Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Tελεσίγραφο Μόσχας σε ΗΠΑ: ''Αυτά που κάνατε το 1999 στη Σερβία δεν θα ξαναγίνουν''

Στην 22η επέτειο του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το Κρεμλίνο εξέδωσε μια σαφή και ωμή προειδοποίηση στην Δύση, η οποία ανέφερε ουσιαστικά “ότι δεν θα επιτραπεί ξανά επανάληψη των βομβαρδισμών της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Σερβία ή οπουδήποτε αλλού”.

«Ένα τέτοιο κακό, όπως η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, δεν θα επαναληφθεί ποτέ», ανακοίνωσε η πρεσβεία της Μόσχας στο Βελιγράδι σε σχέση με την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999.

Η ανακοίνωση υποστήριξε ότι η επίθεση παραβίασε «τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου που ορίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το τελικό έγγραφο από το Ελσίνκι και άλλες διεθνείς συμβάσεις», τα οποία η σημερινή ρωσική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν εκ νέου.

Αυτή η προειδοποίηση αφορά πιθανότατα την στάση και τα σχέδια της δύσης στην Α.Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει πίσω, φέρνοντας σενάρια ολοκληρωτικής συγκρούσεως στο προσκήνιο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα υπενθύμισε ότι η δυτική αεροπορική εκστρατεία ξεκίνησε ως απάντηση στις κατηγορίες ότι οι τότε γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον Αλβανών στον πόλεμο κατά του αυτονομιστικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα χρησιμοποίησαν τα μόνιμα προνόμια των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βάζοντας βέτο σε διεθνή δράση και υποστηρίζοντας την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης παρά τη χρήση βίας.

Το ΝΑΤΟ προχώρησε ούτως ή άλλως, με τη Μόσχα να διαμαρτύρεται μέχρι σήμερα.

"Κατά τη διάρκεια των 78 ημερών βάρβαρων βομβαρδισμών που απεικονίστηκε κυνικά ως δήθεν ανθρωπιστική παρέμβαση στο όνομα της διάσωσης προσφύγων", περίπου δύο χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν.

Ένα σημαντικό μέρος της υποδομής και της βιομηχανικής ικανότητας της Σερβίας καταστράφηκε. Χιλιάδες κτίρια κατεδαφίστηκαν. Η ρίψη πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο οδήγησε σε μη αναστρέψιμες μολύνσεις σε ορισμένες περιοχές της γης και των υπόγειων υδάτων", ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.

Στην πλευρά των παράπλευρων ζημιών της εκστρατείας συμπεριλήφθηκε και η πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με τις βόμβες των ΗΠΑ να σκοτώνουν τουλάχιστον τρεις Κινέζους υπηκόους και να τραυματίζουν πάνω από 22 ακόμη άτομα.

"Ο βομβαρδισμός τότε, άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω επεμβάσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης "μιας ολόκληρης σειράς δυτικών επιχειρήσεων, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με διεστραμμένη ερμηνεία της εντολής που ανατέθηκε από την UNSC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τον αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων, όπως η αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που θα συμβάλουν ώστε Βελιγράδι και Πρίστινα να επιτύχουν  μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα ταιριάζει στα συμφέροντα του λαού της Σερβίας και του διεθνούς δικαίου", ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.

Ωραία τα λόγια από όλους, αλλά όπως αναφέρει η ιστορία, 2.500 Σέρβοι πολίτες σκοτώθηκαν τότε, ενώ ταυτόχρονα είχαμε την δημιουργία ενός κράτους-''μαφία'' με το όνομα Κόσσοβο, το οποίο αποτελεί πρόπλασμα του σχεδίου “Μεγάλη Αλβανία”.

Η Νεο-Οθωμανική Τουρκία και η “Μεγάλη Αλβανία” είναι το όνειρο των πανισλαμιστών πολιτικών τύπου Ερντογάν, μαζί με την ένωση των τουρκόφωνων χωρών του Καυκάσου, που έχει στόχο την καταστροφή της Ρωσίας και της ΕΕ για όσους δεν γνωρίζουν.        

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ