Βαλκάνια

Σε "συναγερμό" η Μόσχα στα Βαλκάνια: ”Δεν θα αφήσουμε τον Μπάιντεν να σπάσει τη ραχοκοκαλιά των Σέρβων!”

Σερβικές δημοσιογραφικές πηγές τονίζουν ότι ο Πούτιν μετά τη νίκη Μπάιντεν και τα πρώτα “μηνύματα” που έλαβε από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να αλλάξει ρότα (ειδικά μετά το Ναγκόρνο και την στάση των Τούρκων) και “να παίξει πλέον πιο δυναμικά στα σχέδια για την σερβική δημοκρατία της Βοσνίας και το Κοσσυφοπέδιο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβικές πληροφορίες αναφέρουν ότι "ήδη έχουμε μια ευρεία επίθεση της Δύσης εναντίον Σέρβων και στις δύο πλευρές της του ποταμού Ντρίνα (Σερβία και Σερβοβόσνιοι), η οποία προκάλεσε συναγερμό στη Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει όλες τις πιέσεις με στόχο την διάλυση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και την οριστική κατάληψη του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. 

Με την εκλογή του Τζόζεφ Μπάιντεν ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου, οι πιέσεις στη Μπάνια Λούκα, αλλά και στο Βελιγράδι, έγιναν όλο και πιο ανοιχτές και ισχυρότερες. 

Την ίδια στιγμή έχουμε μια τρομερή επίθεση στη Σερβία, η οποία προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ειδικού μεσολαβητή Μίροσλαβ Λάιτσακ και των Γερμανών, που πιέζουν για απαράδεκτες λύσεις που προτείνει το Βερολίνο, όσον αφορά το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και το καθεστώς της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας”, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Η Ευρώπη χρησιμοποιεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου για να διευθετήσει τους λογαριασμούς της με τον Ντόναλντ Τραμπ και να ελαχιστοποιήσει τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψαν Βελιγράδι και Πρίστινα στον Λευκό Οίκο παρουσία του Αμερικανού προέδρου. 

Ο πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Αμερικής, ο οποίος διεξάγεται μέσω της Σερβίας, έθεσε τη Μόσχα σε πλήρη ετοιμότητα. 

“Η Μόσχα παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της Δύσης, ειδικά όταν πρόκειται για τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδελφοί λαοί. 

Ο Πούτιν και οι στενότεροι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη Σερβική ηγεσία για τα τελευταία γεγονότα και τρόπους για να αποτρέψουν τις προσπάθειες του Μπάιντεν και της Δύσης, για επιβληθούν ξανά στους Σέρβους. 

Μάλιστα "ο Πούτιν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον που έγραφε: "Δεν θα επιτρέψω στον Μπάιντεν ή σε κανέναν άλλο να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της Σερβίας", ανέφερε σερβική πηγή διπλωματικών κύκλων.

Η κατάργηση της Συμφωνίας του Ντέιτον, η οποία υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, θα οδηγούσε στην διάλυση της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας, και αυτό ήταν το κύριο  θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Μίλοραντ Ντόντικ, προέδρου των Σερβοβόσνιων. 

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μετά την επίσκεψη του στην Μπάνια Λούκα είπε ότι “η Μόσχα δεν αποδέχεται αποκλίσεις από τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η συμφωνία του Ντέιτον”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, Πούτιν και Λαβρόφ επισημαίνουν ότι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να σεβαστούν το ψήφισμα 1244. 

Ο Nenad Popovic, Σέρβος υπουργός καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον θα επηρεάσει αρνητικά τα σερβικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.  

“Όσοι επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μες την τον Μπάιντεν, έχουν “χτίσει” ένα μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας τους στην πολιτική στα Βαλκάνια, κατηγορώντας τους Σέρβους για τα πάντα. Περιμένω πίεση, αλλά η ευνοϊκή περίσταση είναι ότι δεν είναι η εποχή της δεκαετίας του 1990, και η Σερβία δεν είναι ούτε απομονωμένη ούτε αδύναμη, ούτε ο κόσμος είναι μονοπολικός.

Αυτό μας δίνει χώρο για ελιγμούς, διότι αυτή τη φορά έχουμε συνεργασίες που σίγουρα θα μας δώσουν περισσότερο χώρο στον αγώνα για τα συμφέροντά μας, και εδώ, πάνω απ 'όλα, εννοώ τη Ρωσία, η οποία είναι η ισχυρότερη υποστήριξή μας στον αγώνα για τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου και της προστασίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα”, καταλήγει ο υπουργός. 

Μάχη σε τρία μέτωπα ετοιμάζει η Σερβία με ρωσική υποστήριξη

Ο πρώην επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, επισημαίνει ότι, παρά τις απειλές για διάλυση της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας και της οριστικής απόσχισης  του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, η Ρωσία έχει δεσμευτεί μόνιμα να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

“Δεν ξέρω πόσες φορές Πούτιν και ο Λαβρόφ πρέπει να επαναλάβουν ότι δεν είναι αποδεκτές από τη Σερβία οι προτεινόμενες λύσεις, και ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να γίνει σεβαστό, ώστε οι ΗΠΑ  να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θα εγκρίνει κανέναν  αυτονομισμό.

Δεν είναι μόνο λόγω της φιλίας, ή το ότι είμαστε αδέλφια, αλλά και λόγω των ρωσικών συμφερόντων. Η Μόσχα δεν θέλει να κάνει το λάθος διεθνώς και να ενθαρρύνει τον αυτονομισμό στην επικράτειά της,ενώ ποτέ δεν θα συμφιλιωθεί με την επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια”, κατέληξε ο Γιοβάνοβιτς. 

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν τη Συμφωνία της Ουάσινγκτον με καλή πίστη και ελπίζουν ότι είναι ακόμη έτοιμοι να συνεργαστούν για την υλοποίηση αυτού που έχουν δεσμευτεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στόχος ήταν  να ενισχυθεί η περιφερειακή σταθερότητα μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων και της ευημερίας ολόκληρης της περιοχής, η οποία υπήρξε από καιρό μια αμετάβλητη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και θα παραμείνει η προτεραιότητά μας. 

Ο Πέταρ Πέτκοβιτσ διευθυντής του Γραφείου Κοσσυφοπεδίου για την σερβική κυβέρνηση τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οποιοδήποτε όργανο της ΕΕ να αποφασίσει για το καθεστώς μιας επαρχίας μας, όπως του Κοσσυφοπεδίου”.

Με λίγα και απλά λόγια η μέρα φεύγει και αναλαμβάνει ο Μπάιντεν και το Βερολίνο να τελειώσουν τα εγκλήματα του 1995- και 1999 στην Σερβία, διότι σειρά θα πάρει μετά ο Καύκασος και η ρωσική επικράτεια.

Μόνο που τα Βαλκάνια είναι γνωστό ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα μια πυριτιδαποθήκη, στην οποία έχουν εμπλακεί εκτός τους προαναφερόμενους και Τούρκοι, Τζιχαντιστές αλλά και Αλβανοί, προδικάζοντας ότι θα έχουμε μια πιθανή τεράστια έκρηξη οσονούπω.

https://youtu.be/n5m6hRbnZas

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ