Κόσμος

Αυτοί είναι οι ισχυρότεροι στρατοί του κόσμου-Ανέβηκε 4 θέσεις η Ελλάδα

Κι ενώ το εγχώριο σκηνικό έχει καταληφθεί από τις ανακοινώσεις για Rafale και Belhara, η δυναμική μας ως χώρα σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει πάρει την ανιούσα...  

Του Χρήστου Τζώτζη

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν την 29η θέση στην κατάταξη των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Global Fire Power 2021. Έτσι, οι ΕΔ βελτίωσαν τη θέση τους κατά 4 «σκαλιά», ανεβαίνοντας από την περσινή 33η θέση.

Συνολικά, η κατάταξη περιλαμβάνει στρατούς 140 χωρών του κόσμου.

Οι ισχυρότερες χώρες σύμφωνα με τον δείκτη Global Fire Power, είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Εκτός από αυτούς, η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει την Ινδία, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Βραζιλία και το Πακιστάν.

https://www.youtube.com/watch?v=xBAOReV2yjo

Στην 29η θέση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ελβετίας. Την τελευταία 140η θέση της κατάταξης καταλαμβάνει το Μπουτάν.

Αν πάρουμε χωριστά την ευρωπαϊκή ήπειρο, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας καταλαμβάνουν την 8η θέση, μεταξύ Ουκρανίας και Ελβετίας.

Στις επιμέρους κατηγορίες, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά ως προς τον αριθμό των φρεγατών(5η θέση), των τεθωρακισμένων(18η θέση), των μαχητικών αεροσκαφών(16η θέση) και στο πυροβολικό (αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού), όπου καταλαμβάνει την 12η θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως υπολογίζεται η κατάταξη

Η τελική κατάταξη του Global Firepower,όπως θα δείτε παρακάτω στις εικόνες, χρησιμοποιεί περισσότερους από 50 μεμονωμένους παράγοντες για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex ενός έθνους ("PwrIndx") με κατηγορίες που κυμαίνονται από την στρατιωτική ισχύ και τα οικονομικά στοιχεία έως την υλικοτεχνική υποστήριξη και την γεωγραφία του εκάστοτε έθνους

Η μοναδική, εσωτερική φόρμουλα επιτρέπει σε μικρότερα, πιο τεχνολογικά προηγμένα, έθνη να ανταγωνίζονται μεγαλύτερα, λιγότερο ανεπτυγμένα και εφαρμόζονται ειδικοί τροποποιητές, με τη μορφή «μπόνους και κυρώσεων», για την περαιτέρω βελτίωση της ετήσιας λίστας. Τα έγχρωμα βέλη υποδεικνύουν σύγκριση τάσεων από έτος σε έτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα, αναλογιζόμενοι το μέγεθος της χώρας, της οικονομίας, και του πληθυσμού της, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή θέση, και συνυπολογίζοντας τον εξοπλιστικό ''οργασμό'' που έχουμε επιδοθεί τον τελευταίο καιρό για να αντιμετωπιστεί η υπαρκτή απειλή της Τουρκίας, τότε οι Ελληνικές ΕΔ θα σκαρφαλώσουν σε ακόμα πιο υψηλή θέση.

https://www.youtube.com/watch?v=t9Ig-XMERXA

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε την συνολική κατάταξη των χωρών, σύμφωνα με το Global Firepower Index.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες, στην κατάταξη του Global Firepower Index και την θέση της Ελλάδας, ανάμεσα στις 30 πρώτες χώρες:

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...