηξη” η περιοχή λόγω παλαιών αμαρτιών

Έχουμε αφιερώσει πλήθος άρθρων στο pentapostagma.gr εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια " σιγοβράζει" εδώ και χρόνια, αφού η ειρήνη ουσιαστικά δεν επήλθε ποτέ, ενώ είχαμε προσδιορίσει και ως αιτία μιας "έκρηξης"στην περιοχή , την Βοσνία, στην οποία συγκρούονται ευθέως ΗΠΑ-Ρωσία. 

Προχθές, η  γερμανική εφημερίδα Der Spiegel αφιέρωσε ένα ολόκληρο άρθρο στην κατάσταση στα Βαλκάνια αναφέροντας συγκεκριμένα την προετοιμασία απόσχισης των Σερβοβόνιων από το κράτος της Βοσνίας.

Ουσιαστικά και οι Γερμανοί κατανοούν ότι οι πόλεμοι του 1995 και 1999, και οι συνακόλουθες συμφωνίες (Ντέιτον και Ραμουιγέ) έχουν προκαλέσει μια μακρόχρονη εκεχειρία, αλλά όχι την ειρήνη.
 


Η επερχόμενη αναμέτρηση ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια με επίκεντρο πιθανότατα το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας θα είναι η φυσική συνέχεια των σχεδίων ΝΑΤΟ-Βερολίνου στα Βαλκάνια.

«Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης και μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απειλεί εδώ και χρόνια ότι θα καταστρέψει το πιο εύθραυστο κράτος στα Βαλκάνια. Διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος ολιγάρχης Konstantin Malofeyev ταξιδεύει τακτικά πριν από τις εκλογές στη «Σερβική δημοκρατία» της Βοσνίας. Την περασμένη εβδομάδα ο Milorad Dodik έφερε στο γραφείο του στη βοσνιακή προεδρία στο Σεράγεβο έναν ακορντεονίστα που τραγούδησε σερβικά λαϊκά τραγούδια, φυσικά σε εθνικιστικούς τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Ντόντικ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρει την δημιουργία βοσνιακού στρατού, θα εκδιώξει τους εισαγγελείς και τους δικαστές του κράτους, και θα αναλάβει την εξουσία για τη συλλογή φόρων», έγραψε το Der Spiegel.

Γερμανοί ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η περιοχή δεν είναι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά τα γεγονότα είναι απειλητικά και οδηγούν σε αυτόν με ταχύτητα», αναφέρει Γερμανός ειδικός.

Το γερμανικό περιοδικό ασκεί δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά δεν είναι παρούσα στα Βαλκάνια.

Η ΕΕ, σύμφωνα με το περιοδικό, δεν κάνει τίποτα στην περιοχή, αφού δεν έχει σχέδιο, ούτε καμία σαφή πολιτική.

«Επειδή πρώτα απ' όλα, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ ήταν πάντα εντελώς αναξιόπιστη, η ένσωη δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε ούτε στα Βαλκάνια, επιτρέποντας στη Ρωσία και την Κίνα να δρουν ανεξέλεγκτες σε αυτήν την περιοχή.

Το γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν προσφέρει καμία προοπτική στις βαλκανικές χώρες οξύνεται αυτές τις μέρες. Οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης πολιτικής δεν μπορούν καν να την φανταστούν στην ΕΕ, αφού θα οδηγήσει ξανά σε σφοδρή  ένοπλη αντιπαράθεση", προειδοποιεί το Der Spiegel.

Εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα έχουμε στα Βαλκάνια από τους Σέρβους, οι οποίοι με την παρότρυνση της Μόσχας ετοιμάζονται να ενσωματώσουν όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι στα Βαλκάνια.

Ο πρώην υπουργός άμυνας και νυν εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, είχε δηλώσει προ μηνών ότι, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πούτιν έχει εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της σερβικής οντότητας στην Βοσνία, κάτι που μεταφράζεται σε στρατιωτική στήριξη και άμεση επέμβαση αν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει δράση στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρόεδο Μ. Ντόντικ.

Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια, ενώ ο κύριος σκοπός των Ρώσων θα είναι η αποφυγή δημιουργίας της αποκαλούμενης "Μεγάλης Αλβανίας" πάση θυσία.

Τέλος το γαλλικό ΜΜΕ, «Courrier des Balkans» δημοσίευσε ανάλυση για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η απόσχιση των Σερβοβόσνιων φαίνεται πολύ πιθανή και ο Σέρβος, μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, πρακτικά τα δίνει όλα για να πετύχει αυτόν τον στόχο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...