Αφρική

Φλέγεται η Λιβύη από χιλιάδες εξεγερμένους που ζητούν την αποπομπή του φιλότουρκου πρωθυπουργού - Η τουρκική Φρεγάτα TCG GELİBOLU στην Χομς

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην «Πλατεία των Μαρτύρων», την κεντρική πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, ζητώντας επίμονα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την αποπομπή του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπτουλάχ Ντειμπά, ενώ τουρκική Φρεγλατα βρίσκεται στο λιμάνι Χομς.

Χιλιάδες Λίβυοι βγήκαν στους δρόμους της Τρίπολης και πόλεων σε όλη τη δυτική Λιβύη την Παρασκευή σε μια από τις σημαντικότερες δημόσιες εξεγέρσεις των τελευταίων ετών.

 Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με το σύνθημα «Παρασκευή της Σωτηρίας» για να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Ντειμπά και το τέλος της παρατεταμένης μεταβατικής φάσης της Λιβύης.

Στην Τρίπολη, μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων μετά την προσευχή της Παρασκευής, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Πολλοί κρατούσαν πλακάτ, καταδίκαζαν αυτό που περιέγραψαν ως εκτεταμένη διαφθορά και αποτυχημένη ηγεσία υπό την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) του Ντειμπά, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές του 2021.

Οι διαμαρτυρίες σύντομα εξαπλώθηκαν στην έδρα της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), όπου εκατοντάδες διαδηλωτές κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την αναγνώριση της κυβέρνησης του Ντειμπά.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν άμεσες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας το GNU ότι καθυστερεί σκόπιμα την ψηφοφορία για να παραμείνει στην εξουσία.

Η αναταραχή επεκτάθηκε πέρα ​​από την πρωτεύουσα. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις όπως η Ζαουίγια, η Σαμπράθα και το Σούρμαν, όπου οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τα ίδια αιτήματα για πολιτική αλλαγή.

Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στη Μισράτα, την περιοχή από όπου κατάγεται ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντμπάιμπα, όπου εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, ζητώντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τον τερματισμό της βίας των πολιτοφυλακών στη Δύση.

Το κύμα διαμαρτυριών υπογραμμίζει την αυξανόμενη δημόσια απογοήτευση για την αδιέξοδη πολιτική διαδικασία της Λιβύης, την επιδείνωση των οικονομικών δυσκολιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Πάνω από μια δεκαετία μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει διχασμένη μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων, χωρίς εκλεγμένο πρόεδρο ή κοινοβούλιο και ένα βαθιά κατακερματισμένο κράτος.
Παρά τις επανειλημμένες διεθνείς δεσμεύσεις και τις προσπάθειες τοπικού διαλόγου, οι εθνικές εκλογές έχουν αναβληθεί πολλές φορές. Πολλοί Λίβυοι θεωρούν πλέον την προσωρινή κυβέρνηση του Ντμπάιμπα ως εμπόδιο στην πρόοδο και όχι ως δρόμο προς τη σταθερότητα.

Οι διαμαρτυρίες της Παρασκευής αντικατοπτρίζουν μια διευρυνόμενη απόρριψη του status quo και σηματοδοτούν ανανεωμένες εκκλήσεις για λογοδοσία, πολιτική ανανέωση και επείγοντα τερματισμό της μεταβατικής διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συνολικά 275 αναφορές ζημιών έχουν ληφθεί από ομάδες αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Οι αναφορές καλύπτουν ζημιές σε κατοικίες, οχήματα, εμπορικά καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια εντός των δικαιοδοσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τρίπολης.

Η αναρχία, η διαφθορά, η απροκάλυπτη τουρκική επέμβαση στην Τρίπολη, και πολλά άλλα ( εμπόριο μεταναστών, όπλων, ναρκωτικών, λευκής σαρκός) ζουν και βασιλεύουν στην Δυτική Λιβύη.

Η πτώση του καθεστώτος Ντειμπά, συνεπάγεται και πιθανή αλλαγή στάσης ( ανάλογα με τον νικητή) της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην χώρα, με τους Τούρκους να γλυκοκοιτάζουν τα λιβυκά κοιτάσματα και τις πετρελαιοπηγές της χώρας.     

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αυτοί δεν συμφωνούν ποτέ με Τούρκους! Κούρδοι κομάντος του SDF κρατούν σημαία με τον Δικέφαλο αετό έτοιμοι για την επικείμενη σύγκρουση

Τουρκικές μηχανοκίνητες δυνάμεις εισήλθαν στο Χαλέπι προδικάζοντας ευθεία πολεμική σύγκρουση με τους Κούρδους το...