Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Το ΝΑΤΟ ''αθωώνει'' τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Μεγάλη κόντρα υπάρχει έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν σε  Αλβανία, Σκόπια και Βοσνία, χωρίς να γίνεται από κανέναν λόγος για αυτούς και αυτό είναι πραγματικά άξιο απορίας.

Η υπηρεσία πληροφοριών της συμμαχίας σε ειδική έκθεση της αναφέρει ναι μεν ότι η Ρωσία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια με εκστρατείες παραπληροφόρησης και αυτή η δραστηριότητα είναι πιο ορατή σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, αλλά παραβλέπει τους Τούρκους Ιμάμηδες και την ΜΙΤ που κάνουν στην κυριολεξία ότι θέλουν στην βαλκανική χερσόνησο με ορμητήρια τις τουρκικές Πρεσβείες.

"Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Σερβία δέχονται τις περισσότερες από τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών που προσπαθούν να αποδυναμώσουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή", ανέφερε η έκθεση.

Το ΝΑΤΟ έδωσε στην δημοσιότητα μέρος της έκθεση για να κοινοποιηθούν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι «έχουμε συνεχιζόμενες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης της Μόσχας μέσω των μέσων ενημέρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια στη σερβική γλώσσα, οι οποίες έχουν ως στόχο να “δαιμονοποιήσουν” τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να απεικονίσουν την ΕΕ ως αδύναμη και διχασμένη, δοξάζοντας την ρωσική στρατιωτική δύναμη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήπως όμως η ΕΕ δεν είναι διχασμένη και "αδύναμη", όπως απέδειξε και η τουρκική δράση στην Λιβύη, καθώς και τον τελευταίο συμβούλιο αρχηγών με θέμα την τουρκική προκλητικό στην Μεσόγειο;

Ένας νέος τομέας σύγκρουσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι και η προβολή του γνωστού ρωσικού εμβολίου “Σπούτνικ” για τον Covid-19, με τους Ρώσους να προβάλουν με ειδικές αναφορές την ακαταλληλότητα του γνωστού εμβολίου των ΗΠΑ, ενώ προβάλουν το σενάριο των ύποπτων σχεδίων των δυτικών κατασκευαστών εμβολίων, δίνοντας έμφαση στο τι είναι διεφθαρμένοι, ενώ φέρονται να  «υποκινούν και εθνοτικές εντάσεις».

Το ΝΑΤΟ επικαλείται και πρόσφατη μελέτη παραπληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία χαρακτήριζε τη Σερβία "εφαλτήριο για ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης στα Δυτικά Βαλκάνια".

Η έκθεση σημειώνει ότι "το περιεχόμενο που δημιουργείται από τη ρωσική προπαγάνδα καταναλώνεται σε μια περιοχή που παραδοσιακά έχει αναπτυχθεί μια θετική εικόνα της Ρωσίας στην κοινή γνώμη, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις εθνοτικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990".

Το ΝΑΤΟ σημειώνει επίσης ότι «σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά της ΕΕ, η περιοχή δεν έχει αρνητική ιστορική εμπειρία σε σχέση με τη Μόσχα».

Συγκεκριμένα, "η Ρωσία εμφανίζεται με πιο εμφατικό τρόπο στην σερβικά ΜΜΕ. Ως αποτέλεσμα, η δημοτικότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Σερβία να μειώνεται σταθερά, ενώ και σερβικός πληθυσμός έχει θετική στάση απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα.

"Η Ρωσία χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά το δυναμικό της διμερούς συνεργασίας με τους Σλάβους αδελφούς της, προκειμένου να στείλει ταυτόχρονα ένα μήνυμα στη Δύση και να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά του τοπικού πληθυσμού", ανέφερε το έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κόντρα Ρωσίας και ΗΠΑ στα Βαλκάνια έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 1990 με τους πολέμους της Βοσνίας και του Κοσσόβου. Οι πόλεμοι αυτοί άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα και πολλά ανεπίλυτα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή έως σήμερα με ευθύνη της συμμαχίας αποκλειστικά, ειδικά σε σχέση με τον αλβανικό εθνικισμό που δρα στην περιοχή.

Για παράδειγμα στο Κόσσοβο, η ζωή των Σέρβων κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, ενώ η Βοσνία δεν αποτέλεσε ποτέ αμιγές κράτος, αφού περιλαμβάνει τρεις οντότητες (Σέρβους, Κροάτες και μουσουλμάνους).

Όσο “σιγοκαίει” στην περιοχή ο κάθε είδους εθνικισμός, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης, καθώς τα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο μαζικών εξωτερικών παρεμβάσεων.

Χωρίς ειρήνη, δικαιοσύνη, χωρίς έλεγχο των Τζιχαντιστών στην Βοσνία και κυρίως χωρίς διακοπή της τουρκικής προπαγάνδας, η περιοχή δεν πρόκειται να “ησυχάσει” ποτέ.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ