Μίλοραντ Ντόντικ
Βαλκάνια

"Απασφάλισε" ο Πρόεδρος Σερβοβόσνιων: "Δέχθηκα απειλές από τον Αμερικανό πρέσβη"

Ο Μίλοραντ Ντόντικ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η εποικοδομητική συνάντησή του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Β-Ε κ. Eric Nelson είχε μετατραπεί σε απειλή, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να βάλει εμπόδια στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των Σερβοβοσνίων στη χώρα, διότι προφανώς όπως είναι γνωστό από τους ίδιους τους Σέρβους, ο Πούτιν στηρίζει γερά της δημοκρατία της Σρπσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είχα μια καλή συζήτηση χθες το βράδυ με τον Αμερικανό πρεσβευτή και σε όλα όσα μου είπε ανταποκρίθηκα. Έχουν υπάρξει μερικά πράγματα όμως, τα οποία τα αντιλήφθηκα ως απειλή και δεν μπορώ να πιστέψω ότι εμπλέκονται οι ΗΠΑ σε κάτι τέτοιο. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανήκει σε εμάς, όχι στον ίδιο (Αμερικανό Πρέσβη), που απειλεί την κυριαρχία μας", δήλωσε ο Ντόντικ σε δημοσιογράφους στο Σεράγεβο.

Ο Ντόντικ πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής Νέλσον είναι γελασμένος αν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τον απειλήσει.

"Η Δημοκρατία Σρπσκα, όπως λένε, έχει κόκκινες γραμμές. Του είπα ότι η πολιτική μας ήταν μετριοπαθή αλλά περήφανη και ότι δεν θα παραιτούμαστε από βασικές μας αρχές, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι οι ΗΠΑ και μας απειλούσαν με αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι που το έκανε", δήλωσε ο Ντόντικ.

Ο ίδιος ο Σέρβος ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ και μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Σρπσκα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε γεγονός.

"Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και σκέφτηκα ότι θα συνεχίζαμε με αυτόν τον τρόπο. Αλλά τώρα που η απειλή πραγματοποιήθηκε, αυτή η στάση θα είναι  άλλη ιστορία", δήλωσε ο Ντόντικ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Vijesti.ba.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία του Ντέιτον και πολλά άλλα, εφαρμόζονται στην χώρα αυτή από το 1995, χωρίς όμως να λυθούν θεμελιώδη προβλήματα. Βοσνιακό κράτος και Βόσνιοι ως εθνότητα δεν υπάρχουν, διότι δεν υπήρξαν ποτέ, αλλά μιλάμε για τρεις εθνότητες που διαβιούν σε ένα “τεχνητό” κράτος, που οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να διαλυθεί.     

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, είχε δηλώσει προ μηνών ότι ο Σερβικός λαός έχει δύο κράτη: Τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τη Σερβία.

«Θέλω να γίνουν ένα» είπε ο ίδιος, κάνοντας το γνωστό σήμα με τα τρία δάκτυλα της ορθοδοξίας και απασφαλίζοντας στην ουσία μια μεγάλη «χειροβομβίδα» σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και τη Δύση.

Το ζήτημα της κόντρας και των αμερικανικών απειλών αφορά το τι μέλει γενέσθαι στο σχέδιο εισόδου της Βοσνίας με το «στανιό» στο ΝΑΤΟ.

Τώρα αυτό που απομένει είναι η “απάντηση” από τη Μόσχα, με την οποία οι Σερβοβόσνιοι έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία, ενώ τα σύνορα των Σέρβων στη Βοσνία, φέρεται να τα έχει εγγυηθεί ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.

https://twitter.com/pentapostagma/status/1230605989495365634

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...