Βαλκάνια

Α. Βούτσιτς: Η συνάντηση για το Κόσοβο αναβλήθηκε με υπαιτιότητα της Πρίστινας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Γερμανίας και Γαλλίας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δήλωση του στη δημόσια τηλεόραση - RTS, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την προσπάθεια της Πρίστινας να εντάξει στον διάλογο και τον αμερικανικό παράγοντα. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου αρνήθηκαν να άρουν τους δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου.

Εκτίμησε δε, ότι η υπονόμευση της γερμανό-γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πρίστινας, γίνεται με στόχο να βγει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου από το στενό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ.

Στην συνάντηση των Παρισίων, εκτός από τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χάσιμ Θάτσι θα συμμετείχαν, ως μεσολαβητές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στόχος ήταν να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης στις προτάσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη συνέχιση του διαλόγου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησε ο ρωσικός οδοστρωτήρας σε ένα τεράστιο μέτωπο χρησιμοποιώντας την τακτική της “Λοξής φάλαγγας” ενώ πέφτουν πόλεις η μία μετά την άλλη

Ποιος θα σταματήσει 200.000 Ρώσους στρατιώτες αναρωτιούνται πολλοί στην Ουκρανία -Οι Ρώσοι έχουν τοπική υπεροχή 3:1...
Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι θα στείλουν πολεμικά πλοία στην Λιβύη; Ο Έλληνας πρόξενος συζητά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τον ΥΠΕΞ του Χαφτάρ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Λιβύης και της Τουρκίας συζητούν την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και...