Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τα Βαλκάνια απειλούνται με νέο διαμελισμό: Προς απόσχιση κινούνται οι Σερβοβόσνιοι

Νέες καταιγιστικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουμε στη Βοσνία, μια τεχνητή-χώρα που έχει ανεπανόρθωτες “πληγές” που άφησε η επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1995 και εκδηλώνονται σήμερα.

Μετά την απόφαση του ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας για την ιδιοκτησία του σερβικού τμήματος ”απάντησε” το σερβικό κοινοβούλιο με πάταγο.

Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σρπσκα ενέκρινε οκτώ συμπεράσματα σε ειδική σύνοδο, της οποίας το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η δράση κατά της συνθήκης του Ντέιτον και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Σέρβοι βουλευτές, με 70 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ενέκριναν τα ακόλουθα οκτώ συμπεράσματα σχετικά με το έργο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε.

1. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα επαναβεβαιώνει την προσήλωση της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε, και συγκεκριμένα στο αρχικό κείμενο του Συντάγματος της Β-Ε ως παράρτημα 4.

2. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα υποχρεώνει τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας στα θεσμικά όργανα της Β-Ε να προτείνουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε την έγκριση νέου νόμου περί τερματισμού της παρουσίας ξένων δικαστών, και της εκλογής εγχώριων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε.

3. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα να συνεχίσει τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με σκοπό τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Δημοκρατίας Σέρπσκα, και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σύμφωνα με το παράρτημα 2 της Γενικής Συμφωνίας Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε.

4. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σρπσκα υποχρεώνει τους αντιπροσώπους της Δημοκρατίας Σέρπσκα στα θεσμικά όργανα της Β-Ε, να αναστείλουν την έγκριση οποιαδήποτε απόφασης των αρχών  της Β-Ε, μέχρι την έκδοση του νόμου περί τερματισμού των αλλοδαπών δικαστών και της εκλογής εγχώριων δικαστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε και την έναρξη ισχύος του.

5. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα τονίζει ότι, η Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος σε όλα τα παραρτήματα της Γενικής Συμφωνίας-Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε, και επομένως στο Παράρτημα 4, το οποίο είναι το Σύνταγμα της Β-Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

6. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα επιβεβαιώνει ότι οι Ύπατοι Εκπρόσωποι και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε παραβίασαν τη Συμφωνία του Ντέιτον και το Σύνταγμα της Β-Ε, μεταβάλλοντας έτσι το πολιτικό σύστημα σε αντίθετο προς τη Γενική Συμφωνία-Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε, η οποία είναι μια συνθήκη διεθνούς νομικού χαρακτήρα.

7. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα υποχρεώνει όλα τα όργανα της Δημοκρατίας Σέρπσκα να μην αποδέχονται ή να εφαρμόζουν τυχόν μελλοντικές αντιδημοκρατικές  αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε.

8. Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ζητά από τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας Σέρπσκα στα κοινά όργανα της Β-Ε να ενημερώσουν την Εθνοσυνέλευση για την εφαρμογή αυτών των συμπερασμάτων εντός 60 ημερών.

Μια ειδική σύνοδος προγραμματίζεται λόγω της κρίσης στη Β-Ε λόγω των αμφιλεγόμενων αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε.

Όπως είναι λοιπόν κατανοητό οι Σέρβοι ζητούν σύνορα, οριοθετημένα με νόμο και καταγγέλλουν την παραβίαση της συνθήκης του Ντέιτον. Αν αυτά δεν είναι πιθανότατα, τα προεόρτια μιας κυοφορούμενης απόσχισης της σερβικής πλευράς από το κράτος της Βοσνίας, και μιας πιθανής επέμβασης ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τότε τι ακριβώς είναι;

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ