Βαλκάνια

Ερντογάν: Εξαγγέλλει νέες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια για να φέρει πίσω φυγάδες γκιουλενιστές!

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή τα εγκαίνια του νέου γενικού προξενείου της Τουρκίας στο Νόβι Παζάρ της Σερβίας, εκεί όπου βρίσκεται από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για επαφές, προανήγγειλε νέες επιχειρήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, προκειμένου να συλλάβουν γκιουλενιστές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα ξηλώσουμε και θα εξαρθρώσουμε τη συμμορία των γκιουλενιστών από τα Βαλκάνια».

"Η αλληλεγγύη που επιδείξαμε στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μας έδειξε για άλλη μια φορά τα συναισθήματα αδελφότητας μεταξύ μας. Ένας από τους πρώτους ηγέτες που μας στήριξε, το βράδυ της 15ης Ιουλίου ήταν ο κ. Βούτσιτς. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη γενναία στάση, του αγαπητού μου φίλου Βούτσιτς σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Δουλεύοντας σε συνεργασία, θα διώξουμε και τη συμμορία προδοσίας FETO από τα Βαλκάνια », είπε.

Σημειώνοντας ότι το Γενικό Προξενείο  θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Σερβίας, ο Ερντογάν είπε: «Το Γενικό μας Προξενείο, δεν θα είναι μόνο στην υπηρεσία των πολιτών μας, αλλά και στην υπηρεσία σας, των αδελφών μας Sancaklı». 

«Βλέπουμε τους αδελφούς μας από το Σαντζάκ, ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας. Μαζί, παρατηρούμε τις θετικές επιπτώσεις του ισχυρού δεσμού μεταξύ μας στις διμερείς μας σχέσεις. Το Γενικό μας Προξενείο θα διασφαλίσει, ότι αυτός ο δεσμός θα εδραιωθεί περαιτέρω με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσει ».

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία με τη Σερβία, αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα σε κάθε τομέα σε βάση win-win, ο Ερντογάν είπε: «Οι επιχειρηματίες μας πραγματοποιούν επενδύσεις, που παρέχουν προστιθέμενη αξία στη χώρα, γεγονός που δημιουργεί απασχόληση σε κάθε περιοχή της Σερβίας. Οι εργασίες για την ανάπτυξη της υποδομής του Sancak, συνεχίζονται με πλήρη ταχύτητα». 

«Ελπίζω ο δρόμος Yenipazar Tutin, να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Ο αυτοκινητόδρομος του Βελιγραδίου Σαράγεβο και άλλα έργα μεταφοράς, που θα υλοποιηθούν, θα διασφαλίσουν την ενσωμάτωση του Σαντζάκ με την περιοχή. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους επιχειρηματίες μας, να επενδύουν στη Σερβία και την περιοχή Sanjaκ», είπε.

Η Τουρκία έχει προβεί σε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις σε ξένες χώρες, εδώ και 5 χρόνια, προκειμένου να απάγει και να μεταφέρει στην Τουρκία μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ «στο μάτι» των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία κράτησε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την εκδήλωση της απόπειρας κατάλυσης της κυβέρνησης Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, καθώς τους θεωρεί «πρωτεργάτες» του κινήματος.

Εκφράζοντας ότι η Σερβία έδειξε για άλλη μια φορά, τα συναισθήματα αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, με την αλληλεγγύη που επέδειξε στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

 «Ένας από τους πρώτους ηγέτες, που μας στήριξαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου ήταν ο κ. Βούτσιτς. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε αυτή τη γενναία στάση του αγαπητού μου φίλου Βούτσιτς, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

 «Δουλεύοντας σε συνεργασία, θα διώξουμε και τη συμμορία προδοσίας FETO από τα Βαλκάνια. Βλέπουμε τους Σέρβους, τους Κροάτες, τους Αλβανούς, τους Βόσνιους και όλα τα άλλα τμήματα της Βαλκανικής Γεωγραφίας, ως φίλους μας με τους οποίους έχουμε ζήσει μαζί για αιώνες και θα συνεργαστούμε στο μέλλον».

Δήλωσε πως πιστεύει ότι ένα ευημερούμενο μέλλον, περιμένει τους Βαλκανικούς λαούς εάν ενεργούν με το πνεύμα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. 

Να υπογραμμίσουμε ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε εχθές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν τη βελτίωση και την περαιτέρω ενίσχυση, της διμερούς και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα σημαντικής σημασίας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Βούτσιτς τόνισε ιδιαίτερα την προσωπική συμβολή του Προέδρου Ερντογάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άφιξη μεγάλου αριθμού Τούρκων επενδυτών στη Σερβία, καθώς και τη σημασία της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο μας χώρες. Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο, να ενταθεί το έργο αυτής της Επιτροπής κατά το επόμενο διάστημα.

"Οι επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στη Σερβία τα τελευταία δύο χρόνια, εντείνονται με την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και με αυτήν την έννοια, χαιρετίζω, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας για επενδύσεις στη σερβική οικονομία, καθώς και την πραγματοποίηση πολλών επενδύσεων σε υπανάπτυκτα μέρη της Σερβίας », δήλωσε ο πρόεδρος Βούτσιτς, εκφράζοντας την ελπίδα για συνέχιση αυτής της θετικής τάσης, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σερβία, ότι το προξενείο της χώρας του θα ανοίξει στη πόλη Νόβι Παζάρ της δυτικής Σερβίας.

Το Novi Pazar βρίσκεται στην περιοχή Σαντζάκ της Σερβίας, που έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό με παραδοσιακούς στενούς δεσμούς με την Τουρκία. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από την περιοχή, που συνορεύει με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, έχουν οικογένεια που μετανάστευσαν στην Τουρκία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στην κυβερνητική εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία των Βαλκανίων είναι σημαντικές για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι μια χώρα-κλειδί, όσον αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είπε ότι η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα, με προξενείο στη Νόβι Παζάρ. «Πιστεύω ότι το άνοιγμα του προξενείου, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την ενίσχυση των πολιτιστικών και σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ