Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ρώσοι "θωρακίζουν" τη Σερβία: Επίσκεψη Σοιγκού με παράδοση Pantsir-S στους Σέρβους

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου φτάνει στο Βελιγράδι στις 17 Φεβρουαρίου και μαζί του, σύμφωνα με το ρωσικά και σερβικά ΜΜΕ, θα φτάσει το πρώτο μέρος της παρτίδας των έξι αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων «Pantsir-S1».

Η συμφωνία για το σύστημα αυτό ολοκληρώθηκε πέρυσι, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η προθεσμία για το πρώτο τμήμα παράδοσης, αφορά την περίοδο που διανύουμε.

Αυτή η παράδοση θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την πρώτη επίσκεψη του στρατηγού Σόιγκου σε μια χώρα με την οποία η Ρωσία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις παραδοσιακά.

Ο Σοιγκού, όπως αναφέρει το Novosti, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από το σερβικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και τη συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξάντερ Μπουκάν-Χάρτσενκο, δήλωσε ότι ο Ρώσος ΥΠΑΜ είναι ένας από τους αληθινούς και πραγματικούς φίλους της Σερβίας, ο οποίος κατανοεί καλά τη θέση της χώρας και "θα φέρει κάτι νέο στο Βελιγράδι", αλλά θα αφήσει για αυτό τον Ρώσο υπουργό να μιλήσει μόνος του:

“Ο Σόιγκου σπάνια μιλάει, κανονικά δεν μιλά πολύ, αλλά καταλαβαίνει τα πάντα φανταστικά και αυτός ο άνθρωπος μου είπε: "Είναι καλό που πήρατε αυτά τα όπλα, κάνοντας έτσι τη Σερβία λίγο ασφαλέστερη". Φυσικά, ξέρει πόσο μικρή και αδύναμη είναι η Σερβία σε σύγκριση με τη Ρωσία, αλλά όταν σου το λέει ένας Σόιγκου αυτό, σημαίνει πολλά”, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλέξανδρος Βούλιν δήλωσε ότι, “ο Ρώσος ομόλογος του, κατανοεί καλά τη Σερβία, την αγαπάει πραγματικά και ικανοποιεί πάντα όλα τα αιτήματά μας, ενώ μας βοήθησε αμέτρητες φορές και είναι πάντα εκεί για μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σερβία αναμένει επίσης την παράδοση συνολικά 30 αρμάτων μάχης T-72BM , τα οποία αποτελούν μέρος στρατιωτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του Βούτσιτς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 2019 παραδόθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης BRDM 2 MS, όπως και ελικόπτερα Mi-35, τα οποία θεωρούνται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας.

Μετά τον Σοιγκού, ένας άλλος ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος φτάνει στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί τη Σερβία στις 24 Μαρτίου, ημέρα που σηματοδοτεί την 21η επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψή του θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την επίσημη παράδοση της σελίδας του Ευαγγελίου του Μιροσλάβου, που φυλάσσεται στην Αγία Πετρούπολη.

Υπενθυμίζουμε ότι το Βελιγράδι αρνείται πεισματικά να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, ενώ υπήρξε και μια ανεπιτυχής προσπάθεια μέχρι τώρα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, λόγω διασύνδεσης αυτών των δύο οργανισμών και παράλογων απαιτήσεων σχετικά με το Κόσοβο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ