Σερβοβόσνιοι
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οι Σερβοβόσνιοι ετοιμάζουν απόσχιση - Παρακολουθεί από κοντά η Ρωσία

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Ντόντικ, ηγέτη των Σερβοβόσνιων, περί προετοιμασίας για... ανεξαρτησία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση, ότι η γη της Δημοκρατίας Σρπσκα (Σερβοβόσνιοι) ανήκει στην Β-Ε. Αυτό φαίνεται να “άναψε” την σπίθα και να προκάλεσε σημαντική πολιτική αναταραχή στη χώρα από την πλευρά των Σερβοβόσνιων... και των Ρώσων όμως που παρακολουθούν στενά.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι θεωρεί τη γη στη Δημοκρατία Σρπσκα ως απόλυτη ιδιοκτησία τους κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Αποφασίστηκε ότι το άρθρο 53 του νόμου για τα εδάφη της Δημοκρατίας Σρπσκα αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η εν λόγω γεωργική γη είναι δημόσια περιουσία ή κρατική περιουσία και δεν μετατρέπεται σε ιδιοκτησία της σερβοβοσνιακής πλευράς.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε σύγκρουση μεταξύ εκπροσώπων της Δημοκρατίας Σρπσκα και αυτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την απόφαση, αξιωματούχοι της σερβικής πλευράς έθιξαν ευθέως το ζήτημα της ανεξαρτησίας,λόγω διαφωνίας τους με την κεντρική κυβέρνηση της Β-Ε, ενώ το άλλο μέρος ισχυρίστηκε ότι θα αγωνιστεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και δεν θα δεχόταν έναν ενδεχόμενο εκβιασμό της Δημοκρατίας Σρπσκα.

"Θα πάμε με τον δικό μας τρόπο...", δήλωσαν οι Σερβοβόσνιοι.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Προεδρίας Μίλοραντ Ντόντικ, πιστεύει ότι η απόφαση αποτελεί επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα στην οποία ανήκει η Δημοκρατία Σρπσκα κατά 49% από την Ομοσπονδία της Β-Ε που κατέχει το 51%.

Ο Ντόντικ δήλωσε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η απόφαση αυτή είναι "κόκκινη γραμμή” για το ίδιο.

"Το δικαστήριο δεν κάνει τίποτα παρά να προσπαθεί να επιβάλει λανθασμένες αποφάσεις και να αποφένεται επί της Δημοκρατίας Σρπσκα, ξεκινώντας από το έμβλημα, τον ύμνο, τη σημαία, την Ημέρα της Δημοκρατίας μέχρι την επικράτεια", δήλωσε ο Ντόντικ.

“Η απόφαση τού δικαστηρίου ήταν ένα «αυθαίρετο πραξικόπημα και η Δημοκρατία Σρπσκα θα διαμορφώσει τα δικά της θεσμικά όργανα επειδή είχε όλα τα στοιχεία του κράτους.

Η RS θα πάει με τον δικό της τρόπο, θα διαμορφώσει τα δικά της ανεξάρτητα κρατικά όργανα και θα λειτουργήσει στην επικράτεια της. Έχει όλα τα στοιχεία του κράτους, των θεσμών και του λαού της. Η συμφωνία του Ντέιτον έχει ήδη παραβιαστεί, με πολλές αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε αρκετές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες έγιναν κατόπιν αιτήματος ακόμη του Αλία Ιζεμπέκοβιτς", δήλωσε ο Ντόντικ και πρόσθεσε "δεν συμφωνούμε με τελεσίγραφα".

Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά.

"Πρέπει να ανταποκριθούμε σταθερά και χωρίς συμβιβασμό ακολουθώντας το σύνταγμα και τους νόμους, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν υπάρχει λόγος να συμφωνήσουμε με ένα τελεσίγραφο και να αποδυναμώσουμε το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είναι ένας από τους τελευταίους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση καταστάσεων στη Β-Ε", δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς.

Το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Σεφέκ Ντζαφέροβιτς, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του προς τις απόψεις των Σερβοβόσνιων και την απόρριψη των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και δεν υπάρχει συζήτηση. Οποιαδήποτε απόρριψη των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, συνιστά ποινικό αδίκημα και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία δράσης της Εισαγγελίας της Β-Ε και του Γραφείου τουΎπατου Εκπροσώπου, καθώς και των κρατών που έχουν συνυπογράψει την συμφωνία του Ντέιτον", δήλωσε ο Σεφίκ Ντζαφέροβιτς.

Η κατάσταση αναγγέλθηκε αναπόφευκτα στη διεθνή κοινότητα στο τέλος της εβδομάδας.

ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και λοιποί παρακολουθούν στη Βοσνία, η οποία μπορεί να γίνει άνετα η νέα "Συρία" των Βαλκανίων, ειδικά με τη συνδρομή της Τουρκίας και των τζιχαντιστών από τη Συρία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ