Κόσμος

Τρελάθηκαν στην Τουρκία, τα βάζουν και με την Κίνα!

Η αμετροέπεια έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας η οποία στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού που την διακατέχει δεν κοιτάζει το μέγεθός της και τα βάζει ακόμα και με κολοσσιαίες δυνάμεις όπως η Κίνα.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας: «Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Τζενγκ Σουάνγκ κατηγόρησε την Τουρκία για τη μείωση της στάθμης του νερού στον Ευφράτη, τις περικοπές στις εγκαταστάσεις ύδατος Αλούκ και για την κατοχή του βορειοανατολικού τμήματος της Συρίας, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία επίσης έκανε έκκληση για συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Σινιρλίογλου ως απάντηση στον Σουάνγκ είπε: «Δεν θα πάρουμε μάθημα από αυτούς που παραβιάζουν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

https://www.youtube.com/watch?v=UMAtiXwVSuQ

Υπενθυμίζοντας ότι η αιτία των προβλημάτων στην εγκατάσταση ύδατος Αλούκ πήρε μέρος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Σινιρλίογλου επεσήμανε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και το καθεστώς στη Συρία καταχράστηκαν αυτό το θέμα για τις δικές τους ατζέντες.

Ο Σινιρλίογλου δήλωσε ότι η PKK/YPG είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης του πεδίου, επιτίθεται σε αμάχους και στην Τουρκία, ανέφερε ότι 6 άμαχοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης στο Αφρίν πριν από δύο εβδομάδες.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG εμποδίζει τους Σύρους Γιαζίντι στο Ιράκ και τους Κούρδους της Συρίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σινιρλίογλου τόνισε ότι οι επιθέσεις της PKK/YPG δεν περιορίζονται στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί την παρουσία της στη Συρία για να στοχεύσει την Τουρκία.

Η Κίνα, μετά την κοινή δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα στην οποία 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Τούρκων Ουιγούρων στην Αυτόνομη Περιοχή Σιντζάν, στόχευσε την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πάντως ακόμα και αναλυτές στην γείτονα χώρα παρά την προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις εντυπώσεις δεν κρύβουν το γεγονός πως η Άγκυρα έχει χάσει την ψυχραιμία της.

Μια ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Τζαν Ατζούν στη SETA, το μεγαλύτερο think tank στην Τουρκία, είναι ενδεικτική.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τελευταίες του δηλώσεις σχετικά με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες της PKK/YPG στις περιοχές υπό τον έλεγχο τους στη Συρία είπε ότι έχει εξαντληθεί πια η υπομονή τους και η Τουρκία θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μαζί με αποτελεσματικές τοπικές δυνάμεις ή μόνη της κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG.

https://www.youtube.com/watch?v=G8V4RSvaLe0

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας όλα τα βλέμματα στράφηκαν στη Συρία και φαίνεται ότι η τελευταία συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογο του Πούτιν στο Σότσι είχε καθοριστικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους φαίνεται ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των περιοχών που ελέγχονται από την τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία εδώ και αρκετό διάστημα συμπεριφέρεται με “στρατηγική υπομονή”. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG αντίθετα με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ συνεχίζει τις δραστηριότητες της κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι τρομοκράτες διεισδύουν κατά διαστήματα στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως στο Αφρίν, το Αζέζ, την Τζεραμπλούς, στην Αλ Μπαμπ, το Ταλ Αμπιάντ και στην Ρασουλάιν με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά τουρκικού στρατού, κατά Εθνικού Στρατού της Συρίας και κατά αμάχων με σκοπό την αστάθεια της περιοχής. 

Οι ΤΕΔ και η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) συνεχίζουν τις επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά της PKK στην Τουρκία και στα βόρεια του Ιράκ ενώ το παρακλάδι της PKK στη Συρία, PYD/YPG υπό την προστασία των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνεχίζει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι στη Συρία έχει εξαντληθεί η υπομονή της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει επιχειρήσεις με στόχο τις περιοχές υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης όπως τις προηγούμενες επιχειρήσεις των ΤΕΔ, η Ασπίδα του Ευφράτη, το Κλαδί Ελιάς και η Πηγή Ειρήνης. Στο σημείο αυτό είναι μείζονος σημασίας η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον Πούτιν στο Σότσι.

Και οι δύο πλευρές απέδειξαν τη θέληση τους να μην αποδεχτούν την κατάσταση που θα είναι κατά των συμφερόντων της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δύο χώρες φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει και αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ιντλίμπ και σε περιοχές υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα παρόλες τις προσπάθειες των δύο ηγετών αναμένεται η Ρωσία και οι καθεστωτικές δυνάμεις να έχουν ως στόχο το Ιντλίμπ και η Τουρκία ως αποτρεπτική δύναμη θα δώσει την απάντηση επίσης οι ΤΕΔ θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG όπου η Ρωσία και οι καθεστωτικές δυνάμεις αναμένεται να απαντήσουν στην αποτρεπτική δύναμη».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...